Už není popcornovou herečkou. Demi Moore dojemně reagovala na první hereckou cenu za 45 let

Už není popcornovou herečkou. Demi Moore dojemně reagovala na první hereckou cenu za 45 let
Substance | Aerofilms
Děkovačku Moore věnovala primárně ženám, což dává smysl i vzhledem ke kontextu jejího oceněného představení. Substance je příběhem stárnoucí fitness divy, jejíž vrásky už televizní společnost odmítá vystavovat a vypíše konkurz na mladší nástupkyni. Zoufalá žena se necítí na odpis a podstoupí léčbu futuristickým přípravkem, jehož působením z jejího těla vypučí dokonalé mladší já (Margaret Qualley). Soupeřící verze jediné existence se ovšem moc harmonicky nesnáší.
Demi Moore
Demi Moore

Herečka, Producentka

6.9
Herečka film, od Vánoc dostupný na službě KVIFF.TV, vztáhla na vlastní zkušenosti. „V těch chvílích, kdy si myslíme, že nejsme dost chytré, dost hezké, dost hubené, dost úspěšné nebo prostě dost dobré, mi jedna žena řekla: ‚Jen si uvědom, že nikdy nebudeš dost, ale můžeš poznat hodnotu své vlastní ceny, pokud odložíš měřítko.‘“
S hodnotnou cenou v náručí Moore, která na Glóbech v kategorii nejlepší herečka – komedie/muzikál porazila třeba Mickey Madison za Anoru či Zendayu v Rivalech, vzpomněla na nespravedlivý a tvrdý metr svého průmyslu. „Tohle jsem opravdu nečekala. Jsem teď úplně v šoku,“ okomentovala svůj výstup na pódium. „Dělám tohle už dlouhou dobu, přes 45 let. Tohle je poprvé, co jsem kdy něco vyhrála jako herečka. Jsem nesmírně pokorná a vděčná.“ Následně prozradila, jaká pozice jí byla v očích Hollywoodu i veřejnosti vždy přisuzovaná.
Substance
Substance
The Substance
Substance
Substance
Vyprávěla o tři dekády starém rozhovoru s producentem, jenž ji nazval popcornovou herečkou, v podstatě nehodnou seriózní akademické debaty. A to se na ní podepsalo, spolu s hořkým přijetím filmů jako Striptýz či G.I. Jane. „V té době jsem si to vyložila tak, že tohle není něco, co bych mohla mít,“ řekla o svém vítězství. „A uvěřila jsem tomu. Přijala jsem to a postupem času mě to nahlodalo natolik, že jsem si před pár lety začala myslet, že možná je tohle konec. Možná jsem už dokončila to, co jsem měla udělat.“
Substance od scenáristky a režisérky Coralie Fargeat ale vše změnila. „Pak mi ale na stůl přistál magický, odvážný, odlišný, naprosto bláznivý scénář s názvem Substance a vesmír mi řekl, že ještě nejsem hotová.“ Hvězda romantické klasiky Duch nebo druhých Charlieho andílků, kde po čtyřicítce natáčela scény v bikinách navzdory tvrzením, že už je na ně příliš stará, si vychutnala strmý pád své tragické hrdinky do spárů posměšného tělesného hororu.
Její comeback, který může pokračovat až na Oscary, je v kontextu osobních zkušeností a tématu aktuálního hitu takřka románový. A také velmi emocionální, což dokazuje třeba virální reakce tří hereččiných dcer, které zaznamenaly své nadšení v instagramovém příspěvku. „Dokázala to,“ hlásá popisek u videa, na němž po vyhlášení matčina jména exploduje gejzír radosti. Filmové ceny jsou někdy zkrátka mocnou náplastí a už 17. ledna se dozvíme, jestli Demi Moore bude začátkem března usilovat také o nejprestižnější zlatou sošku.
Podívejte se na žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: CNN, Movieweb, Instagram