Ve filmech necítil bolest, v realitě odmítl zemřít. Gary Busey je unikát stíhaný skandály

Ve filmech necítil bolest, v realitě odmítl zemřít. Gary Busey je unikát stíhaný skandály
Bod zlomu | 20th Century Fox
Náruživý mladík s blonďatou kšticí se z Texasu stěhoval do Oklahomy, na jejíž univerzitě dostal fotbalové stipendium. „Americký fotbal, juniorská střední, výška, zranění kolena, ztráta atletického stipendia, pak přesun na oklahomskou státní a osvojení divadelního umění. Ha! A teď sedíme tady,“ shrnul roku 2020 v rozhovoru pro The Guardian svůj život, který vždy lemovaly úspěchy i pády. Ten nejvýraznější během zmíněné nehody považuje za předurčenou součást své cesty, již od té doby řídí spiritualita a křesťanství.
Gary Busey
Gary Busey

Herec, Producent

6.3
Před danou událostí byl přitom k nezastavení. Nejprve se prosazoval jako bubeník s The Rubber Band, nahrával i se známým muzikantem Leonem Russellem. Hudební dráhu od počátku 70. let prokládal menšími rolemi v akčních exploatačních filmech, kde mohl uplatnit svou nespoutanou rebelskou image. Roku 1974 získal větší roli Truckie Wheelera v sitcomu ABC The Texas Wheelers a režisér Michael Cimino si jej vyhlédl do hvězdně obsazené buddy detektivky Thunderbolt a Lightfoot s Clintem Eastwoodem. O dva roky později se vyšvihl úlohou manažera Krise Kristoffersona v remaku muzikálu Zrodila se hvězda s Barbrou Streisand, která jeho herectví ocenila.
Hudební průpravu zužitkoval v životopisném filmu The Buddy Holly Story, kde zazářil jako tragicky zesnulá rokenrolová hvězda. V pětatřiceti letech si připsal oscarovou nominaci a rázem se před ním rozevíral oceán nových možností. Vedlejšákem zůstal v zapadlém dramatu s Dustinem Hoffmanem Na svobodě, s Williem Nelsonem vedl western Psanec Barbarosa. Roku 1984 dostal větší příležitost jako vysokoškolský trenér Paul Bryant v životopisu The Bear, načež se objevil ve Stříbrné kulce na motivy stejnojmenné knihy Stephena Kinga.
Zrodila se hvězda
Zrodila se hvězda | Warner Bros.
Léta před vážnou nehodou vrcholila příhodně, a to rolemi v motorkářském akčním dramatu Tygří oči a také v první Smrtonosné zbrani. Slavný „buddy-cop“ akčňák s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem si žádal pořádně drsného padoucha, což hercův Mr. Joshua, jenž nehne ani brvou během velmi intimního kontaktu s plamenem ze zapalovače, jednoznačně splnil. Busey byl v té době spolu s věčným parťákem a hereckým dvojníkem Nickem Noltem fantomem divokých večírků. „Byli jsme jako dvě perfektně naklonované entity. Chodili jsme pařit v Malibu a vždy jsme odcházeli jako poslední. Seděli jsme pod jídelním stolem s našimi panama klobouky a přezdívali nám ‚Věci, které nikdy neodejdou,‘“ vzpomínal herec, jehož osudovou drogou byl kokain. „Když berete něco jako kokain, vždycky se budete jen honit za stavem z první dávky. Nikdy ale neuspějete. Je to závod se smrtí.“
Incident z roku 1988, především pak jeho pobyt na operačním lůžku, mu zřejmě v mnohém otevřel oči. „Obklopili mě andělé. Kolem mě se vznášely světelné kotouče. Cítil jsem lásku, důvěru, ochranu a štěstí, jaké na zemi nikdy neokusíte. Je to pocit, s nímž existují andělé,“ vyprávěl Busey, jenž se následně učil znovu chodit i komunikovat. V danou chvíli, kdy na nějaký čas podle svých slov zemřel, si připadal jako miniaturní ztělesnění vlastní duše. Světlo mu prý povědělo, že má na výběr. „Můžeš pokračovat s námi, nebo se vrátit do svého těla a dál naplňovat svůj osud. Pokaždé, když promluvilo, jsem si připadal milovaný, jako malé dítě v rukou bratříčka. Když zaslechnete takovou pravdu, tak poslechnete,“ pokračoval herec, jenž na Zemi zkrátka měl nevyřízené účty.
Smrtonosná zbraň
Smrtonosná zbraň | Warner Bros.
Buseyho kariéra se překvapivě nezhroutila, i když ubylo větších a vedoucích rolí. Objevil se ve druhém Predátorovi, kultovní surfařské krimi Bod zlomu nebo v Přepadení v Pacifiku, kde se proslavil Steven Seagal. Sám sebe si zahrál v podvratné satiře filmového průmyslu Hráč od Roberta Altmana. Po své tajuplné klinické smrti ozdobil kolem stovky filmů včetně Lost Highway Davida Lynche nebo svérázného tripu Strach a hnus v Las Vegas.
Do nového tisíciletí si možná neprávem přinesl pověst vyčpělého herce z video-béček, potažmo se jím v sérii záměrně pokleslých titulů stával. Za vše mluví šílený Vraždící perníček z roku 2005. Ve vypečené reinkarnaci Dětské hry hrál maniakálního vraha, jehož duch posléze posedne zabijácký perník. Jeho vizáž přitom kopíruje hercův nezaměnitelný ďábelský úsměv. S hororovými hostovačkami pokračoval také v komediálně laděných béčkách Piraňa 3DD nebo Žraločí tornádo 4. Mimoto byl žhavou hvězdou reality shows včetně The Apprentice Donalda Trumpa, jenž se prý nemohl rozhodnout, zda je Busey spíš šílencem, nebo géniem. Roku 2014 jako první Američan zvítězil ve speciální edici Big Brothera pro celebrity. Ostatní účastníci jej údajně chtěli vyštípat, neboť se „obávali jeho vítězství“. A ovšemže vyhrál, vždyť se nad tím vznáší vítězná aura, jakou si nemůžete jen tak osvojit.
Smrtonosná zbraň
Stříbrná kulka
Přepadení v Pacifiku
Piraňa 3DD
Gary Busey
Dvakrát byl ženatý, má tři děti a žije s herečkou Stefanie Sampson, která jej prý naučila větší organizovanosti a naslouchání. Na etiketě by s ním nicméně mohla zapracovat, neboť herce v posledních letech provází stále víc skandálů. Na veřejnosti v New Jersey se měl nevhodně obnažovat (což spáchal i v domovu Velkého bratra), několik žen jej osočilo z nepřípustného, sexuálně motivovaného kontaktu a loni ujel od incidentu, kdy naboural cizí auto. Gary Busey, jenž sám sebe nadaboval v epizodě Simpsonových, kde mluvil o vlastním zákazu přibližování ke směsici různých žen a jednomu nezávislému filmovému studiu, pro které byl „až příliš skutečný“, ostatně nikdy nežil dle obecných společenských norem. A také podle nich nepracoval.
V současnosti víc dabuje videohry a animované seriály a s neměnným blonďatým hárem, chrupem plným bílých monolitů a pološíleným výrazem pojímá odkaz bezstarostného rebela, drsného zloducha i muže stíhaného závislostí, jehož život zvláštně proměnila spirituální zkušenost se smrtí. Na jednoho Texasana je toho dost.
Podívejte se na žebříček nejlepších herců podle Kinoboxu.
Zdroje: The Guardian, Kinobox, Wikipedia, The Independent