Další Monstrum má tvář. Po Dahmerovi přijde vrah, jenž inspiroval Psycho i Mlčení jehňátek

Další Monstrum má tvář. Po Dahmerovi přijde vrah, jenž inspiroval Psycho i Mlčení jehňátek
Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera | Netflix
Dahmera, jenž stále patří k nejsledovanějším netflixovským sériím a vzbudil nejen kulturní rozruch, je samozřejmě třeba trumfnout. Podaří se to možná už bratrům Menendezovým, kteří v mediálně sledovaném procesu v 90. letech vysvětlovali zabití vlastních rodičů tím, že jejich výchova jim obstarala dlouhé roky fyzického i psychického teroru včetně sexuálního násilí.
Charlie Hunnam
Charlie Hunnam

Herec

7.2
Ed Gein je ale minimálně z pohledu popkulturní reflexe jiné kafe. Rodák z Wisconsinu, přezdívaný též Butcher of Plainfield, vyrůstal pod rákoskou pijícího otce a přísné fanatické matky, která mu po otcově i bratrově smrti zakazovala styk se ženami a byla jeho jedinou blízkou osobou. Byl na ni fixovaný a ještě ve středním věku žil odtržený od okolního světa. Po matčině úmrtí se toužil doslova vtisknout do její kůže, z hrobů vykopával čerstvě pochované ostatky a vyráběl si například šaty i masky z lidské kůže. Kriminalistům se po zadržení roku 1957 přiznal ke dvěma vraždám mladých dívek a skončil v nemocnici jako duševně chorý.
Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových: 2. trailer | Netflix
Jeho případ se po USA rozkřikl a filmaři si různě přibarvovali také odlišné aspekty, které se nikdy nepotvrdily – a to včetně nekrofilie či kanibalismu. Existují každopádně rozsáhlá svědectví od samotného Geina a Ryan Murphy, jenž třetí sezónu Monstra ohlásil během losangeleské promo akce ke druhé řadě, má materiál na pořádně znepokojivý a virální příběh. Fiktivní postavy jako Norman Bates, Leatherface či Buffalo Bill zná každý filmový fanoušek a nastal čas, aby se mainstreamové publikum lépe seznámilo s jejich původcem, o němž dosud fakticky vyprávěly zejména všemožné dokumenty.
Tvář Angličana Charlieho Hunnama by k tomu mohla být příhodná, neboť charismatický herec, jenž by pro nálepku mužského sexsymbolu nemusel stát až tak dlouhou frontu, opakovaně vyjevil svůj všestranný talent. Pamatovat si jej můžeme jako Jaxe ze seriálu Zákon gangu, výraznou roli měl v kultovních Hooligans a v minulé dekádě kmital mezi autorskými perlami (Ztracené město Z, The Ledge) a čistými (Pacific Rim) i vyhraněnými blockbustery (Král Artuš: Legenda o meči).
Charlie Hunnam
Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera
Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových
Psycho
Mlčení jehňátek
Vytáhl se rovněž ve hvězdných Gentlemanech, ale Ed Gein mu přece nabízí úplně jiný charakterový rozměr. Ztvárnit inspiraci za tolika hororovými legendami mu naloží břímě zodpovědnosti, které z něj možná částečně sejmou maskéři, ale současně jej zatíží popularita a globální pozornost věnovaná netflixovským true crime pořadům. Tohle bude velké a unikátní v tom, že tvůrci se na rozdíl od prvních dvou řad tolik nemusí ohlížet na pamětníky a kronikáře. To je ale netrápilo vlastně nikdy, takže snad si podobně jako v případě Dahmera pohlídají dramatickou strukturu a neodběhnou k čiré senzačnosti.
Podívejte se na žebříček nejlepších kriminálních seriálů dostupných na Netflixu.
Zdroj: Variety