Kritici vybrali nejlepší sérii Hry o trůny. O té nejhorší mají všichni jasno

Kritici vybrali nejlepší sérii Hry o trůny. O té nejhorší mají všichni jasno
Hra o trůny | HBO
Seriál odstartoval roku 2011 bez velkých fanfár, přestože Martinův komplexní svět s ještě barvitějšími charaktery ze všemožných vládnoucích, rytířských i zotročených vrstev si v literárních kruzích udělal věhlasné jméno. Sean Bean vévodil obsazení složené z několika britských stálic (Charles Dance) a várky dobře vybraných nováčků či přehlížených tváří, a když v závěru první sezóny přišel o hlavu, předplatitelé HBO a záhy poté vlastně celý svět poznali, že sledují cosi výjimečného.
Hra o trůny
Hra o trůny
  • Max
  • O2 TV
89%
Příběh, rozprostřený do mnoha linií s nečitelnými antihrdiny, zrůdnými parchanty a jen hrstkou ukázněných klaďasů, nepředvídatelně a mnoha oklikami dláždil cestu k Železnému trůnu. Ten zahříval rod Lannisterů v čele s chladnokrevnou Cersei (Lena Headey) a jejím maniakálním synátorem Joffreym Baratheonem (Jack Gleeson), zálusk měla odstrčená dědička a dračí matka Daenerys (Emilia Clarke) a za severní zdí, již strážil bastard Jon Snow (Kit Harrington), se k nezvané návštěvě chystala armáda nemrtvých.
Také kritici a kritičky to celé sledovali se zatajeným dechem, o čemž svědčí skóre nastřádané ze stovek recenzí, jež web Rotten Tomatoes eviduje. Procenta značí poměr kladných a negativních hlasů, průměrná známka ze všech recenzí je uvedená v závorce:
  1. série: 90 % (8,35 z 10) – 224 recenzí
  2. série: 96 % (8,9 z 10) – 304 recenzí
  3. série: 96 % (8,6 z 10) – 419 recenzí
  4. série: 97 % (9,05 z 10) – 580 recenzí
  5. série: 93 % (8,6 z 10) – 574 recenzí
  6. série: 94 % (8,25 z 10) – 667 recenzí
  7. série: 93 % (8,2 z 10) – 479 recenzí
  8. série: 55 % (6,45 z 10) – 699 recenzí
Showrunneři David Benioff a D.B. Weiss tudíž ošetřovali špičkový produkt až do očekávaného finále, jemuž svět přihlížel v době, kdy už se každý považoval za odborníka na Hru o trůny. Ale také za velkého fanouška, neboť divácká čísla na Rottenech i jiných databázích včetně Kinoboxu svědčí o značné popularitě zejména prvních pěti sérií. Jak vidno, kralují hlavně druhá, třetí a s těsným náskokem čtvrtá řada, nad níž z tučného vzorku recenzentů remcalo jen sedmnáct z nich.
Vzpomínáte si, čím mohla být daná série roku 2014 tak výjimečná? Nabízí se dnes víc a víc populární herec Pedro Pascal, jenž tehdy Západozemím otřásl jako noblesní, čestný, smrtelně nebezpečný a také neuvážlivě arogantní Oberyn Martell. To on se po šokující Joffreyho smrti během vlastní svatební hostiny postavil za štvaného Tyriona (Peter Dinklage) a svedl souboj o jeho život se zdánlivě neporazitelným Horou (Hafþór Júlíus Björnsson). A býval by triumfálně zvítězil, kdyby měl oči na šťopkách – nakonec mu je dvorní hromotluk zatlačil hluboko do hlavy a Oberyn se připojil k Nedu Starkovi na seznam nejpřekvapivějších televizních úmrtí.
Hra o trůny
Hra o trůny
Hra o trůny
Hra o trůny
Hra o trůny
Jon Snow mezitím bojoval s Noční hlídkou na Crasterově statku a bránil Černý hrad před armádou Divokých, během čehož rukou mladého Ollyho zemřela jeho láska Ygritte. Bran se pro změnu přidal k Hodorovi a setkal se s Tříokým havranem, Jofrrey byl po další šokující svatbě otráven, Tyrion navštívil s kuší svého otce, napružený Ohař putoval krajinou s prostořekou Aryou (Maisie Williams) a Bronn učil Jaimeho (Nikolaj Coster-Waldau) bojovat levačkou poté, co mu pravou ruku usekli.
Takové leporelo, posílené dřívějšími četnými zvraty, které dodávaly mnoha postavám oprávněné pomstychtivé pohnutky, se dá i po deseti letech jednoduše označit za „peak television“. A do toho se HBO mohlo chlubit ještě první sezónou Temného případu, která ze současné tetralogie vyčnívá přece jenom víc než čtvrtá Hra o trůny ze svého silného odkazu. Ten navíc rozšiřují navazující projekty včetně Rodu draka, které si snad jednorázově zrazenou kvalitu také pohlídají.
Podívejte se na žebříček nejlépe hodnocených seriálů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: SlashFilm, Rotten Tomatoes