Režisérka příštích Star Wars hodlá ignorovat toxické fanoušky. Zajímá ji osobnost Rey

Režisérka příštích Star Wars hodlá ignorovat toxické fanoušky. Zajímá ji osobnost Rey
Star Wars: Vzestup Skywalkera | Lucasfilm Ltd.
Obaid-Chinoy má dva Oscary za sociálně-kritické dokumenty o postavení žen v její rodné zemi, z větších hraných produkcí vedla pouze dvě epizody marvelovského seriálu Ms. Marvel. Její angažování prezidentkou Lucasfilmu Kathleen Kennedy se setkalo minimálně se skepticismem a pro mnohé je poslední kapkou v přetékajícím poháru Disneyho „woke“ filosofie. Režisérka si přitom dobře uvědomuje, jak vášnivě lidé ke Star Wars přistupují. „Nejlepší na Star Wars je ta osobní vazba, již k nim chová snad každý,“ svěřila se v rozhovoru pro Variety. „Lidé mají jasnou představu, kdo by měl režírovat a kam by se měl další příběh vydat. Já prostě ztlumím tyhle hlasy, dokud nebudu mít hotovo,“ pokračovala.
Star Wars: New Jedi Order
Star Wars: New Jedi Order
Výstražným signálem je pro ni zmiňovaná Akolytka, jejíž tvůrkyně Leslye Headland to dle Kennedy neprávem schytala od toxické části fanouškovské základny. „Všechny ženy pracující na Star Wars se s tímhle potýkají o dost více. Fanouškovské základně dominují muži a občas vás konfrontují ve velmi osobním duchu,“ řekla pro New York Times Kennedy, která by mohla vyprávět. Její přínos zahrnuje i univerzálně chválené hity jako Rogue One či Mandalorian, ale kostra kdysi soudržné série se v očích publika drolí. Návrat Rey a pod dohledem režisérky etablované svou varovnou emancipační tvorbou jako kdyby přisypal další sůl do ran nespokojených fanoušků, kteří už v mnoha případech davově odsuzují Akolytku, aniž by se na ni podívali.
New Jedi Order je v první linii nadcházejících Star Wars celovečeráků, z nichž vyčnívá ještě Mandalorian & Grogu či projekt Jamese Mangolda (pracovní název zní Star Wars: Dawn of the Jedi), v němž poznáme samotný počátek bájné Síly. Obaid-Chinoy nechce zacházet do podrobností, ale ráda by oslovila i starší generace. „Jako vypravěčka se zaměřuji na přilákání nových diváků a divaček do kin, stejně jako na vybudování pocitu nostalgie, který osloví starší fanoušky série,“ prozradila filmařka, již bude přirozeně zajímat působení Rey jakožto poslední naděje Jediů. „Nejvíc mě přitahuje příběh Rey jako ženské Jedi. Tak mohu nejlépe zúročit vlastní zkušenosti,“ potvrdila obavy „toxických“ fanoušků, kteří nechtějí dopustit, aby ze Star Wars vznikla komerční platforma sociální změny.
Star Wars: Akolytka
Star Wars: Akolytka | Disney+
Od Vzestupu Skywalkera uplynulo pět let a Lucasfilm bedlivě zvažoval další kroky, přičemž některé oznámené projekty doprovází vzrušená očekávání. Už automaticky se na ně váže také podezíravost a z plánovaných filmů to zjevně nejvíc odnese právě New Jedi Order, který dál prohlubuje příběh nepříliš oblíbené postavy přesně tím způsobem, který tolika lidem drásá nervy. Jestliže dílo narazí na plošné odmítnutí, budoucnost ságy se opět odchýlí jiným směrem. Nedozvíme se to bohužel dřív než v prosinci 2027, kdy má New Jedi Order premiéru v kinech.
Podívejte se také na žebříček nejlepších sci-fi podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Variety, The New York Times