Recenze: Vem si mou duši

Recenze: Vem si mou duši
To si jednou takhle zavolali režisér Wes Craven a producent Andrew Rona…
recenze-vem-si-mou-dusi-1
AR: Čau Wesi, děláš teď něco?
WC: Ale, zrovna připravujeme s Kevinem (Williamsonem, pozn redakce) čtvrtej Vřískot, ale to ještě nějakou dobu potrvá. Proč?
AR: No hele, potřeboval bych nějakej horor pro mladý, ale já nějak těm současnejm klipařům nerozumim, tak bych uvítal trochu klasiky. Nechtěli byste kluci něco společně spíchnout i pro mě?
WC: Hele, nevim, Kevin je v tom Vřískotu fakt až po uši, ten to nedá.
AR: No a ty bys to sám nezmák? Přeci jen spolu děláte už dlouho, tak ho snad dokážeš napodobit, ne?
WC: To asi jo... a ve skutečnosti bych měl tu jeden takovej nápad.
AR: Poslouchám.
WC: Tohle se ti bude líbit. Začne to všechno scénou, ve který bude chlap doma a najde krvavej nůž. Z televize v tu chvíli zjistíme, že v okolí řádí Rozparovač…. chápeš, Rozparovač, odkaz jak od Kevina! Chlápek si uvědomí, že má víc osobností, zavolá cvokaři, ten mu řekne, aby se uklidnil, ale chlap místo toho zavraždí svojí těhotnou ženu a pak se sám probodá.
AR: Hustý!
WC: Počkej, to není všechno. Pak přijedou policajti a chlápka sestřelej do zad dvěma ranama těsně předtím, než stihne zabít svoji malou dceru. Přiběhne ještě ten psycholog a vypadá to, že je klid. Ale žádný takový. Chlápek předstírá hodnou osobnost, polda se k němu nakloní, on mu vezme pistoli, dvakrát ho střelí do prsou, psychiatra střelí do hlavy a málem zastřelí i policajtku, co přiběhne. Polda, co ho chlápek střelil, měl ale vestu a už se stihl vzpamatovat, takže ho střelí do břicha a tím ho odrovná. Stíháš?
AR: Stíhám a nedejchám, Wesi.
WC: A znáš to, vypadá to, že je klid. V nemocnici zjišťujou, že se rodí v ten moment sedm dětí…
AR: Proč sedm?
WC: Lidi maj to číslo od Fincherovy Sedmičky rádi.
AR: Ok, a dál?
WC: No a chlápka, totálně rozstřílenýho převážej do toho špitálu a jede s nim ten polda, co ho střelil a policajtka, co to málem koupila. No a policajtka se nahne pro sáček s důkazy, co je u chlápka a ten se probere a prosekne jí nožem krk...
AR: Počkej, nožem? Kde vzal v sanitce nůž?
WC: Je to vrah, ty maj u sebe vždycky nože.
AR:... ok, to mi stačí.
WC: No a tenhle útok rozruší řidiče, celá sanitka se vyseká a maník zmizí.
AR: Malej Terminátor, dobře ty!No a co těch 7 dětí, co to mělo znamenat?
WC: No právě teď to začne bejt úplně nejlepší. Přesuneme se o 16 let dopředu, kdy mladý oslavujou výročí vraždícího Rozparovače a oněch sedm děcek je vždycky středem pozornosti. A někdo je začne vraždit.
AR: Počkej, teď se ztrácim, oni to slavěj?
WC: Víš jak, maj to za legendu. Jako když ve Vřískotu dvojce oslavovali události z jedničky.
AR: Čéče, Kevin by si měl dávat bacha, roste mu konkurence!
WC: No a jde o to, že ty osobnosti toho vraždícího maníka se rozprchly mezi ty děcka, takže ty nevíš, kdo vraždí. Možná i ten samotnej chlápek, třeba přežil. Hádáš, přemýšlíš a tak. A mám tam vymyšlený fakt cool scény, který budou jasně kultovní. Jako třeba scéna s borcem, co svojí holku, která s nim ale vlastně nechodí, ukecává k orálu, protože na její přání zmlátil jinýho kluka. A díky tomu, jak jí nahání kvůli tomu orálu, se oba ztratěj v lese, kde je vrah.
AR: Ty kráso, Tarantino se může jít zahrabat! Hele, a co maska?
WC: Coby, okopírujem ňákýho bezďáka a vrazíme mu do ruky nůž. To děsí vždycky.
AR: Super. A dává to nějak na konci smysl? Tím chci říct, aby to rozuzlení nebyla úplna kravina.
WC: No, hele, upřímně…
recenze-vem-si-mou-dusi-2
Ty mi ten rozpočet schválíš!
… a v tu chvíli se spojení přerušilo. Rona pokrčil ramen, řekl si, že Craven je legenda, tak přece musí vědět, co dělá a odklepl mu 25 milionů dolarů rozpočet. Tady pohádka končí a to jediné, co dává vzhledem k žalostným kvalitám filmu smysl, je možnost, že jde o částečnou biografii a samotný Craven má několik osobností. Těžko totiž věřit, že za touhle bezduchou, neskutečně blbě napsanou a špatně obsazenou slátaninou stojí autor Nočních můr a Vřískotu. Prostě není možná.
Hodnocení: 15%