Centurion

64%
Centurion
Plakát traileru

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona.




Chrustyn
Chrustyn
43 169 bodů
4
Béčkař Neil Marshall, který svými filmy ukázal, že se krve opravdu nebojí a to, že si s "B" kategorií docela rozumí se tentokrát vydal do hodně dávné minulosti a natočil takovou hodně okleštěnou a krvavější verzi "Gladiátora". Tedy jak se to vezme. Ona určitá podoba tam skutečně je ale tím, že se Marshallovi nikdy nesvěří moc velký rozpočet zapříčinil to, že se film většinou odehrává v lese nebo na rozlehlých planinách a jsou zde snad jen dvě menší pevnosti a to je z celkév výpravy vše. Kdo režisérovu tvorbu zná, určitě neočekával nic velkolepého a trailery slibovaly hlavně akční a řádně krvavé scény ale ani zde film nepřekvapí ani nezaujme. Je zde řada soubojů ale jsou absolutně bez nápadu a celkově působí hodně průměrným dojmem, který bych si představil spíše v 10 let starém filmu a nějaká ta useknutá končetina v dnešní době také moc nepřekvapí. Neočekával jsem zázrak ale film je prostě plytký až hanba, herci nemají co hrát a již zmíněné akční scény, také moc nezachrání. Je to docela škoda, protože se mohlo jednat alespoň o slušnou, krvavou zábavu, když už ne o historický velkofilm.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 408 bodů
8
Skupinka vojáků se snaží si zachránit život za nepřátelskou linií poté, co byl doslova partyzánským útokem rozprášen jejich vojenský útvar. Námět jak z období 2. světové války, ale kupodivu je to jinak. Píše se rok 117 a tak místo Německé říše si Evropu podmaňuje Římské impérium. To se v podstatě daří, dokud nedojde do severní Británie. Tam narazí. Od válečných snímků o výše zmíněné době se tento skutečně v ničem nezadá. Od samého počátku přináší akci, která je úchvatná a dostatečně krvavá. Meče, sekery a oštěpy se tu spojují se zřetelnou bojovností ve snaze zabít, nebo alespoň zmrzačit nejednoho protivníka. V tomto je dějství velmi intenzivní. Stejně tak i úprk zbylých římských vojáků za neúnavného pronásledování nepřátel. Za scénářem a režií stojí Neil Marshall, který byl ve své vizi velmi kreativní. Ano, příběh je tak jednoduchý, že jednodušší už snad být ani nemohl. Jde tu jen o snahu si zachránit život, ale v rámci dramatizace, výpravy a vizuální kamery je na co se dívat. Římské okupační vojsko kupodivu ztvárněné jako hrdinské v produkci VB, Francie a USA. To snad může vadit jen puritánům.
kunafix
kunafix
20 072 bodů
6
Hej náhodou to nebylo vůbec špatný. Na nedostatek krve a usekanejch a přesekanejch končetiňáků a hlavic si taky nemůžu stěžovat. Jak kdyby tam řádil Sekanina. Michael Fassbender je sympatickej sympaťák a ne žádnej kokoťák. Pravda, příběh zavání trošku kravinou a piktští pikťáci jsou trochu zbytečně přebarbarštělí, aspoň se mi to zdá, ale nemůžu se hádat, protože žádnýho neznám. Ale ta Kurylenkovic stopařka, to byla dost přehnaná postavička, stejně jako ta druhá lukostřelná blonďatá bojovnice. Ty ženský mi tam prostě neseděly, protože myslim, že ty spiš tenkrát jenom rodily a staraly se o kraviny a jídlo a nechávaly se vraždit a znásilňovat. Konečnej rozsudek ale je kladnej. Perlička na závěr: dvakrát jsem málem u toho usnul, ale pokaždý mě vzbudilo filmové probuzení ze zlého snu toho centuriona, takže sem se koukal dál. Mě to na štěstí jako zlej sen nepřišlo, ale přišlo mi to zajímavý, že to tam dali. Asi kvůli lidem, kteří by u toho málem usnuli jak já...

Dodatečné informace

Původní název:
Centurion (více)
  • Velká Británie Centurion
  • Velká Británie Centurión
  • Velká Británie Siopilos ehthros
  • Velká Británie The Ninth Legion
Země původu:
Velká Británie, Francie, USA
Rozpočet:
12 mil. USD
Tržby:
6,89 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch