Kód Enigmy

80%

Komentáře a recenze 73

Dle počtu bodů
kknk2
kknk2
3 029 bodů
7.5
Ústřední „historka o předchůdci počítače“ je zajímavá, vyznívá neuvěřitelně a je jednou z mála pozitivně končících věcí. Film se nezabývá detaily vedlejších rolí, čímž pasuje do dvou hodin a nenudí. Kód Enigmy pro mě představuje drama s krásnou hudbou a hodnotnými hereckými výkony.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 859 bodů
8.5
„Ne, nejsem génius, jsem jen jeden z nejlepších matematiků na světě.“ Alan Turing není arogantní, jen konstatuje suchá fakta a nerozumí tomu, proč to někomu připadá namyšlené. Sociální cítění není Turingovou silnou stránkou, ale to se géniům stává, že někde přebývá a jinde zase chybí. Režisér Morten Tyldum vypráví příběh osamělého génia, jehož matematické schopnosti zachránily životy miliónů lidí a pomohly zkrátit válku o dva roky. Žádné slávy ani uznání se nedočkal ani později. Obsazení Benedicta Cumberbatcha do hlavní role bylo skvělou volbou, Turingovi je typově podobný a jeho projev nenechá nikoho na pochybách o Turingově genialitě spojené s hlubokým sociálním mankem.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
8.5
Výborný snímek, který nenudí a fascinuje. Určitě stojí za shlédnutí v kině.
Edward
Edward
2 487 bodů
9
9/10
stantheman
stantheman
2 399 bodů
9
Benedict Cumberbatch- herec který vizáží působí dost divně...naštěstí je tzo taky Pan herec , jak to dokazuje v tomto filmu...skvělý koncert...úžasně ztvárněná role introverta...jednoznačně , pro mne Oscar za hlavní mužskou roli....životopisný film , jaký se nezapomíná. Tyldum mě velice překvapil po celkem zajímavých lovcích hlav. Mimo to s mírou a vkusem a taky s přehledností naordinované flaschbacky...mrazivý film o tom , jak to mají mnohdy těžké jedinci , kteří se vymykají průměru...
Vurhor
Vurhor
2 021 bodů
8
Mírně přeceňovaný. Jak kolem toho byl takovej humbuk, tak jsem to čekal ještě lepší. Ale i tak se mi to líbilo, Cumberbatch samozřejmě skvělej.
Jiřík54
Jiřík54
1 452 bodů
10
Jsem rád, že mám štěstí na filmy, protože vedle Soudce, Teorie všeho mohu dát dalších 100% i Kódu enigmy. Zajimavý a dobře natočený příběh o člověku, který zachránil milióny životů během 2. světové války jen díky svému geniálnímu mozku. Výborné herecké obsazení v čele s Benedictem Cumberbatchem a Keirou Knightley. Oscarové klání bude určitě stát za to. Stejně jako stojí za to vidět tento film.
Cechulda
Cechulda
1 353 bodů
9.5
Vynikající až fascinující příběh, který je ukázkou krutosti a nevděčnosti lidí vůči jedincům, kteří stojí mimo obyčejné a tak zvaně normální lidi. I přes to, že ukončil a možná i zvrátil světovou válku je mu za to odměnou zničení jeho osobnosti. Herecký výkon v hlavní roli byl geniální. Zaslepil ostatní herce, kteří hráli také velice dobře.
  • úchvatný příběh
  • hlavní role
  • skutečná událost (to je dost kruté)
Teresie
Teresie
1 187 bodů
9
Filmová klasika, které dominuje bezchybný výkon Benedicta Cumberbatche.
brcolka
brcolka
1 045 bodů
9.5
Naprosto asociální a divný supermozek, který byl oddaný své práci a pomohl ukončit druhou světovou válku. Film který ukazuje jak je důležité mít člověka který vše obětuje aby pomohl udělat svět lepším