Šógun smetl konkurenci a je neoceňovanější sérií všech dob. Disney ovládl ceny Emmy

Šógun smetl konkurenci a je neoceňovanější sérií všech dob. Disney ovládl ceny Emmy
Šógun | Disney+
Společnost Boba Igera, jenž se ceremonie osobně účastnil, šla do rozstřelu se 183 nominacemi, z nichž rekordních jednapadesát proměnila už na Creative Arts Emmys. Šógun se vytáhl ze všech nejvíc, když si vedle různých technických kategorií uzmul prvenství také v kategoriích pro nejlepší dramatický seriál a nejlepšího herce i herečku v dramatickém seriálu (Hirojuki Sanada a Anna Sawai). Sanada tak na pódium vystoupal dvakrát, neboť seriál na motivy románu Jamese Clavella, jehož tvůrci v příštím roce zahájí práci na druhé sérii, rovněž produkoval.
Šógun
Šógun
  • Disney+
86%
Herec známý z Johna Wicka 4 nebo akčňáku Bullet Train dohlížel na historickou autenticitu projektu, který dle jeho slov předložil „fiktivní zábavu na motivy příběhu, jenž je inspirovaný historií.“ Desetidílná první řada nás zavádí do feudálního Japonska kolem roku 1600, u jehož břehů ztroskotá anglický mořeplavec Blackthorne (Cosmo Jarvis) a zásadní měrou přispěje k rozvoji lokálního konfliktu mocenských rodů, který vedle letitých sporů pohání také infiltrace západních mocností a ideologií.
Šógun: trailer | Disney+
Anna Sawai, představitelka Lady Mariko, Blackthorneho překladatelky ze zneuctěného rodu, získala cenu v hlavní herecké kategorii jako první žena asijského původu. Už dříve si pochvalovala rezonanci své postavy nejen s východním publikem a zdůraznila, že při čtení scénáře pro západní produkt si poprvé uvědomila, že její ženská hrdinka není upozaděná a projevuje svou vnitřní sílu. Podobné uspokojení s humorem vyjádřil také producent Justin Marks, když přebíral hlavní cenu večera. „Schválili jste velmi drahý japonský historický počin s titulky, jehož vyvrcholení se točí kolem básnické soutěže. Nemám tušení, proč jste to udělali, ale děkuji vám za důvěru v tento úžasný tým.“
Nejlepším komediálním seriálem se stala třetí řada Stále v kurzu (Hacks) od služby Max, která porazila jinak opěvovanějšího Medvěda. Ten vyhrál herecké ceny za hlavní i vedlejší mužskou roli (Jeremy Allen White a Ebon Moss-Bachrach) i za vedlejší ženskou úlohu (Liza Colón-Zayas), přičemž moderátoři večera, duo otec & syn Eugene Levy a Dan Levy, si z „komediálního“ seriálu utahovali pro nedostatek vtipů a přehršel pochmurných existenciálních monologů.
Šógun
Šógun
Medvěd
Stále v kurzu
Sobík
Nejlepší limitovanou či antologickou sérií je Sobík (Baby Reindeer) od Netflixu, jehož tvůrce Richard Gadd převzal cenu za vynikající scénář minisérie, filmu nebo dramatického speciálu. Stal se i nejlepším hercem v dané kategorii, v té ženské jej doplnila Jodie Foster zásluhou čtvrté řady Temného případu. Svou první Emmy obdržela Elizabeth Debicki za ztvárnění princezny Diany v seriálu Koruna a nejlepší herečkou v komediálním seriálu zvolili Jean Smart ze Stále v kurzu.
Největší radost mají každopádně u Disneyho, jemuž roste počet předplatitelů na Disney+ (118,3 miliony) i na Hulu (46,7 milionů) a přísunem prestižního obsahu včetně celovečerního animáku V hlavě 2 si omluví brzké navýšení cen předplatného, které čeká nové uživatele už od 17. října
Seznam všech vítězů a nominovaných z letošních Emmy naleznete na oficiálních stránkách televizní Akademie. V našem žebříčku se také můžete podívat na seznam nejlépe hodnocených seriálů roku 2024.
Zdroje: Variety, The Hollywood Reporter, Television Academy