Zajímavosti o Památkáři

60%

Zajímavosti 44

  • Alexandre Desplat: skladatel filmu, Francouz, který půjčí své letadlo Jamesi Grangerovi.
  • Když Frank Stokes (Clooney) zastaví svého přítele Sama Epsteina (Leonidas), řídí Volkswagen Kübelwagen (kurýrní vůz), což je předchůdce Volkswagenu Thing (Amerika 1973 a 1974), který byl populární po celém světě v letech 1963 až 1983.
  • Po filmu "Zachraňte vojína Ryana" (1998) hraje Matt Damon podruhé vojáka z druhé světové války. Zajímavé je, že oba filmy jsou o skupině vojáků, kteří riskují své životy ve válkou zničené Evropě a hledají něco konkrétního (v Zachraňte vojína Ryana člověka, v "Památkáři" umělecké dílo).
  • Během této produkce pozval George Clooney Amal Alamuddin (Amal Clooney) do londýnských studií Abbey Road, kde dohlížel na nahrávání hudby k filmu "Památkáři".
  • Několik zdánlivě nenápadných poct filmům, ve kterých se Bill Murray během své kariéry objevil. V čase 9:44 filmu je vidět, jak si v rámci nástupu své postavy do americké armády přikládá pušku k pravému rameni. Jeho postava Johna Wingera udělala totéž během slavné scény "Bum... chacka lacka..." ve filmu "Stripes" z roku 1981, když se jeho četa snažila absolvovat základní výcvik. V čase 1:02 filmu podstupuje Murrayho postava bolestivý zubařský zákrok. Ve filmu "Malý krámek hrůz" z roku 1986 hraje Murray masochistickou postavu, která si zřejmě užívá bolestivý zubařský zákrok.
  • Letiště zobrazené na začátku filmu je Duxford, Cambs, Velká Británie. Řídicí věž je dobře viditelná, stejně jako některé hangáry.
  • Zatímco německá armáda je na ústupu a ničí mosty, aby zabránila spojencům v jejich pronásledování, Památkáři dorazí do německého Remagenu, kde má americká armáda za úkol zabránit ničení zmíněných mostů. Bitva o most u Remagenu byla námětem jiného filmu z druhé světové války, "Most u Remagenu" (1969).
  • Mezi herci je šest držitelů Oscara: George Clooney, Matt Damon, Cate Blanchett, Alexandre Desplat, Jean Dujardin a Grant Heslov a dva nominovaní: Bill Murray a Bob Balaban.
  • Úvodní scéna ukazuje několik detailů Gentského oltářního obrazu (známého také jako Klanění tajemného beránka): Všemohoucího, Beránka, Jana Křtitele a Panny Marie. Odborníci na umění stále diskutují o tom, zda bratři Van Eyckové chtěli v ústřední postavě "Všemohoucího" zobrazit Boha, Krista, oba nebo dokonce Nejsvětější Trojici.
  • Socha, která se nachází na nádvoří hradu, je kopií Měšťanů z Calais od Augusta Rodina (originál je socha v životní velikosti před radnicí v Calais). Pozdější replika (1989) je nyní vystavena v Metropolitním muzeu umění v New Yorku. James Granger, který dílo poprvé spatřil, je údajně bývalým ředitelem Metropolitního muzea.
  • Daniel Craig byl do jedné z rolí obsazen, ale nakonec z ní kvůli termínům odstoupil. Nahradil ho Matt Damon.
  • Když se Frank a James setkají na letišti s Donaldem Jefferiesem, procházejí kolem letounu B-17 s výrobním číslem 124485 na ocase. Toto letadlo je Memphis Belle, jehož příběh je vyprávěn ve stejnojmenném filmu z roku 1990.
  • Uniklé e-maily mezi režisérem, scenáristou, producentem a hercem Georgem Clooneym a předsedkyní představenstva Sony Pictures Amy Pascalovou odhalily, že Clooney byl velmi znepokojen prací, kterou na filmu odvedl, když dostal několik špatných recenzí. Dokonce se Pascalové omluvil.
  • Původně se plánovalo vydání v prosinci 2013 s cílem získat ocenění v předvánoční sezóně. Režisér George Clooney vzácně požádal studio o více času na postprodukci, protože vizuální efekty ještě nebyly hotové, protože věděl, že by to velmi ztížilo možnost získat ocenění (což je pro premiéru na začátku roku neobvyklé). Studio se zdráhalo film posunout na únor následujícího roku.
  • Německé vozidlo (Kubelwagen), které Epstein a Stokes ukořistili, je nakonec ozdobeno ručně namalovanou hvězdou v kruhu na boku, která jej označuje jako americké vojenské vozidlo. Jedná se o rekonstrukci skutečné fotografie pořízené během války, na níž člen skupiny Monuments Men řídí přesně stejný model vozidla s ručně malovanou hvězdou v kruhu na bočních dveřích. Rekonstrukce ve filmu je dokonalá, až po americký vojenský přívěs, který za sebou táhne.
  • John Goodman v jednom z rozhovorů prohlásil, že natáčení tohoto filmu pro něj bylo největší zábavou, jakou kdy zažil.
  • Motoko Fujishiro Huthwaiteová, která zemřela 4. května 2020 v Taylorovi ve státě Michigan, byla poslední z Monuments Women, skupiny mužů a žen, jejichž činy jsou zachyceny v tomto filmu. Narodila se jako Motoko Fudžiširová 24. srpna 1927 v Bostonu, s matkou se vrátila do Japonska a po válce se jako dvojjazyčná účastnila operací Monuments Men v Japonsku. Za svou práci dostala v roce 2015 Zlatou medaili Kongresu.
  • Z novinové zprávy ze dne 13. prosince 2013: Policie se vloupala do bytu Cornelia Gurlitta, syna nacistického obchodníka s uměním, který shromažďoval stovky děl, o nichž se předpokládá, že je uloupila Třetí říše. Gurlitt se stal středem obrovské pozornosti médií poté, co byla v jeho bytě v Mјnchenu objevena hromada více než 1400 dosud neznámých mistrovských děl. Pracovní skupina jmenovaná k prozkoumání původu umění uvedla, že asi 590 obrazů spadá do kategorie umění uloupeného nebo vylákaného nacisty od židovských sběratelů. Jsou mezi nimi díla Pabla Picassa, Henriho Matisse, Edvarda Muncha, Paula Cézanne a dalších.
  • "Monuments Men" byla skupina přibližně 345 mužů a žen ze třinácti národů, z nichž většina se během druhé světové války dobrovolně přihlásila ke službě v nově vytvořené sekci MFAA. Mnozí z nich měli odborné znalosti jako ředitelé muzeí, kurátoři, historici umění, umělci, architekti a pedagogové. Jejich pracovní náplň byla jednoduchá: chránit kulturní poklady, pokud to válka dovolovala.
  • Během brífinku poručíka Franka Stokese pro prezidenta Harryho S. Trumana si při pohledu na mapu Evropy všímá, že Rusové postupují z východu a "spojenci" postupovali směrem k Německu přes Velkou Británii a Itálii. Sověti byli v té době také "spojenci" a jeho prohlášení tak Sověty ze spojenectví vyloučilo. Bylo to podobné faux pas, kterého se dopustil americký generál George S. Patton a které ho přivedlo do horké vody, jak je slavně zachyceno ve filmu "Generál Patton"(1970).
  • Když Donald Jeffries vstoupí do Brugg, aby zachránil Madonu, zatímco Němci stále okupují město, ocitne se na dně pouličního schodiště. Tuto scénu nelze v Bruggách natočit, protože v Bruggách, které mají plochou městskou krajinu, žádná taková pouliční schodiště nejsou.
