Prsteny moci zůstávají zdaleka nejopulentnějším seriálem. Trailer je epickou pastvou pro oči

Prsteny moci zůstávají zdaleka nejopulentnějším seriálem. Trailer je epickou pastvou pro oči
Prsteny moci | Amazon Prime Video
Velkorysý tři a půl minuty dlouhý trailer si svá esa v rukávu v podobě neomezeného rozpočtu nenechává pro sebe a oslňuje jedním velkolepým záběrem za druhým. Je v nich často víc komparzistů, víc rekvizit a detailnější dokreslovačka, než by bylo nezbytně nutné. Zatímco u některých megafilmů se občas ptáme: „Kam ty stamiliony probůh šly?“ (odpověď je často „Hercům“), v případě Prstenů moci vidíme každý cent.
Pán prstenů: Prsteny moci
Pán prstenů: Prsteny moci
  • Amazon Prime Video
65%
Stalo se běžným, i v důsledku nepříliš velké popularity seriálu, smést to vše ze stolu prostě jako důsledek vysokého rozpočtu. Jako něco samozřejmého. Pořád jde ale práci stovek, možná tisíců lidí, kteří odvádí špičkové výkony ve svém oboru. V éře nízké úrovně přepracovaných digitálních umělců Prsteny moci předvádí triky, za které by se nemusel stydět tým Jamese Camerona. Nemluvě o tom, kolik masek a fyzických setů vidíme.
Pán prstenů: Prsteny moci: trailer na 2. sérii | Prime Video
Peter Jackson nás před lety díky svým mnohahodinovým doprovodným bonusům k Pánu prstenů naučil, co vše se skrývá za vznikem (velko)filmu. Neměli bychom si myslet, že tým Prstenů moci vynakládá menší úsilí. Za vším, co vidíme, je obrovské množství práce. Dokonce je patrný větší cit na kombinaci digitálních a praktických triků, než předvedl Hobit.
Pak tu je samozřejmě druhý aspekt produkce – čemu je tahle úctyhodná mašinerie propůjčená a jestli si ji budeme moct plně vychutnat prostřednictvím chytlavého příběhu. Prsteny moci měly vždy problém s tím, že od prvních ukázek nabalovaly obrovské množství vášnivých odpůrců, ale budily jen málo nadšení. Výsledný dojem to sice dotáhl do mírného nadprůměru a drtivá většina publika odešla vágně spokojená, to ale internetové diskuze nezaplní. Náladu obklopující seriál online tedy určuje jeho antifandom. Negativní názor se navzájem utvrzuje díky logice stádnosti a probíhá nekontrolovaný „závod ve zbrojení“ ohledně toho, kdo sklidí víc lajků za uštěpačnější urážku. Hodnotící soudy se stupňují do naprostého absurdna.
Prsteny moci
Prsteny moci
Prsteny moci
Prsteny moci
Prsteny moci
Skutečnost je taková, že Prsteny moc mají své klady a mají své zápory. Klady jde snadno rozpoznat z traileru: poctivě zužitkovaný obludný rozpočet, díky němuž tu máme pastvu pro oči. Zápory v podobě poněkud táhlého vyprávění, které ne dokonale využívá předlohu, samozřejmě z ukázky neposoudíme. Přejme ale tomuhle týmu, aby to v druhé sérii vytunil o kousíček líp než minule. Zaslouží si to už pro viditelnou snahu všech řemeslníků a herců, co tu předvádí to nejlepší ze sebe.
Podívejte se na žebříček nejlepších blockbusterů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Amazon