Rod draka ztrácí diváky. Druhá řada fantasy hitu překvapuje nižší sledovaností

Rod draka ztrácí diváky. Druhá řada fantasy hitu překvapuje nižší sledovaností
Rod draka | HBO
Rod draka je bezpochyby největším seriálovým titulem, který si pro nás letos HBO přichystalo a pokračování občanské války rodu Targaryenů ambicemi rozhodně nešetří. První série napravila značce Hra o trůny reputaci po rozpačitém finále původního seriálu a naservírovala nám hutné a perfektně napsané drama s výtečnými hereckými výkony, kde neměly události daleko k antické tragédii.
Rod draka
Rod draka
  • Max
82%
Jednalo se také o velký divácký hit a společně s videoherní adaptací The Last of Us o nejsledovanější seriál HBO posledních let. Každou epizodu první série sledovalo průměrně na všech platformách (tedy od televize až po streamovací služby) ve Spojených státech 29 milionů lidí během prvních 90 dní a zahraniční čísla byla samozřejmě ještě vyšší. Očekávalo se proto, že druhý Rod draka tuto laťku začne hned zkraje překonávat. Stal se ovšem pravý opak.
První díl druhé série sledovalo na americkém HBO a ostatních platformách 7,8 milionů diváků. Úvodní díl první sezony si přitom nenechalo ujít 10 milionů lidí, seriál tak zaznamenal mezi sériemi pokles o 22 %. Na streamovací službě Max je pak podle dat společnosti Samba TV pokles ještě markantnější. Zatímco start seriálu si zde první den pustilo 2,6 milionu domácností, u nejnovější epizody to bylo 1,3 milionů, což znamená pád o nehezkých 50 %. A to už není vůbec pozitivní zpráva.
Rod draka: trailer na 2. sérii | HBO Max
Ano, stále musíme brát v potaz, že řada lidí bude druhý Rod draka tento týden ještě nakoukávat zpětně a mnoho příznivců čeká na premiéry dalších epizod, aby si mohli dopřát víc draků, intrik a vražd naráz. Stále se pak jedná pro HBO o velmi vysoká čísla a jeden z jejich nejsledovanějších projektů. Což se týká i Maxu, kde se dokonce začíná v médiích mluvit o streamovacím rekordu platformy. To je ovšem hra s čísly, jelikož v době prvního Rodu draka nebyl nový Max ve většině světa ještě k dispozici a jednalo se o klasický HBO Max. I přesto se dá z prvních dat vyčíst, že hlad po návratu nebyl tak velký, jak se čekalo. Ne všichni zkrátka nedočkavě běželi ke své televizi.
Rod draka
Rod draka
Rod draka
Rod draka
Rod draka
Může za to až příliš dlouhé dvouleté čekání, během něhož už napětí a očekávání stačilo z fanoušků vyprchat? Nebo je to zkrátka tím, že se pomalejší, komorní a „shakespearovský“ styl vyprávění nepotkal s diváky, kteří očekávali hned zpočátku velkolepou fantasy řežbu? Na analýzy bude ještě času dost po dalších dílech, které ukáží, zda šlo o výjimku a čísla se stabilizují, nebo jde o začátek smutného trendu. Zatím není větší důvod bít na poplach (ostatně seriálu už byla odklepnuta třetí řada), menší rozčarování ale u producentů nejspíš stejně probíhá.
Podívejte se na žebříček nejlepších fantasy seriálů podle Kinoboxu.
Zdroj: The Hollywood Reporter, Samba TV