Recenze filmu Ran

75%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Sarpele
Sarpele
2 434 bodů
10
Další shakespearovská inspirace, tentokrát si Kurosawa vybral Krále Leara. Ve srovnání s adaptací Mackbetha prošla předloha daleko rozsáhlejšími změnami. Dcery se změnily v syny, daleko víc je tematizována minulost starého vládce Hidetory, jeho kruté činy, vina a trest. Stejně jako v Krvavém trůnu se tu objevuje postava démonické ženy (výrazně nalíčená, s pomalými promyšlenými pohyby), která, tentokrát úmyslně, přispěje ke zničení celého rodu. Podobná je scéna veliké destrukce, která ve filmu Ran nepřichází na konci, ale v půlce filmu. Právě na této scéně je dobře vidět, jak Akira Kurosawa pracuje s barvou. V nejvypjatějších scénách je barevná škála redukována na černou a rudou, s občasnými motivy žluté a bílé. Jednotliví aktéři mají svoje „erbovní“ barvy, které mají funkci praktickou (lepší orientace v davových scénách) i symbolickou (světle modrá barva nejmladšího bratra, rudá barva bratra nejstaršího, žlutá barva prostředního). V hlavní roli podal naprosto úžasný výkon Tacua Nakadaj.
tomas.rubin
tomas.rubin
144 bodů
8
Otcovo život už se pomalu chýlí ke konci, a tak vybírá svého nastupce ze tři synů....vizuálně naprosto nádherný film, který je i nesmirně vtipný a s nějakým tím duchovním přesahem.

Dva body ubírám kvůli naprosto zbytečné délce filmu, obzvláště scény, kdy sledujeme jen blouznícího otce jsou naprosto navíc. Přiznám se, že jsem také čekal aspoň trochu lepší choreografii ve válečných scénách, většina záběrů je totiž jen sledování padání mrtvých vojáků v běhu.
Tomas_Houska
28 bodů
10
Král Lear, jak to Kurosawa rád několikrát udělal, pojaponštěný samuraj. A naprosto skvěle.