Zdrojový kód

79%
Zdrojový kód
Když se kapitán Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) probudí v sedadle příměstského vlaku, netuší, kde se tam vzal. Naproti němu sedí Christina (Michelle Monaghan). Colter ji vidí poprvé v životě, ale Christina ho očividně dobře zná. Colter Stevens zjišťuje, že se probudil v těle jiného člověka. Než se stihne z nastalé situace vzpamatovat, je vlak rozmetán silným výbuchem. Colter byl totiž zapojen do vládní mise, která je založena na experimentu nazvaném Zdrojový kód, který Colterovi umožňuje na chvíli existovat v paralelní realitě - v těle Seana v chicagském příměstském vlaku. Seanovu identitu může využívat pouze osm minut, má tedy právě osm minut na odhalení bombového útočníka. Zdrojový kód zvládá poslat Coltera do stejného časového úseku vícekrát. Získává tak více času, ale situace se mu může snadno vymknout z rukou…



Brenan88
Brenan88
47 160 bodů
8.5
K dokonalosti opravdu chybělo málo. Film o kterém jsem nevěděl vůbec nic a pak se na mě z nenadání vyvalila taková nálož napětí a emocí,až mi to zařezalo trenky mezi půlky. Jake Gyllenhaal je opravdu výborný herec,ale to už přece dávno víme,tak proč se nenechat unášet se zatajeným dechem jeho skvělým hereckým výkonem až do samotného finále.
Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
8
Duncan Jones, který se na filmovou scénu uvedl zajímavou komorní sci-fi "Moon", kterou zaujal nejen diváky ale i kritiku a nejspíše i bohatší producenty se tentokrát vydal jiným, komerčnějším směrem a ukazuje, že zvládá ukočírovat i více než jen jednoho herce uzavřeného v útrobách vesmírné stanice. "Zdrojový kód" představuje divácky atraktivní téma cestování v čase, kdy se někdo snaží pozměnit minulost na úkor nové budoucnosti. Duncan Jones ukazuje, že je talent a filmy netočí pro peníze ale pro to, že ho baví a hlavně zvládá i s minimálním rozpočtem velké věci -i když se snímek odehrává na hodně malém prostoru-. K ruce má v tomto případě i šikovného scénaristu a hlavně výborné herce v čele s přesvědčivím Jakeem Gyllenhaalem a skvěle přitakávající Michelle Monaghan. Přesto nemohu jít s hodnocením výše a když pozoruju veškerá hodnocení kolem tohoto filmu, říkám si kde jsem udělal chybu nebo co mi při sledování uniklo. Nejedná se o film pro kina, což rozhodně není chyba -ačkoliv to stopáďo mi bude docela chybět- a ani tolik nevadí, že film -i když vypadá opravdu dobře- působí trochu laciným dojmem "filmu týdne" na TV Nova. Nejvíce mi na filmu vadilo nebo spíše chybělo určité napětí a překvapení. Film má slušný rozjezd, kde se postupně vše vysvětluje a divák objevuje stále něco nového a zajímavého a i to napětí by se zde našlo ale s přibývajcími minutami se veškerá nápaditost ztrácí a navíc hlavní zápletka je vyřešena moc rychle a tak trochu bez nápadu a již zmíněného napětí. Přesto se jedná o velice slušný a chytrý thriller, který šlape, má co nabídnout ale přeci jen mu něco chybí. I tak je Jones talent a těším se co předvede příště.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 523 bodů
6
Příběhy kde se skáče časem mají ve vínku hlavně nebezpečí v tom, že se při sledování dá lehce ztratit v ději. Tady to však nijak neplatí. Vyprávění je srozumitelné a hlavně plynulé. Jenomže to nějak nestačí. Originálního tu není zhola nic. Skákání v čase do stejné doby s úmyslem změnit minulost v zájmu bezpečnosti tu už párkrát bylo a to jak ve filmové, tak i v seriálové podobě. Efekty se zdají být při dnešních nárocích odfláknuté a objevuje se zde i několik hluchých míst. Snímek vědomím tedy prošumí a zanechá neblahý pocit o promarnění šance tvůrců vytvořit minimálně aspoň zajímavý biják.

Dodatečné informace

Původní název:
Source Code (více)
  • USA Zdrojový kód
  • USA Source Code
  • USA Código fuente
Premiéra v ČR:
21. 4. 2011
Země původu:
USA, Kanada, Francie, Německo
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
32 mil. USD
Tržby:
147,33 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Zdrojový kód je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch