Prezidentka Simpsonová. Trefil se animovaný seriál i s předpovědí kandidátky Kamaly Harris?

Prezidentka Simpsonová. Trefil se animovaný seriál i s předpovědí kandidátky Kamaly Harris?
Simpsonovi – Nebárt se budoucnosti | 20th Century Fox Television
Podobnosti jsou očividné, i když jako tradičně i velmi nahodilé. Na svou inauguraci na post viceprezidentky si Kamala Harris roku 2021 oblékla fialové sako s tričkem a perlami, což věrně korespondovalo s outfitem nejchytřejší Simpsonové během jejího výkonného období. Klasická epizoda se soustředila na hloupějšího bratra Barta, jemuž v indiánském kasinu věštili nepříznivou budoucnost zkrachovalého pobudy, jenž se z nouze nastěhuje za úspěšnou sestrou do Bílého domu.
Simpsonovi
Simpsonovi
  • Disney+
  • O2 TV
89%
Líza je pochopitelně hrdá, že se stala „první americkou heterosexuální prezidentkou.“ Tenhle žertík se Harris nijak nedotkne, za manžela má právníka Douglase Emhoffa, a pokud by ve volbách uspěla, heterosexuální prezidentkou USA by byla opravdu tou první. Líza musí s poradcem Milhousem řešit „značný finanční deficit po prezidentu Trumpovi,“ kvůli němuž je nejmocnější národ na světě „švorc“. Poslední vláda totiž neuvážlivě investovala do dětí, z nichž se vyklubali přerostlí kriminálníci.
To je velmi obrazné, ale minimálně počet masových vražd na veřejných místech v USA nepolevuje, přičemž řada Trumpových kroků v jeho prvním období pacifismu moc nenapomáhala. Demokraté se pochopitelně ohání tím, že zemi zanechal v politickém i sociálním chaosu, který se Biden pokoušel napravovat. Nejstarší prezident v dějinách Spojených států, jenž nezvládl červnovou superdebatu s hlavním oponentem a v minulých dnech jej skolil covid (poté, co ukrajinského prezidenta Zelenského představil jako Putina), se po enormním tlaku veřejnosti a demokratické strany rozhodl příští kandidatury vzdát a zbytek sil vrhnout na důstojné dosloužení vlasti.
Al Jean přitom jeho rozhodnutí kvituje a hodlá podpořit Kamalu Harris. Na sociální síti X sdílel screenshot z inkriminované epizody s obrázkem viceprezidentky v popisovaném obleku. „Simpsonovská předpověď, u níž mě naplňuje hrdostí, že jsem její součástí,“ napsal do popisku, čímž vyprovokoval silnou odezvu. Jeho post byl nicméně míněný s nadhledem, Jean před dvěma lety pro The Hollywood Reporter ostatně zlehčoval váhu notoricky známých a probíraných předpovědí. Kdybychom vše brali doslova, Simpsonovi by přivolali nejen Trumpovo prezidentství, nýbrž i koronavirus, nehodu ponorky u Titanicu či akvizici 20th Century Fox společností Disney.
Simpsonovi – Nebárt se budoucnosti
Simpsonovi – Nebárt se budoucnosti
Simpsonovi – Nebárt se budoucnosti
Simpsonovi
Simpsonovi
Seriál přitom podle něj s oblibou odkazoval na věci, k nimž už došlo a u kterých se tvůrci oprávněně obávali, že se mohou odehrát znovu. Málokdo si pamatuje, že mocný finančník Trump se o Bílý dům ucházel už roku 1999 a kandidaturu ohlásil jen pět měsíců před premiérou Nebárt se budoucnosti. Jean rovněž zmínil epizodu deváté sezóny Homer slouží vlasti, v jejímž závěru vyjde najevo, že Sovětský svaz se vůbec nerozpadl. Lidé tento zvrat oprašují v souvislosti s ruskou invazí v Ukrajině, kterou má Putin obnovovat imperialistické minulé století. Pro Jeana, jenž se narodil v době Kubánské krize a vyrůstal v atmosféře studené války, to však bylo spíš normou než předpovědí.
I nad aktuálními prezidentskými paralelami se tak musíme hlavně bavit. V tom Simpsonovi, kteří pokračují už 36. sérií, ostatně vždy dominovali. Pokud by však Harris uspěla a znovu oblékla pro mnohé referenční úbor, společenský vliv nesmrtelného seriálu by znovu narostl.
Podívejte se na žebříček nejlepších animovaných seriálů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: X, The Hollywood Reporter, Tell-Tale