1864

72%
1864
1864
Válečné drama popisující události, které skončily mohutným konfliktem mezi Dánskem a Německým spolkem (Prusko a Rakousko) v roce 1864. Jádrem sporu se stalo území Šlesvicka, které se Dánové pokusili začlenit do svého státu. Německý spolek samozřejmě reagoval obratem a po krvavých střetech vše skončilo smlouvou, podle které bylo toto sporné území postoupeno Prusku a Rakousku




kunafix
kunafix
20 072 bodů
6
Bohužel, jede to podle zaběhlyho scénáře neboli "Začátek - je to pohoda a život, konec - je to vážný a smrt". To znamená, že nejdřív se seznámíme s postavami, jejich problémy, vztahem k vlasti a nadšením z války... a pak už jde do tuhýho, umíraj kámoši, lítaj kusy těl a dělostřelectvo má hody. Je mi jasný, že být Dán, mám k tomu asi jinej vztah, ale mě to prostě nějak moc nebralo. Jo, z historickyho hlediska asi dobře zpracovaná kapitola o masakru kdesi v řiti, ale takovejch bylo... a horších. Každopádně válečnejch filmů/seriálů z té doby není zrovna moc, takže to bylo takovy osvěžení mezi všema těma prvníma a druhejma světovejma. Pro Dánsko tohle asi je jedna velká traumatická historická událost (něco jak Vietnam pro Amíky), takže se ani nedivím, že Dánové po 2. světové nutili Němce k tomu, o čem je tenhle film. V prvních dílech jsme se dokonce dočkali i několika nefér sexuálních zážitků (hoňka, sběr a kontrola semene, šukání krávy, líbací trojka, znásilnění), ale to trvá jen asi do poloviny dílů a pak to smrdí spíš krví, než erotikou. Ale krví to smrdí poměrně povedeně - lítaj těla, končetiny, kulky hlavou, chrsty krve, ale jenom tak, aby to působilo uvěřitelně. Pochvalu má Eva Josefíková, která sice hrála cigošku, ale takovou tu krásnou, jaká vystupuje v romantických představách, a ne nějakou morenu. Sice za celou dobu řekne jen jedno slovo: "Petr", ale lepší, než Otík, kterej řekne jedno slovo na 100km ("Beroun"). Jinak objevilo se tam docela dost herců, které znám ze seriálu Forbrydelsen, ale to nebylo na škodu - to píšu jen tak pro zajímavost. Tím by mohl můj komentář skončit, ale ještě musím zkritizovat pár věcí, co mi se mi nelíbily: to z té moderní doby tam podle mě vůbec nemuselo být - perlu tomu nasadil na žalud scénárista, kterej vymyslel, že ta holka Claudia je "úplnou náhodou" do rodiny s tím baronem Severinem, o jehož předcích celej ten seriál vypráví. Což mě přivádí k tomu, proč tam furt omílali, že mu je 170 let a je slepej, když podle mě ani jedno nebyl. A podle mě ani nebyl schopnej žít sám, když byl už tak starej, ošemetnej, opelichanej a napůl nemohoucí. Divny. Další velkej kiks byla postava Johana (Søren Malling), která by byla úplně v pohodě, kdyby se z ní nevylíhl jakejsi hypnotizér-věštec-léčitel, což v tomhle žánru bilo do očí, do uší a do lebky. Pak jsem neměl moc dobrej pocit z některejch hár, ktery se mi zdály poněkud moderní... respektive měly působit, jak ze staré doby, ale na mě nepůsobily. Jinak mám takovej pocit, že seriál měl za úkol oslovit široké dánské publikum všech generací s tím, že by se to mohlo používat i jako učební materiál ve školách. Abych jenom nemudroval, tak musim říct, že se mi líbila úvodní znělka včetně hudebního podkresu a celkově si vlastně nemůžu nějak moc stěžovat.
sunfreedom
2 368 bodů
10
Bleskové shlédnutí během jednoho víkendu. Doufám a věřím, že my budeme také jednou schopni natočit něco podobného o nějakém období našich dějin, ze kterého jsme si odnesli komplex. Něco, kde nejsou všichni jenom hrdiny, a kde budeme kriticky hodnotit přístup našich předků. Dánové mohli udělat osmidílný seriál o heroickém boji synů vlasti proti rozpínavému Prusku, ale místo toho udělali vynikající kritiku vlastní minulosti, ze které ta hrdost na vlast čiší stejně, ale z jiných důvodů. Kam se hrabe České století nebo cokoliv o Mnichovu z české produkce.

Dodatečné informace

Původní název:
1864 (více)
  • Dánsko 1864
  • Dánsko 1864 - Amour et Trahisons en Temps de Guerre
  • Dánsko 1864 - Brødre i krig
  • Dánsko 1864 - Liebe und Verrat in Zeiten des Krieges
Země původu:
Dánsko, Norsko, Švédsko, Německo
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné