Recenze filmu Konec básníků v Čechách...

58%

Komentáře a recenze 12

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 150 bodů
7
Jde to sice kvalitou dolů,ale stále je to tak milé a přirozené,že by mohla většina českých filmů jenom závidět. Opět se setkáváme s postavou Štěpána v určitém životním období a sledujeme jak se s ním vyrovná. Pro Básníky já mám prostě slabost a nikdy si je nenechám ujít.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
36 408 bodů
8
Na počátku devadesátých let minulého století vzniklo mnoho českých snímků vypořádající se s komunistickou minulostí a ohromným nadšením po svobodě a podnikání. A těžko říct jestli bohudík či bohužel, nevyhnulo se to ani básnické série, která dle původních plánů měla mít pouze tři filmové díly. Jenomže to právě bylo ještě za onoho komunismu a jak je vidět, po politickém převratu tvůrci prostě myšlenkově neodolali a dali vzniknout filmovému dílu čtvrtému, který v podstatě nabízí to samé co předchozí díl třetí, jen v jiné době. Pokud tedy socialistické zdravotnictví nebylo procházkou růžovým sadem, tom kapitalistické už teprve ne. Opět se tedy ryzí realita kloubí s lehkou satirou, která navíc danou naivitou mnohých předčí očekávání. Snaha neubírat na zábavnosti a svěžesti je sice znatelná, ale přesto už to prostě nějak není ono. Inu, dospělost je dospělost. A tak tvůrci nezapomněli ani na předešlé Štěpánovi lásky a postavili příběh tak, aby se s nimi postupně zase potkal. A má tady novou? Svým způsobem má a je to lékárnice Ute. S těmi veršíky to však už není takové, jako kdysi. Mladická nerozvážnost v opojení dospělosti stále neutuchá a tak o humorné situace stále není nouze. Bohužel to však celkově vytváří pocit, že jo už se tak nějak, jednoduše lidově řečeno, vaří z vody. A hlavně, příběh dluží odpověď na jednu zvídavou otázku. S kým má vlastně Píšťalka to dítě?
Pete69
Pete69
31 728 bodů
5.5
Po převratu už to nebylo ono. Prostředí kapitalismu básníkům nesvědčí. Nevím čím to je.. stále stejný herec... stále stjný režizér, přitom je to úplně jiné. humor se vytratil. Tento díl působí až depresivně.. určitě nejhorší díl do té doby.. poté už se básník nikdy nevrítil ve formě.
JasonCZ
JasonCZ
23 375 bodů
0
51%, těžkej odpad.
kunafix
kunafix
20 072 bodů
4
Všichni tak nějak cítíme, že tohle už není ono. Mladej Štěpánek byl mladej Štěpánek a ten už neomládne. Zajímavá tendence, ale fakt u sebe sleduju, že čím je Pavel Kříž starší, tím míň ho nemůžu vystát. V tomto díle už toho moc vtipnyho není, jenom se to tam snaží vecpat postavy z předchozích dílů, a to často dost křečovitě. A když není Roden, vyměníme ho za Vašuta, že. Tereza Brodská s hřibkem místo hlavy zatím bezkonkurenčně nejškaredší Šafránek girl a její ušní trauma mě strašilo už od té doby, co jsem to viděl poprvé (strašilo mě to tím blbým nápadem, že je na to až tak moc vysazená). Holt, porevoluční doba se na tomto díle fakt hodně podepsala, takže takovy věci jako všude samej podnikatel, návštěva bordelu nebo ta klinika pro snoby, uplně kazí atmošku dílů předchozích. PS: ani ty počáteční hlášky u titulků nejsou moc dobry...
Danny F.
Danny F.
11 176 bodů
5
Pořád to samé dokola, co mám na tomto hodnotit? Pro zabití nudy dostačujíci.
avenis
avenis
10 584 bodů
7
Básníci počtvrté... porevoluční nadšení s hořkou příchutí. Ale opět velmi dobře zachycena ta reálná podstata doby. Vychcánci vytěží maximum, slušňáci se nestačí divit... Byla to doba, kdy se přerozdělovalo teritorium a kdy se přeléval kapitál. Jestli se dnes někdo ptá, jak je možné, že někdo má miliardy a někdo ne, tak tady je odpověď, jak se to dělalo...
Wally007
Wally007
9 491 bodů
6
Pád z velké výšky na tvrdou zem a vystřízlivění - ne, že by to bylo vyložené špatné, ale mělo se zůstat u původních třech dílů, kdy atmosféra socialismu dávala příběhům tu správnou šťávu. Pevně jsem doufal, že to pan režisér taky tak cítí, ale hrubě jsem se zklamal a na svět přišel ještě jeden díl...bohužel...
kawa
3 388 bodů
6
Porevoluční vystřizlivění v podání oblíbených herců nenavázalo na veleúspěšnou trilogii z dob komunismu. Bohužel další pokračování jen a jen devalvují původní příběh.
tomlery
tomlery
2 141 bodů
4.5
Co to? Člověk by si myslel, že skutečně bude konec básníků, a oni poté natočí další díly se stejnými herci. To už pak ale není ono. Aspoň jsem již byl na světě u zrodu tohoto filmu, avšak bohužel mi už byly dokonce 4 roky. Mělo jít o úplný závěr. Kdyby netočili další díly, bylo by to v pohodě.