Dostáváme se tedy k první položce na seznamu a tím jsou kultovní, nenahraditelné a počítačovou grafikou nepolíbené Star Wars (přirozeně myslíme originální trilogii, tedy epizody IV, V, VI).
Na začátek chci jen podotknout, že Star Wars mám docela rád, nikdy mě tolik nebraly, jako všechny moje přátelé, ale uznávám jejich kulturní hodnotu, scénář a Harrisona Forda. Je tu ale rozdíl mezi "mít rád" a naprostou oddaností. Je rozdíl, když ve své sbírce DVDček máte tuto trilogii disků a nebo když donutíte svoje rodiče, aby Vám říkali Han a nevyjdete mezi lidi bez svého speciálního světelného meče, zbarveného do vaší oblíbené barvy. Asi žádný jiný film nemá tak hardcore fanouškovskou základnu, jako Star Wars.
Ještě "horší" věrnost fanoušků se nachází u prequelových dílů, které měly sloužit k objasnění originální trilogie. Tyto fandy nechápu. Za prvé jsou Epizody I, II a III dle mého naprosto hrozné (až na herce) a za druhé, když se člověk jednou za čas oblékne jako Žvejk, lze to pochopit, ale mít doma převlek Jar Jar Binkse ? To už jste po právu odsouzeni k tomu dostávat po zbytek života večeři od mámy a mít sexuální život uložený na externím disku.
Tento film v našich končinách není moc známý a rozhodně není tak oblíbený jako v Americe. Tam totiž byl prvním filmem, který pomalu ale jistě vedl "nerdy a geeky" na vrchol potravního řetězce. Konečnou fázi můžete vidět dnes, kdy nenajdete snad jediný seriál, ve kterém by nebyl nějaký uzavřený jedinec, jenž neví jak mluvit s ostatníma a doma si maluje a tvoří sochy z Pána Prstenů. A je samozřejmě cool. Pomsta šprtů motivovala řadu lidí... kteří za to potom dostali kopanec do břicha před školou.
Ahh, dostáváme se k této megapopulární čarodějské sáze. Bylo pochopitelné, když se všichni 13 letí oblékali jako kouzelníci a pořádali "turnaje" (byl jsem jedním z nich), bylo pochopitelné, když se stály fronty na nový díl knihy či na lístky do kina, ale když je Vám 30, vlastníte kouzelnou hůlku a čarodějnický kostým (který není na Halloween), tak máte problém.
Opět se dostáváme k tvorbě, která je známá převážně za "velkou louží". Jeden z těch nejvíce "život-ovlivňujících" filmů všech dob, musí být Weird Science. Snímek ukázal chlapcům z celého světa, že jen za pomocí počítače si mohou vyrobit opravdovou, reálnou dívku a probojovat si svou cestu skrze svět. Weird Science inspirovala deseti tisíce nadějných i méně nadaných mladíků po celém světě a nechala je začít snít o úžasné kariéře počítačového programátora, díky níž by SNAD mohli dosáhnout milionářského statusu a procházení se po ulici s nádhernou slečnou po boku.
Když J. R. R. Tolkien psal Pána Prstenů, rozhodně netušil, že jeho epické dílo bude vést k takovému bláznovství. Zase, tohle je trilogie, kterou mám rád, ale nejsem jí posedlý, ze všech dílů se mi nejvíce líbí první, takže když vidím čtyřicátníky v oblecích nebo elfích uších, tak jen bezradně kroutím hlavou. K celkovému "fanatismu" ještě Peter Jackson v příštích letech přispěje Hobitem, takže máme minimálně na dva další roky vystaráno.
Co je více otravující, nežli šprti s prstenem nebo se světelným, plastovým mečem? Frajírkové v dlouhých černých kabátech, slunečních brýlích (v jakoukoli roční dobu či čas) s černými ulízanými vlasy, kteří si myslí, že jsou nějakým záhadným způsobem jiní, než všichni ostatní. Znovu použiji podobný argument, jako u Harryho: Pokud si od kamarádů necháváte říkat Neo, máte problém, věřte mi. Zkuste skočit z budovy, uvidíme, co se stane.
Hmm, jeden z filmů, který ženám zvyšuje očekávání od partnera. Muži takovéto filmy zpravidla odsuzují, neboť je to "moc sladké a nereálné", ale ženy v těchto snímcích hledají, co opravdu chtějí od muže (I kdyby to nechtěly, tak co očekávají, a i kdyby to neočekávaly, tak co chtějí. Muži pochopí.). Tento film prostě zastínil veškeré věci, které jste dosud pro svoji lepší polovičku udělali a namísto toho je vyměnil za další a další přání, která jsou po zhlédnutí Zápisníku jedné lásky ne něčím navíc, ale naprosto normální věcí. Ale, i když jsou prý všichni muži při stvoření rovni, kolik z nás se může vyrovnat Ryanu Goslingovi? Dejte ty ruce zase pěkně dolů.
Láska přes internet doopravdy lidi přesvědčila, že čistě online můžete narazit na milující, finančně zabezpečený a pohledný protějšek, který se do Vás šíleně zamiluje. Pravděpodobnost je prakticky nula a spíše tu najdete ajťáka, který přijde v obleku Darth Vadera, dá vám nejrychlejších 90 vteřin, které kdy zažijete a vaše první dítě se bude jmenovat Luke. Šifra mistra Leonarda není ten největší trik, který jsi vytáhl z rukávu, Tome, Láska přes internet vyhrává.
Na konec chci něco podotknout. Celý tento článek nebyl mířený proti žádné skupině, je to čistě pro pobavení a zabití několika málo minut, takže se případě omlouvám za uražení některé osoby. Sám patřím do několika fandomů a ty vyzvihuji nadevše ostatní. Považuji se také za částečného nerda nebo spíše velmi oddaného diváka, jemuž nevadí celý víkend strávit u nové série oblíbeného seriálu. Takže díky, skousněte to a ať Vás provází síla.