Proslavila se rolí muže a obdivuje outsidery. Oscarová Hilary Swank slaví 50 let

Proslavila se rolí muže a obdivuje outsidery. Oscarová Hilary Swank slaví 50 let
Million Dollar Baby | Warner Bros.
Krásná, nebo ošklivá? Přesně nad tímhle dilematem v souvislosti s Hilary Swank debatovali hrdinové jedné epizody Kanclu, již představitel Ryana B.J. Novak napsal po absolvování letu, během něhož nabízeli hned dva filmy s dvojnásobnou držitelkou Oscara. Hereččina atraktivita měla mezi postavami své příznivce i odpůrce a záležitost rozsekl Michael (Steve Carrell), jenž v závěru mimoděk poznamenal, že Hilary Swank je kus. Samotnou herečku to neurazilo a prý jí lichotí to, když se o ní v televizi někdo zmiňuje. Podobnou konverzaci kolem žen nicméně považuje za zpátečnickou a „život je mnohem víc než jen nějak vypadat,“ jak prozradila pro časopis Time.
Hilary Swank
Hilary Swank

Herečka

6.4
Ať už se vám její hnědé oči, široký úsměv a vystouplé lícní kosti líbí, nebo nikoli, v jejím případě rozhodně nikdy nešlo jen o záležitost vzhledu. Svými výkony a výběrem rolí naopak vzdorovala typecastingu, což jí poměrně záhy vyneslo ovace, z nichž byly ona i její neoblomně podporující matka až překvapené. „Mamka považuje za dobrý vtip, že zrovna já mám dva Oscary za nejlepší dramatickou herečku. Jsem pro ni jedním z největších šílenců na světě,“ vtipkovala pro The Sydney Morning Herald herečka, která do školy nezapadala a cítila se být outsiderem.
„Jako dítě jsem někam patřila jen tehdy, když jsem si četla nebo sledovala film, když jsem se mohla ztotožnit s postavou. Herečkou jsem se stala přirozeně, hrozně jsem totiž chtěla být těmi ostatními lidmi, nebo je alespoň hrát,“ sdělila pro Hello Magazine. Rodačka z americké Nebrasky vyrůstala v chudých poměrech, což by jí bývalo tolik nevadilo, kdyby tím tak netrpěli lidé kolem ní, jejichž pesimistické postoje ji už v mládí naučily třídním rozdílům. V šesti letech se odstěhovali do Bellinghamu poblíž hlavního města a žili v resortu plném přívěsů. V patnácti střídala jevištní herectví především s plaváním, byla také velmi talentovanou gymnastkou.
Buffy, zabíječka upírů
Nový Karate Kid
Beverly Hills 90210
Téměř dokonalý zločin
Insomnie
Otec v té době odešel od rodiny a matka se rozhodla podpořit dceřiny rostoucí herecké ambice přestěhováním do Los Angeles, kam spolu odjely s pětasedmdesáti dolary v kapse. Nějaký čas přespávaly v autě, ale matčina bezmezná důvěra se měla splatit. Herecký debut si Swank připsala roku 1992 v béčkovém horůrku Buffy, zabíječka upírů, kde se poprvé nemotorně uvedl také Ben Affleck. Hlavní roli získala hned o dva roky později ve čtvrté části série Karate Kid a nakročila tím ke kultovnímu seriálu Beverly Hills 90210, kde jí v osmé sérii připadla úloha samoživitelky Carly Reynolds. Objevila se v šestnácti dílech, než ji z pořadu vyškrtli. „Když nejsem dost dobrá pro 90210, tak už pro nic,“ trápila se tehdy.
Bolavý vyhazov se ukázal být požehnáním, neboť Swank měla prostor ucházet se o roli v dramatu Kluci nepláčou. Skutečný příběh trans muže Brandona Teeny (narozeného jako Teena Brandon), jenž si na útěku před spravedlností změní pohlavní identitu, otevřel herečce oči. Týdny před začátkem natáčení si obvázala prsa, ostříhala vlasy, nasadila hlubší tón a na veřejnosti se představovala jako Hilaryn bratr James. Všímala si, jak na ni lidé hledí přes prsty. „Poznala jsem, že lidé na vás nejsou tak milí, když si vás nemohou zaškatulkovat,“ vzpomínala na metodickou přípravu v loňském rozhovoru pro The Independent. „Laskavost vyvěrá z přijmutí odlišnosti od toho, co lidé znají.“
Kluci nepláčou
Kluci nepláčou | Fox Searchlight Pictures US