  • Scény na venkově a na pláži se natáčely ve Velké Británii. Architektura budov, jako jsou zemědělské usedlosti a stodoly, je proto v nesprávném stylu pro kontinentální Evropu. Návrhy budov, styl zdiva a dokonce i velikost cihel jsou jednoznačně anglické.
  • Althausee se ve skutečnosti nachází v Rakousku, nikoli v Bavorsku. Ačkoli se nacházelo dostatečně blízko sektorových divizí, aby se památkáři domnívali, že by mohlo padnout do rukou Sovětů, ve skutečnosti se tak nikdy nestalo.
  • Jeden z památkářů se sveze dvouplošníkem, který byl ukryt ve francouzské stodole. Registrační číslo letadla začíná písmenem G, což znamená, že nebylo registrováno ve Francii, ale ve Velké Británii.
  • Při cvičení ostré střelby je místo, kde se nachází památník z první světové války, připsáno městu Saint Louis ve státě Missouri. Sochař, podle něhož je Walter Garfield vytvořil sochy pro památník první světové války v Saint Louis, který se nazývá Soldiers Memorial a neměl by být zaměňován s Národním památníkem první světové války, který se nachází v Kansas City ve státě Missouri.
  • Když profesor Stokes ukazuje rozmístění spojenců na konci roku 1943, mapa ukazuje, že pozice spojenců v Itálii se nachází severně od Monte Cassina. Tak daleko postoupili Spojenci až v červnu 1944 a později.
  • Když se všichni dívají na mapu a rozhodují se, kam který tým půjde, používají se jako značky vypálené náboje do pušek. Ve scéně jsou použity ruské náboje 7,62x39. Náboj, který Rusové používali až po druhé světové válce, a protože je ruský, v severní Francii by se nepoužíval.
  • Kromě toho, že se deska V Disc otáčí příliš pomalu (zdá se, že se otáčí rychlostí 45 otáček za minutu), byly všechny disky z té doby vydávány ve velikosti 10 palců (a 78 otáček za minutu), nikoliv 7 palců, jak bylo uvedeno několik let po válce.
  • Přestože kolorizace fotografií nebyla ve 40. letech 20. století zcela neznámá, většina Stokesových filmových diapozitivů (během jeho poválečných přednášek/debriefingů) byla černobílá. Nebo se jednalo o diapozitiv Kodachrome, který byl k dispozici v roce 1935, a tudíž by nebyla nutná žádná kolorizace. Poznámka na okraj: Snímky Kodachrome z německé invaze do Polska v roce 1939, tedy z počátku druhé světové války, pořídil americký fotograf Julien Bryan.
  • Gramofon přehrávající "desku z domova" se otáčí příliš pomalou rychlostí. Gramofonová deska by se v té době otáčela mnohem rychleji, rychlostí 78 otáček za minutu.
  • Verze písně "Have Yourself a Merry Little Christmas" se zpívá s textem "'Hang a shining star upon the highest bough.'" (Pověste na nejvyšší větev zářící hvězdu). Tyto verše byly do písně přidány až v roce 1957.
  • Mapa Německa a Nízkých zemí, kterou si Stokes a jeho muži prohlížejí, zobrazuje mapu s dnešním pobřežím, včetně nizozemské provincie Flevoland. Tato ostrovní provincie o rozloze 1 000 km2 však vznikla až v roce 1968, kdy byla vyzdvižena z moře, tedy dlouho po druhé světové válce. Na mapě také není zobrazen "Afsluitdijk" (32 km dlouhá hráz uzavírající Zuiderzee), přestože byl dokončen v roce 1933.
  • Když poručík James Granger večer přelétá v dvouplošníku nad Paříží, Eiffelova věž je osvětlená. Osvětlení věže a její osvětlovací systém však pochází nejdříve z roku 1985. Původně bylo na osvětlení Eiffelovy věže vertikálně vyvedeno označení francouzské automobilové značky "Citroen".
