Zoufalá manželka Eva Longoria slaví 50. Zachránkyně Johna Wicka je herečkou až na třetím místě
Zoufalé manželky | ABC TV Network
Seriál Zoufalé manželky (Desperate Housewives) se vysílal v letech 2004 až 2012 a jeho globální dosah neminul ani Českou republiku. Možná nejznámější členkou obsazení je dnes padesátiletá Eva Longoria, která ještě před třicítkou ztvárňovala postavu trochu sebestředné a nejmladší manželky Gabrielle Solis. Texaská rodačka s hispánskými kořeny se ale našla také za kamerou, s velkým úspěchem pendluje mezi herectvím, produkcí, režií, modelingem a filantropií. A její kariéra se podle všeho teprve rozjíždí.
Longoria je potomkem španělského kolonisty Lorenza Suáreze de Longoriy, jenž se narodil koncem 16. století, a v jihoevropské zemi se nedávno s šestiletým synem a manželem José Bastónem natrvalo usadila. Známá demokratka a bojovnice za lepší postavení migrantů odmítla dál setrvat v „dystopické zemi“ pod vládou Donalda Trumpa, jak vysvětlila pro francouzský magazín Marie Claire.
Po takřka třech dekádách tedy opustila Los Angeles, kam zamířila po absolvování Texas A&M University-Kingsville, kde získala bakalářský titul v oboru speciální vzdělávání. Od mládí směřovala na piedestaly v soutěžích krásy a v kolébce zábavního průmyslu si jí přirozeně záhy všimli. První větší příležitost chytla za pačesy roku 2000, kdy se objevila v epizodě kultovního seriálu Beverly Hills 90210, a to v jedné scéně s Lukem Perrym. Tehdy dle svých slov obdržela členství v herecké asociaci SAG-AFTRA a kráčela ve šlépějích svého velkého vzoru Jennifer Lopez, která prý v Hollywoodu otevřela hispánským herečkám mnoho dveří.
Mladí a neklidní | CBS (Columbia Broadcasting Systém)
Herečka, která si přivydělávala také pořádáním konkurzů, stihla ještě krátké účinkování v soap opeře Mladí a neklidní a v několika televizních filmech. Pak dostala do ruky scénář k Zoufalým manželkám a tvůrce Marca Cherryho přesvědčila už tím, že si z něj přečetla jen vlastní repliky – přesně to by totiž udělala i její hrdinka, v mládí zneužívaná partnerem a zocelená také štací u newyorského modelingu. Seriál z fiktivního předměstí byl od první sezóny nesmírně úspěšný a Longoria to ihned pocítila. „Byl to obrovský fenomén. Když to vyšlo, první místo mimo USA, kam jsem jela, byl Londýn. Dorazila jsem do hotelu a venku stály davy. Říkala jsem si: ‚Kdo tu je? Nějaká slavná osobnost, třeba Bono nebo Madonna?‘ Řidič se na mě podíval a řekl: ‚Jsou tu kvůli vám!,‘“ vzpomínala pro The Guardian.
„Pak jsem jela do Číny a lidé tam křičeli moje jméno. Říkala jsem si: ‚Jak vůbec vědí, kdo jsem?‘ Neměla jsem tušení, jak obrovský dosah ten seriál má po celém světě. I 20 let po jeho prvním uvedení ho lidé stále objevují. Tematicky je nadčasový. Věci, které jsme v něm řešili – rodina, přátelství, mateřství, rozvod, láska – jsou univerzální,“ popsala projekt, který ji veřejně a profesně povznesl na více frontách.
Jednak se z ní stala známá herecká tvář a také sexsymbol, který v letech 2005 a 2006 zvítězil v každoročním žebříčku Hottest Female Stars časopisu Maxim, a to jako první žena dvakrát po sobě. Hereckou odměnou jí byla například účast v dramatu Drsný časy vedle Christiana Balea a ve hvězdně obsazeném Strážci s Michaelem Douglasem, Kieferem Sutherlandem a Kim Basinger. Manželky jí roku 2006 také zajistily jedinou nominaci na Zlatý glóbus.
Další významná vzpruha spočívala v osobním kreativním rozvoji, kterého se jí při natáčení dostalo. „Je to tak zajímavé, protože jsem vždy byla producentka/režisérka, která se připletla k herectví. Když jsem se přestěhovala do Hollywoodu, byla jsem PA, byla jsem AD, produkovala jsem živé akce, improvizační pořady, rezervovala jsem komiky, sledovala jsem kazety – opravdu jsem milovala sestavování projektů dohromady. A pak se má herecká kariéra rozjela, a když jsem byla v Zoufalých manželkách, využila jsem to jako svou filmovou školu ke studování všeho. Věděla jsem, že chci dělat víc a být všestranná, nechci se omezovat jen na jednu oblast,“ vysvětlila koncem roku 2024 pro Deadline Hollywood.
Kromě herectví ve filmech jako Těsně vedle či Jen přes její mrtvolu a modelingových reklamních zakázek pro společnosti L'Oréal nebo New York & Co. tak rozjela produkční společnost UnbeliEVAble Entertainment, dnes Hyphenate Media Group. Jejím prostřednictvím se zaměřuje na výrobu různých filantropicky zacílených projektů či fikčních dramat s migrantskou či emancipační tematikou. Některé z produkovaných děl, například seriály Grand Hotel či Telenovela, také spolurežírovala. „Moje pravá vášeň je dělat celý trojboj – ráda produkuji a režíruji to, v čem hraji,“ tvrdí.
Málokdo přitom zpočátku tušil, že právě její šestimilionová dotace zachránila tehdy všemi podceňovaný osmnáctimilionový projekt John Wick. První části dnes už blockbusterové akční série s Keanu Reevesem v roli mstícího se elitního zabijáka hrozil roku 2014 bankrot. „Přibližně týden před tím, než jsme šli do produkce, jsme získali mezifinancování. Jeden investor se ale vzdal své investice ve výši asi 6 milionů dolarů. Když natáčíte film za 18 milionů dolarů, taková ztráta vás prostě zničí. A peníze navíc jsme vůbec neměli. Takže spousta členů týmu odešla. Ztráceli jsme lokace. Doslova jsme byli 24 hodin od neúspěchu,“ vzpomínal loni hlavní autor ságy a tehdy začínající režisér Chad Stahelski v podcastu The Hollywood Reporter‘s It Happened in Hollywood.
„A pak k nám producent Basil Iwanyk přišel 48 hodin před tím, než jsme museli začít natáčet, a řekl: ‚Hej, našel jsem investora, který pokryje tu mezeru.‘ A my jsme o tom neváhali ani okamžik a hned se do filmu pustili, jen abychom zjistili téměř o rok později, že to byla Eva Longoria! No, Dave a já jsme to zjistili a říkali jsme si ‚Ó můj bože!‘ Nevěděli jsme to. Takže jsme jí doslova hned další den zavolali a vzali na oběd do Chateau Mamont, abychom jí poděkovali. Nešlo jí ani poděkovat dostatečně.“
Longoria tak z úspěšného filmu, který v kinech vydělal 86 milionů dolarů, čerpá finance dodnes – na dalších dílech ale žádný finanční zájem nemá. „Ona nám řekla: ‚Byla to investice a nevěděla jsem, co se děje. Nevěděla jsem, o co vlastně jde. Ale znělo to nějak divně a cool,‘“ smál se Stahelski. „Takže doufám, že dostala zpět každý cent. Doufám, že vydělala miliony dolarů.“
V minulé dekádě Longoria přijímala vedlejší filmové role mimo mainstream, nejvíc napilno ostatně měla v televizi. Jejím oblíbeným snímkem je dobrodružství Dora a ztracené město z roku 2019, pyšná je také na své angažmá ve čtvrté sezóně Hulu seriálu Jen vraždy v budově. Tam se potkala s Meryl Streep, s níž má prý společné předky, a pochopila, že stárnoucí ženy dnes mají v Hollywoodu přece jen víc možností. „Je škoda, že v tomto světě máme jako ženy expirační datum, ale osobně jsem teď nejvíce zaneprázdněná, jak jsem kdy byla. Vzpomínám si, že jsem mluvila i se Salmou Hayek, která řekla: ‚Moje kariéra vzlétla v 50 letech.‘ Meryl Street říká, že má pocit, že její kariéra začala ve 40. Myslím, že teď je pro ženy určitého věku mnohem více příležitostí. Ženy, které mají co říct a více životních zkušeností, mají více co nabídnout.“
Roku 2023, pět let poté, co obdržela svou hvězdu na chodníku slávy, Eva Longoria režírovala svůj první celovečerní film. Životopisné drama Flamin' Hot: Koření úspěchu o mexicko-americkém údržbáři, jenž vytvořil kukuřičné brambůrky Flamin' Hot Cheetos, vzniklo pro službu Hulu, vy si ho můžete přehrát na Disney+.
Při natáčení Flamin' Hot: Koření úspěchu | Hulu
Longoria poté dle svých slov potřebovala něco opravdu speciálního, aby ji to vytáhlo zpátky před kameru. To nalezla v seriálu Apple TV+ Země žen, který vznikl v koprodukci USA a Španělska. „Spousta televizní tvorby je dnes tak depresivní. Pořád jde o konec světa nebo nějakou dystopickou budoucnost, kde se vláda zhroutila – to je až příliš blízko realitě. Chtěla jsem únik od reality a zábavu.“ Příběh o třech generacích žen ve španělské vinařské oblasti jí to zprostředkoval. ‚Nikdo mě nemusel přemlouvat, abych tam natáčela. Příběhy vyprávěné z ženské perspektivy jsou nesmírně důležité.“
Španělsky přitom od narození nemluvila, řeč plynule ovládla až po čtyřicítce a díky svazku s mexickým obchodníkem. S ním také absolvovala natáčení dokumentárního speciálu Eva Longoria a všechny chutě Mexika, který můžete sledovat na ČT2 a v němž zúročila celoživotní vášeň pro jídlo a vaření – roku 2011 rovněž publikovala knihu Eva's Kitchen: Cooking with Love for Family and Friends.