Nejnudnější netflixovka roku? Hvězdná Jednotka všedního nasazení je ukázkou lenosti

Recenze: Hvězdná Jednotka všedního nasazení je ukázkou lenosti. Je to nejnudnější netflixovka roku?
Jednotka všedního nasazení | Netflix
Ne že by se jednalo o první generickou a zaměnitelnou žánrovku, kterou nám Netflix letos doručil. Stačí si ostatně vzpomenout na V letuKevinem Hartem či sci-fi AtlasJennifer Lopez. Asi žádná letošní netflixovka ovšem neduhy platformy nezobrazovala tak křišťálově čistě a typicky jako právě akční blbina s Markem Wahlbergem a Halle Berry v ústředních rolích. Zde totiž byly karty rozdány poměrně solidně a vlastně nechybělo moc k tomu, aby se z Jednotky všedního nasazení vyklubala velmi zábavná žánrovka. Jenže to by musela být na výsledku vidět aspoň trocha tvůrčí snahy.
Jednotka všedního nasazení
Jednotka všedního nasazení
  • Netflix
49%
Zápletka je triviální i tak trochu pitomá, přesto by mohla být slušným startem pro vtipné dialogové přestřelky a svěží akci. Dostáváme příběh stavaře a obyčejného chlápka Mikea, který se po střední tak trochu zasekl. Pořád chodí do těch samých podniků s těmi samými lidmi, nosí stejné oblečení a za největší úspěch považuje fakt, že se vyspal se svou tehdejší učitelkou. Zničehonic ovšem dorazí do baru jeho bejvalka ze školy Roxanne, kterou léta neviděl, a zdá se, že jiskra mezi nimi pořád neuhasla. Myslí si to alespoň Mike, ačkoli jen do chvíle, než ho Roxanne uspí a on se probudí v Londýně namísto v domovském New Jersey.
Roxanne je totiž zaměstnankyní supertajné agentury The Union, kterou neznají mnohdy ani jiné tajné služby a od ostatních organizací se liší tím, že verbuje své agenty z řad obyčejných lidí, kteří umí dokonale zapadnout. A jelikož je identita všech agentů v ohrožení, rozhodla se Roxanne naverbovat bůhvíproč právě svého kluka ze střední. Podaří se jí ovšem Mikea dostatečně rychle vycvičit na nebezpečnou misi? A má vůbec na to?
Jednotka všedního nasazení: trailer | Netflix

Nuda, šeď a Marky Mark

Ano, nad zápletkou se nemá cenu moc zamýšlet, už jen z rozhodnutí angažovat stavaře z Jersey můžete mít solidní bolehlav. Pořád je to ovšem základ pro solidní přepálenou podívanou, která se nebude brát vážně a pohraje si se špionážním žánrem, navíc se tu otevírá solidní základ pro romantickou linku dvou hereckých hvězd. Ostatně podobné premisy nejsou ničím ojedinělé a jen v posledních letech jsme se z tohoto ranku dočkali např. nepovedeného Ghosted, propadáku Argylle či nedávné korejské blbiny Mise napříč. Jenže Jednotka je filmem, v němž prakticky žádná ze základních složek nefunguje a režie jen unaveně a podle příručky skládá vedle sebe jednotlivé propriety, jež už jsme ovšem viděli natočené milionkrát a ve většině případů lépe.
Film v základu nefunguje v žádném ze svých žánrů. Na komedii zde prakticky absentuje humor, na napínavý akčňák má snímek až příliš banální a zaměnitelnou zápletku a romantiku tu taky budete hledat marně, jelikož chemie mezi ústřední dvojicí v podstatě neexistuje. Halle Berry sice stále umí zahrát nestárnoucí drsňačku a Wahlberg si střihnul svého dalšího obyčejného ukecaného týpka, dohromady jim to ale vůbec nefunguje. I na konci snímku působí jako cizinci, co se zrovna setkali.
Jednotka všedního nasazení
Jednotka všedního nasazení
Jednotka všedního nasazení
Jednotka všedního nasazení
Jednotka všedního nasazení
A zbytek je zkrátka nuda a šeď, která neumí vyprodukovat zajímavé postavy ani dobře vypointované či scenáristicky funkční scény. Pouze akční sekce zde v závěru ukazuje alespoň trochu snahy a při finální honičce a získávání kufříku zaujme solidní choreografií a pár fajn nápady. Je to ale příliš málo a příliš pozdě. Režii bolestivě chybí nápady, energie a drajv a vlastně jakákoliv touha udělat s okoukaným příběhem cokoliv zajímavého. Výsledek tedy nelze označit za špatný či nekoukatelný, ale zkrátka jen příšerně nudný a líný. Tady prostě jako by se jelo podle mustru „proč se snažit, když na Wahlberga s Berry na domovské stránce Netflixu diváci kliknou“. Tenhle princip je u netflixovských produktů ohranější než samotná zápletka, a bohužel se stává i čím dál otravnějším.
40%
Bezpohlavní generický produkt, který by snad i umělá inteligence vytvořila nápaditěji. Herci si jakž takž odehrají svoje, akce poměrně odsýpá, ale všichni tu v podstatě jedou na tvůrčího autopilota a obehranou zápletku ničím neozvláštňují, jen prázdně a podle učebnice vyplňují klišé. Film, který bohužel neobstojí ani jako zábavný letní výplach.
Milan Rozšafný
Milan Rozšafný
Podívejte se radši na žebříček nejlepších filmů dostupných na Netflixu.