  • Stejně jako v mnoha jiných filmech z druhé světové války je i ve filmu "Památkáři" Německo v dubnu zobrazeno jako země s listím typickým spíše pro léto. Velké stromy v severní Evropě nejsou v dubnu v plném květu.
  • Slovo "teenageři" bylo podle slovníku Random House Dictionary poprvé použito v letech 1935-40, NE hudebníkem Billem Haleyem v roce 1957, takže jeho použití během 2. světové války by nebylo anachronické.
  • Frank Stokes během instruktáže pro svůj tým komentuje Adolfa Hitlera slovy, že byl "neúspěšným studentem vídeňského umění". Hitler však "studentem umění" vůbec nebyl. Oba jeho pokusy o přijetí na vídeňskou Akademii výtvarných umění skončily neúspěchem. Ředitel akademie Hitlerovi navrhl, aby místo toho studoval architekturu, ale ani k tomu neměl Hitler akademické předpoklady. Frank Stokes jednoduše řečeno znamená, že Hitler se nestal studentem umění.
  • Když Němec požádá francouzskou asistentku o skleničku na šampaňské, žena dostane skleničku ve stylu kupé. Někteří lidé se mylně domnívají, že se jedná o chybu ve filmu a že měla být použita flétna na šampaňské. Flétny na šampaňské se však staly populárními až později ve dvacátém století a v období druhé světové války se k podávání šampaňského běžně používal styl sklenice champagne coupe.
  • Když se Památkáři připravují na výpravu, aby našli uloupené umělecké předměty, hovoří Stokes s ostatními členy jednotky pomocí vysílačky. Používá se zařízení GRC-9, které musí mít pro vysílání externí zdroj energie - buď dynamo namontované na vozidle, nebo ruční generátor. Ani jeden z nich není k jednotce připojen a v bezprostřední blízkosti obou vysílaček není žádný vidět. Kromě toho není ke sloupkům ANT v levé horní části vysílací části připojena žádná anténa. Za zmínku rovněž stojí, že ačkoli je možné provozovat GRC-9 s vysílací částí vyjmutou z pouzdra, je to velmi nevhodné kvůli velmi vysokému napětí (>500 V), které vzniká na špičce elektronky výkonového zesilovače.
  • První zmínka o Madoně se objevuje v souvislosti s kostelem Onze-Lieve-Vrouwekerk ("kostel Panny Marie"). Kostel zobrazený ve filmu je však zcela jiný. Také Madona je zobrazena v oltářním kuse, nestojí samostatně.
  • Když na seržanta Garfielda a poručíka Clermonta střílí nacistická mládež, seržant Garfield zahájí krycí palbu ze své karabiny M1, ale vystřelí více než 20 ran bez přebíjení ze zásobníku na 15 nábojů.
  • Právě osvobozená Paříž by byla stále pod výpadkem proudu, stejně jako Bruggy, které se chystaly evakuovat německé jednotky.
  • Když poručík americké armády James Granger navštíví byt Claire Simonové, nemá na sobě uniformu, ale ležérní košili s krátkým rukávem. Během druhé světové války platilo přísné pravidlo, že příslušníci armády museli nosit uniformu vždy, na základně i mimo ni, dokonce i když byli doma na dovolené. Osvobozená Paříž v roce 1944 byla stále považována za válečnou zónu, takže jeho nerespektování uniformy bylo obzvlášť obludné.
  • "Neronův dekret", který vydal Adolf Hitler 19. března 1945, se o "archivech a umění" nezmiňuje. Když však Stokes ve filmu čte dekret nahlas, uvádí mezi věcmi určenými ke zničení i "archivy a umění".
  • Madona byla několikrát zmíněna jako odcizená z katedrály v Bruggách. Ve skutečnosti je madona vystavena v kostele Panny Marie, nikoli v katedrále svatého Spasitele.