Jako osm celovečerních filmů. Finální řada Stranger Things chce být nejepičtější

Jako osm celovečerních filmů. Finální řada Stranger Things chce být nejepičtější
Stranger Things (2016) | Netflix
Tvůrci si s pátou řadou dávají na čas, dobře totiž ví, že ošetřují asi největší netflixovský drahokam. V událost mileniálů i pamětníků VHS éry se proměnila každá sezóna, avšak dosud poslední devítidílná série z roku 2022 už vyzařovala nevídanou sebejistotu. Její uvedení proběhlo na dvě části, prvních sedm epizod vypuštěných na konci května následovaly dvě finálové na začátku července. „Když se nad tím zamyslíte, zatažení těch dětí do nadpřirozené záhady předchází dvouhodinová poznávací příprava,“ vysvětlil Matt Duffer v podcastu Happy Sad Confused opakující se strategii. „Nejdřív se s nimi poznáte, vidíte, jak žijí, s čím se potýkají, jak se adaptují na školu a tak dále…,“ pokračoval.
Stranger Things
Stranger Things
  • Netflix
90%
Čtvrtá řada, jejíž výrobu svého času zbrzdil koronavirus, také věnovala čas novým postavám nebo jiným prostředím, v nichž se někteří staří hrdinové nacházeli. Dvě poslední epizody pak utvořily semknuté finále, přičemž osmá trvala 85 minut a poslední, Hon na Vecnu, dokonce 150 minut. Pátá sezóna, již zpozdily také loňské hollywoodské stávky a před kamery se konečně dostala v lednu, na to půjde trochu jinak. Duffer v podcastu naznačil, že další dvouhodinové seznamování s hrdiny už očekávat nemáme. To v novém rozhovoru pro Podcrushed podcast rozvedla herečka Maya Hawke, která do seriálu naskočila ve třetí řadě jakožto roztržitá Robin Buckley.
„Čtvrtá a pátá řada jsou úzce propojené. Čtvrtá série měla dvě části, které ji rozdělovaly. To je pro stream neobvyklé. Ale tohle je i samostatná sezóna. Je to pokračování a zároveň finále, od poslední řady navíc uběhlo dost času,“ vysvětlila dcera Umy Thurman a Ethana Hawka s tím, že dvojčata Dufferovi si na scénáři dávají záležet. „Mají hrozně zodpovědnosti. Pomáhá jim skvělý tým autorů, ale oni mají velký vklad. Hodně píšou a v otázce kvality mají vysoké nároky. Každá sezóna tak trvá napsat i natočit.“ Nadcházející finále v tomto ohledu zajde nejdál, dle Hawke v podstatě půjde o „osm velmi dlouhých celovečerních filmů,“ jejichž natáčení si vyžádá celý rok. Epizody možná nebudou delší než Hon na Vecnu, ale každá zřejmě bude atakovat dvě hodiny.
Maya Hawke
Stranger Things
Stranger Things
Stranger Things
Stranger Things (2016)
Matt Duffer přitom ubezpečil, že tentokrát nasadí rychlejší vypravěčské tempo. „Poprvé jsme na konci série věci neuzavřeli, takže se hýbeme kupředu. Asi to nebude rychlostí sta mil za hodinu hned od startu, ale bude to ubíhat celkem rychle. Postavy hned zastihneme v akci. Okamžitě budou mít motivace a osobní cíle, což ušetří několik hodin a všechno díky tomu nabere jinou atmosféru.“ Není tak vyloučené, že Netflix seriál opět neuvede najednou. Nemohli bychom být překvapení, kdyby přebral strategii HBO a svůj největší seriálový event odprezentoval s týdenními rozestupy.
Podívejte se na žebříček nejlepších seriálů dostupných na Netflixu.
Zdroj: ComicBook