Jessica Alba jako nový Seagal. Tvrdá odplata připomíná akční béčka z videokazet

Recenze: Tvrdá odplata připomíná akční béčka z videokazet. Jessica Alba je nový Seagal
Tvrdá odplata | Netflix
Co si budeme povídat, Jessica Alba nikdy nebyla dvakrát strhující herečka a v mnoha rolích prokazovala nedostatek charismatu. Navíc měla i ve svém nejzářivější období slávy poměrně špatný čuch na role, což se projevilo tím, že po pár letech začal opadat zájem diváků i Hollywoodu. Alba se sice i v minulé dekádě občas objevovala vedle hvězdných jmen jako Gary Oldman či Jason Statham, zasekla se ovšem ve filmech v lepším případě průměrné kvality. Jak se již několikrát ukázalo, Netflix dokáže dopřát těmto padlým hvězdám často druhou šanci a úspěšnou streamovací kariéru. Herečka se navíc chytla trendů a rozhodla se představit ve zcela netradiční roli. Jenže ani přerod v akční hrdinku jí nejspíš kariéru nenakopne.
Tvrdá odplata
Tvrdá odplata
  • Netflix
32%
Tvrdá odplata je totiž už od prvních minut žánrovým béčkem (v některých okamžicích skoro až céčkem) toho nejlacinějšího zrna. Studio je cítit i z obyčejné jízdy autem, laciné triky jsou tu použity na ošklivý digitální oheň či projíždějící vlak a celé to svým vizuálem vypadá, jako by někdo vytáhl z archivu videopůjčovny zaprášenou kazetu z devadesátek. Jenže bohužel jeden z těch horších kusů, na který se brzy zapomnělo.
Jessica Alba si zde zahrála Parker, členku speciálních jednotek, kterou však zasáhne rodinná tragédie. Její otec tragicky zahyne a ona se musí vrátit zpátky do rodného maloměsta. Teorii místního šerifa a bývalé lásky o možné sebevraždě nevěří a brzy začne vylučovat i nešťastnou náhodu. Zjišťuje totiž, že ve městě se děje něco nekalého a má v tom prsty zřejmě rodina tamního senátora, do níž patří problémový syn i šerif. Parker hodlá samozřejmě všemu přijít na kloub a patřičně se pomstít.
Tvrdá odplata: trailer | Netflix
Zápletka tedy jako by vypadla z těch nejšablonovitějších akčních žánrovek, v nichž svého času hráli Steven Seagal, Dolph Lungren či Michael Dudikoff. Na tom by prvoplánově nebylo nic špatného, kdyby tvůrci ukázali aspoň menší nadsázku, snažili se zakomponovat moderní žánrové trendy, nebo to celé natočili alespoň trochu zábavně a napínavě. Ani jedno z toho se však v Tvrdé odplatě nestalo. Jedná se o líně natočený akčňák s několikrát slyšenými prázdnými dialogy, v němž vše probíhá přesně tak, jak po první minutě odhadnete.
Věty i chování některých postav si navíc často odporují, hodně věcí zde nedává smysl a režie často selhává i v natočení zcela základních záběrů či střihových montáží. Záběry na zamyšlenou a truchlící hrdinku, které ji během mžiku přesunou z baru do postele či trénink při západu slunce s mačetou, vyznívají místy dost komicky. