Seriál Netflixu Fauda málem předpověděl budoucnost. Útoku na Izrael tvůrci nevěřili

Seriál Netflixu Fauda málem předpověděl budoucnost. Útoku na Izrael tvůrci nevěřili
Fauda | Netflix
Fauda
Fauda
  • Netflix
  • iVysílání
87%
Izraelský seriál Fauda, vyprávějící o tajné elitní telavivské jednotce bojující s terorismem, si získal příznivce a příznivkyně z různých etnických a náboženských skupin. Věnuje se situacím generovaným izraelsko-palestinským konfliktem, a byť se jedná o téma ožehavé a těžko uchopitelné tak, aby nestranilo jedné ze zapojených a znesvářených stran, právě tohle televizní dílo balancuje nad propastí jednostrannosti vcelku poutavě a zdařile. První série měla premiéru v únoru 2015 a zatím poslední čtvrtá v loňském roce.
Fauda je slovo z arabštiny a znamená chaos. V seriálem zobrazené protiteroristické skupině je to zároveň kód pro nejvyšší ohrožení, kdy se policisté a policistky v terénu ocitnou v situaci, která je pro ně životu nebezpečná. Speciální izraelská skupina zahrnuje muže a ženy, již nejenže ovládají techniky bojového umění a armádně-policejního výcviku, ale zároveň umí perfektně hebrejsky i arabsky a mají obrovské znalosti sociálních i kulturních reálií, které brání jejich odhalení. Ve čtyřech vydaných řadách se zabývají nejen konkrétními operacemi, souvisejícími s činností aktivních teroristických jednotek, ale zobrazují i každodenní život a problémy lidí různého původu, etnika a víry.
Fauda | Netflix
Seriál má fanoušky a fanynky jak mezi Izraelci židovského vyznání, tak mezi izraelskými Araby i na západním břehu Jordánu. Hrají v něm herci a herečky jak arabští, ať už muslimové nebo křesťani, tak židovští. Někteří z nich dokonce sloužili ve speciálních jednotkách, což se týká i spoluautora scénáře a jednoho z protagonistů Liora Raze (hraje Dorona Kavillia), který kdysi působil v elitní protiteroristické jednotce a jehož přítelkyni v Jeruzalému ubodal Palestinec. Raz navíc během své armádní služby v USA působil také jako bodyguard Arnolda Schwarzeneggera a jeho manželky.
Ústředními postavami v seriálu je tedy několik mužů a jedna žena – Doron (Lior Raz), Nurit (Rona-Lee Shimon), „Steve“ (Doron Ben-David), Eli (Yaakov Zada-Daniel) a jejich nadřízený důstojník Gabi (Itzik Cohen). Společně slouží v Mista'arvim, což jsou protiteroristické jednotky Izraelských obranných sil, Izraelské pohraniční policie a Izraelské policie, které operují v utajení. Jejich členové a členky jsou speciálně vycvičení k asimilaci mezi místní arabskou populaci.
Byť se jedná o smyšlené příběhy a zápletky, které Raz vymýšlel spolu s izraelském novinářem Avim Issacharoffem, vycházejí ze zkušeností obou mužů. Ať už se týkají práce v protiteroristické jednotce, tak životů lidí z nejrůznějších skupin na území dnešního státu Izrael.