Snímek Kimberly Peirce obdržel oscarové nominace pro Swank a její hereckou kolegyni Chloë Sevigny, představitelka hlavní role nominaci v sále plném hollywoodské smetánky proměnila. Tehdy přitom ani neměla nárok na zdravotní pojištění, které se poskytovalo při minimálním výdělku 5000 dolarů ročně. Za natáčení filmu Kluci nepláčou si Swank přišla na 75 dolarů denně, celkem tedy na tři tisíce.
Úrazové pojištění měla o pět let později naštěstí sjednané, kdy už ji publikum znalo také z filmů Téměř dokonalý zločin, Insomnie nebo Jádro. Překonala počáteční období, kdy po zisku ceny Akademie nevěděla, zda někdo bude stát o angažování herečky proslavené androgynním vzhledem. „Pak mi dorostly vlasy a lidé si říkali ‚Hele, vypadáš jako žena!‘“ Její image zaujala také Clinta Eastwooda, jenž v ní nalezl ideální představitelku boxerky Maggie Fitzgerald. Ta pocházela stejně jako Swank z mobilního městečka, ale přece jen měla mít vhodnější fyzické parametry.
Mezi řádky
Mezi řádky | Paramount Pictures
Herečka tedy vzala útokem slavnou posilovnu Gleason's Gym, kde trénovali třeba Muhammad Ali nebo Jake LaMotta a kam tři měsíce a šest dní v týdnu dojížděla metrem. Veřejnou dopravu ostatně preferuje, jelikož jí prý umožňuje pozorovat lidi a neztratit s nimi kontakt. Zpočátku sotva udělala jediný přítah, postupně se ale naučila boxovat jako profík, denně přijímala přes 200 gramů bílkovin a jíst musela každých 90 minut, tedy i přes noc. Tvrdou dřinu si jako vždy zamilovala a osobní oběti jí opět vynesly Oscara. Druhého ze dvou nominací, což před ní dokázaly jen Vivien Leigh, Sally Field a Louise Rainer.
Brian De Palma ji poté obsadil do své hvězdné retro kriminálky Černá Dahlia, hrála v romanci P.S. Miluji tě, hororu Krvavá sklizeň nebo v oceňovaném dramatu Mezi řádky. Další hmotná ocenění se jí vyhýbala – jedinou další nominaci na Zlatý glóbus, který rovněž uzurpovala dvakrát, si připsala roku 2023 za roli v seriálu Alaska Daily. Ze scény se spíš stahovala a od roku 2014 si dala tříletou pauzu, neboť se starala o otce, jenž podstoupil transplantaci plic. „Nebylo to složité rozhodnutí. Naopak jsem si připadala poctěná a požehnaná, že to vůbec mohu udělat. Ne každý si může vzít volno, aby byl v takové pozici,“ prozradila Swank, která o tatínka pečovala až do jeho smrti roku 2021.
Hilary Swank, Clint Eastwood
Million Dollar Baby | Warner Bros.
Návrat zvládla i díky svému pětadvacetiletému renomé, spolehlivý Steven Soderbergh ji navíc obsadil do vedlejší role zábavné heist komedie Loganovi parťáci. Roku 2020 zase v kinech vzbudil menší rozruch satirický akčňák Lov o legalizovaných honech na živé lidi, který zdatně navázal na některé žánrové klasiky a v němž se Swank chopila záporné role. Vidět ji můžete také na Disney+ v povedeném seriálu Trust ze zákulisí naftařského impéria, v němž válí také Brendan Fraser či nedávno zesnulý Donald Sutherland. Mimoto se aktivně věnuje charitě, podporuje fondy zaměřené na prevenci onemocnění a zasazuje se za práva zvířat. Loni v dubnu přivítala dvojčata pojmenovaná Aya a Ohm, pozdní rodičovství si přitom nemůže vynachválit.
Když se zpětně ohlíží za kariérním průlomem, uvědomuje si, že dnes už by Brandona Teenu neztvárnila. Těší ji sice, že se mohla podílet na filmu, který pomohl rozvířit tabuizovanou diskuzi, ale zároveň vítá, že takovou příležitost by dnes mohli dostat samotní trans herci. Také od Hilary Swank ale ještě očekáváme velké věci a není vyloučené, že až dá děti do školky, nastane její herecká revitalizace.
Zdroje: Wikipedia, The Independent. The Sydney Morning Herald, Time
Prohlédněte si žebříček nejlepších hereček podle databáze Kinoboxu.