Mel Gibson počítá se Smrtonosnou zbraní 5. Kdy dorazí pokračování z důchoďáku?

Mel Gibson počítá se Smrtonosnou zbraní 5. Kdy dorazí pokračování z důchoďáku?
Smrtonosná zbraň | Warner Bros.
Minimálně v případě Murtaugha by mohlo jít o kritiku sociálních poměrů v domovech pro seniory, neboť Dannymu Gloverovi je 77 let. Smrtonosná zbraň, která podle scénáře Shanea Blacka (Poslední skaut) zaválela a rychle expandovala do úspěšné buddy série, přitom nemá nouzi o akční scény a drsné závěrečné konfrontace s různorodými úlisnými padouchy. Hecující se dvojice naposledy roku 1998 vytáhla proti asijské triádě a málem neodešla po svých ze střetnutí s bojovým přeborníkem v podání Jeta Li.
Mel Gibson
Mel Gibson

Herec

7.7
Pátý díl už režisér Richard Donner nějaký čas připravoval a plánoval jej režírovat, dokud roku 2021 nezemřel v požehnaném věku 91 let. Gibson, jenž se nově objevil v epizodě Inspire Me Podcast, považuje za čest navázat tam, kde jeho dlouholetý kolega a osobní přítel svou cestu ukončil. „Budu režírovat pátý díl Smrtonosné zbraně,“ ohlásil bez skrupulí. „Richard Donner, jenž natočil předchozí čtyři, bohužel zemřel. Byl to dobrý přítel a svým způsobem mě pověřil, abych se po něm chopil pochodně. To pro mě bude ctí,“ pokračoval kontroverzní herec a režisér, jenž opanoval Oscary se Statečným srdcem, vyraboval pokladny kin Umučením Krista a na podzim by měl uvést svůj nadcházející thriller Flight Risk s Markem Wahlbergem. Americký maršál v něm přes Aljašku eskortuje uprchlého vězně k soudu.
Gibson spolu s Jezem Butterwothem (Indiana Jones a nástroj osudu) dotahuje scénář, na němž Donner stačil udělat kus práce. „Dostal se s tím daleko. Použili jsme tedy, co po sobě zanechal, a dál jsme se v tom hrabali, pracovali jsme na tom. Jsem s tím dost spokojený a psaní bylo zábavné,“ poznamenal původní představitel Šíleného Maxe, podle něhož snímek opráší známou formu legrace a současně prozkoumá několik vážných motivů. O nich se však herec, jenž v amerických kinech brzy odkryje drsnou stránku v červencovém akčňáku Boneyard, odmítl dál šířit.
Smrtonosná zbraň 4
Smrtonosná zbraň (1987)
Smrtonosná zbraň 4
Smrtonosná zbraň 4
Smrtonosná zbraň 2
Novinky jsou potěšující pro neoblomné fanoušky, jimž nestačil ani rozlučkový čtvrtý díl, ani seriálový spin-off z roku 2016, kde hlavní role ztvárnili Clayne Crawford a Damon Wayans. Zatím nicméně nepadlo ani slovo o případném startu natáčení, s nímž se v tomto případě nemůže výrazně otálet. Čas přece jenom nezastavíš a každý není Harrisonem Fordem, jehož Indy má v osmdesáti stejně štramáckou siluetu jako zamlada. Smrtonosná zbraň 5 měla jít před kamery už minulý rok, ale řada faktorů včetně hollywoodských stávek a spojení Warner Bros. s Discovery vývoj pozdržela.
Není rovněž zaručené, že potenciální zkompletovaný snímek obdrží distribuci v kinech. Značka je u mladších generací přežitá a v kinech se chytne máloco, tudíž premiéra na službě Max by mohla věci zjednodušit a urychlit. To možná není úplně styl Riggse a Murtaugha. Třeba se ale dlouhá prodleva otiskne do překvapivě důstojného výsledku.
Jaký je váš nejoblíbenější díl Smrtonosné zbraně? Podívejte se, jak si série stojí v žebříčku nejlépe hodnocených akčních filmů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroj: Movieweb