Top kina ČR: V hlavě 2 si připisuje nejlepší start roku. Zápisník alkoholičky stále táhne

Top kina ČR: V hlavě 2 si připisuje nejlepší start roku. Zápisník alkoholičky stále táhne
V hlavě 2 | Pixar
Stoupající trend návštěvnosti českých kin pokračuje, tentokrát nechybělo málo k pokoření hranice 300 tisíc diváků za víkend. Je vidět, že kadence silných a divácky zajímavých titulů publikum do kina táhne i přes horké počasí, dovolené a častou chuť lidí válet se u vody. Kina pak rozhodně nezachraňují pouze rodiče s dětmi, ale také příznivci českých filmů, kteří evidentně v Zápisníku alkoholičky vidí jeden z nejzajímavějších tuzemských titulů roku. Bude navíc zajímavé sledovat, jak s žebříčkem zamává právě komiksovka Deadpool & Wolverine, která bude stejně jako v Hlavě 2 či Já, padouch 4 atakovat pozici jednoho z nejnavštěvovanějších filmů roku.

5. místo

Twisters
Twisters
  • O2 TV
  • Google Play
  • iTunes
  • +1
65%
tržby 1 milion 098 tisíc Kč / návštěvnost 5 120 diváků / 113 kin
Než se ovšem dostaneme ke kino radostem, začneme jedním menším zklamáním. Zatímco v zámoří slaví katastrofický snímek Twisters úspěch a utržil o prvním víkendu přes 80 milionů dolarů, evropské publikum tornáda v Oklahomě moc nelákají. Česko je toho jasným důkazem. Pět tisíc diváků za první víkend je u velkorozpočtového letního blockbusteru slabota a dá se očekávat, že tento biják bude žebříčkem po počátečním nezájmu padat hodně rychle. Zejména když za dveřmi číhá zmiňovaná komiksová dvojice.
Twisters: 2. trailer | Vertical Entertainment

4. místo

Zahradníkův rok
Zahradníkův rok
  • Netflix
65%
tržby 2 miliony 218 tisíc Kč / návštěvnost 12 997 diváků / 206 kin
Zklamání ovšem zažívá i dosavadní hitmaker Jiří Havelka. Zatímco jeho předchozí počiny Vlastníci a Mimořádná událost slavily v kinech úspěch a dlouho přitahovaly diváckou pozornost, trápení zamlklého zahradníka Oldřicha Kaisera evidentně publikum moc do sálů neláká. Na snímek přišlo o prvním víkendu necelých 13 tisíc diváků, což je nejhorší start ze tří jmenovaných Havelkových filmů. Zatímco jeho dva zmiňované kousky hravě překonaly hranici 100 tisíců diváků (Vlastníci jich celkově přilákali přes 320 tisíc), Zahradníkův rok může po slabém úvodu cílit k hranici 50 tisíců návštěvníků. Zápisník alkoholičky byl evidentně pro tvůrce příliš silnou konkurencí.
Zahradníkův rok: trailer | Donart Film

3. místo

Já, padouch 4
Já, padouch 4
  • O2 TV
  • Google Play
  • iTunes
  • +2
65%
tržby 4 miliony 667 tisíc Kč / návštěvnost 24 956 diváků / 99 kin
Gruovi a jeho partě Mimoňů je sice pořád relativně do zpěvu, i přesto zažil oblíbený animák s nástupem Pixaru menší pád. Mezivíkendový pokles o 55 % je poměrně značný a film musí doufat, že se mu v následujících týdnech podaří pád malinko stabilizovat. I přesto je ovšem čtvrtý Padouch jasným úspěchem, jenž nastřádal přes 332 tisíc diváků a divaček. Hranice půl milionu návštěvníků se sice vzdaluje, 400 tisíc by měl ovšem Gru stále překonat bez větších problémů.
Já, padouch 4: 2. trailer | CinemArt

2. místo

Zápisník alkoholičky
Zápisník alkoholičky
68%
tržby 10 milionů 551 tisíc Kč / návštěvnost 57 420 diváků / 175 kin
Zápisník alkoholičky potvrzuje, že minulá dominance nebyla náhodná a snímek si to nezadržitelně míří k titulu dosud nejnavštěvovanějšího českého filmu roku. Za pouhé dva týdny v kinech už Tereza Ramba nastřádala 223 tisíc diváků, na prozatím první Aristokratku ve varu jí tedy schází už jen přes 60 tisíc duší, což by při současné formě měl film zvládnout rychle. Mezivíkendový pokles navíc činí jen 43 %, což je poměrně uspokojivé číslo. Ze Zápisníku tak nejspíš roste trvalka, kterou neohrozil ani Zahradníkův rok a do nástupu Mádlových Vln za necelý měsíc má volné pole působnosti.
Zápisník alkoholičky: trailer | Bontonfilm

1. místo

V hlavě 2
V hlavě 2
  • Disney+
  • O2 TV
  • Google Play
  • +3
80%
tržby 31 milionů 370 tisíc Kč / návštěvnost 173 706 diváků / 220 kin
Na dominanci prvního místa se ale samozřejmě nechytal nikdo. Už minulé předpremiéry dávaly tušit, že oficiální start pixarovky V hlavě 2 bude enormní, výsledek ale možná ještě překonal veškeré predikce. Úvodní víkend s 173 tisíci diváky je prozatím nejlepším startem tohoto roku, kdy Radost se Smutkem hravě překonaly prvotní čísla jak druhé Duny, tak Zápisníku alkoholičky. Zároveň se jedná o třetí nejlepší start pro animovaný film v historii. Lepší otvírák mělo pouze druhé Ledové království a první Mimoni. To už o velkém úspěchu vypovídá mnohé. V hlavě 2 má tak našlápnuto k tomu stát se jedním z nejnavštěvovanějších filmů roku a bude zajímavé sledovat, jaké tempo si film v následujících týdnech udrží.
V hlavě 2: finální trailer | Falcon
Aktuální program českých kin naleznete zde.
Zdroje: Unie filmových distributorů, Kinomaniak