Berlinale se účastní i student FAMU Philippe Kastner. Soutěží s animovaným filmem o mrtvém pejskovi
Vyrovnat se se smrtí milovaného zvířete je vždycky těžké, a i když si myslíme, že jsme na to připravení, vždycky nás to zaskočí. Snímek vypráví příběh chlapce a jeho fenky Denisky, která náhle zemře. Chlapec pohlcený zármutkem postupně zjišťuje, že jeho pejskem možná není tak úplně pryč...
Trailer: Deniska umřela
Osmiminutový animovaný film Deniska umřela bude mít na festivalu Berlinale světovou premiéru. A to v prestižní soutěžní sekci Generation Kplus, jež představuje ty nejlepší celovečerní i krátké filmy pro děti. Každoročně nabízí 12 krátkých snímků z celého světa, které posuzuje několik porot tvořených profesionály, dětmi i mládeží. „Je to pro mě obrovská čest, i když moje hlava pořád nepobírá, jak veliká událost to je! Nikdy předtím mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo vůbec stát,“ říká Philippe Kastner.
„Události ve filmu včetně interiéru našeho bytu jsou pravdivé. Zní tu i hudba, requiem, které jsem složil hned poté, co Deniska umřela,“ řekl autor v rozhovoru pro Český rozhlas. Mezinárodní soutěžní sekce Generation Kplus uvádí filmy, jejichž autorky a autoři vypráví objevnými, autentickými a mnohdy kritickými až konfrontačními způsoby příběhy ze světa dětí, teenagerů a mladých dospělých. Sekce prezentuje snímky napříč žánry – od hraných filmů, přes dokumentární a animovanou tvorbu až po experimentální díla.
Český snímek Deniska umřela porota ocenila pro nápaditost zpracování tématu přátelství a soudružnosti v jeho různých emočních polohách – od těch radostných až po momenty smutku nebo smíření. „Je skvělé vidět, že se film lidem líbí, zvlášť když jde o tak osobní téma. Smrt domácího zvířátka je něco, s čím se nějakým způsobem setkal snad každý, takže se s tím příběhem může hodně diváků ztotožnit. Jsem moc rád, že i když moje Deniska umřela, může žít dál prostřednictvím tohoto filmu,“ líčí Philippe Kastner.
Není to poprvé, co Berlinale oficiálně uvede film z pražské filmové fakulty. Posledním snímkem z FAMU, který se probojoval do soutěže Generation Kplus, byl snímek Pouštět draka od Martina Smatany v roce 2019. Letos v únoru měl na Berlinale v sekci Panorama světovou premiéru absolventský film Kdyby radši hořelo od Adama Kolamana Rybanského.
zdroje: FAMU, facebooková událost Deniska je mrtvá
Kinolog: Musíme si promluvit o Dominikovi Ferim. Stejně jako o Cosbym a Weinsteinovi
Soudní proces s bývalým politikem Dominikem Ferim je pro Česko podobně významný jako proces s producentem Harveym Weinsteinem v USA. Od počátku hnutí MeToo v roce 2017 jsme se ale už díky desítkám dokumentů dozvěděli mnoho o obětech sexualizovaného násilí. Dá se z nich naučit, co jako veřejnost nemáme dělat a říkat, a čemu naopak věnovat pozornost.