Další virální Americká vražda. Netflix znovu otevírá dvě dekády starou záhadu a celý svět se dívá

Další virální Americká vražda. Netflix znovu otevírá dvě dekády starou záhadu a celý svět se dívá
Americká vražda: Laci Petersonová | Netflix
Těhotná Laci Petersonová zmizela na Vánoce roku 2002 a následoval soud s hlavním podezřelým, jejím manželem Scottem. Podobně jako během procesu s O.J. Simpsonem si událost uzmula obří mediální pozornost a Američané sypali z rukávu teorie o tom, co se vlastně stalo. Až po pěti měsících jezero, na němž Scott v den manželčina zmizení plul na loďce, vyplavilo těla Laci i jejího dítěte, narozeného po matčině smrti.
Americká vražda: Laci Petersonová
Americká vražda: Laci Petersonová
  • Netflix
70%
Třídílná minisérie navazuje na jinou podobně sledovanou Americkou vraždu s podtitulem Rodina od vedle, která netflixovské publikum zmrazila před třemi lety. Petersonův případ dílo sice otevírá bez nových výpovědí na doživotí odsouzeného manžela, zato však poprvé s účastí Laciny matky Sharon Rocha. K jejím pohnutým vzpomínkám přihazují své hypotézy a svědectví ještě zainteresovaní vyšetřovatelé, právníci či porotci, kteří pro Scotta nejprve navrhli trest smrti.
Americká vražda: Laci Petersonová: trailer | Netflix
Jak napovídá už název a složení „mluvících hlav“, dokument režisérky Skye Borgman (Nevyjasněné záhady) straní jediné zákonně platné interpretaci, tedy že vrahem byl skutečně Scott Peterson. V tom se dost liší od druhého projektu na dané téma, jímž je série Face to Face With Scott Peterson, uvedená na službě Peacock 20. srpna, jen šest dní po premiéře konkurenční Netflixovky. V ní investigativní novinářka a režisérka Shareen Anderson přináší také rozhovor s vězněm, jenž před jednadvaceti lety u soudu vyvracel těžká podezření.
Jeho náhlá ochota podělit se o názory ohledně údajného zamlčování důkazů přitom souvisí s losangeleským projektem Innocence (Nevina), který letos svolil k tomu, že Petersonovi pomůže s prosazením DNA testování, jež má prokázat jeho nevinu.
Obnovený kulturní poprask kolem pozapomenutého incidentu může odsouzenému nahrát zkrátka tím, že o Petersona znovu rozdmýchá zájem. Americká vražda od Netflixu, která všechny okolnosti mapuje daleko detailněji než dokument Peacocku, nicméně spotřebovává značnou část z tříhodinové stopáže na oslavu Laci jakožto skvělého člověka a potenciálně bezvadné matky. Ke slovu se tak možná dostanou i Scottovi příbuzní a známí, ale projekt si nedovoluje nadhazovat revize a „co kdyby“. Zvlášť s přihlédnutím k tomu, že před kamery usedla také Amber Frey, Scottova milenka z doby, kdy Laci zmizela. Byla důležitou svědkyní, která napomohla konečnému usvědčení.
Americká vražda: Laci Petersonová
Americká vražda: Laci Petersonová
Americká vražda: Rodina od vedle (2020)
Jak vyrobit vraha
Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera
Americká vražda: Laci Petersonová má na Netflixu vysokou sledovanost v 88 zemích světa, v jednu chvíli se v padesáti z nich dokonce držela na druhé pozici. Nejenže tím předurčuje výrobu dalších dílů a prohlubuje fascinaci true crime pořady, ale současně dotváří i letošní nadílku podobných streamovacích hitů. Netflix slavil úspěch třeba dokumentem o dětských „pochodech smrti“ Tábor nebo očistec: Noční můra mladistvých nebo spletitou záhadou Co má Jennifer na svědomí. Ryan Murphy už přitom chystá tematického nástupce Dahmera s názvem Monstra: Příběh Lylea a Erika Menendezových, který dorazí 19. září.
Zatím se podívejte na náš žebříček nejlepších seriálů, jež jsou na Netflixu k vidění.
Zdroje: SlashFilm, Variety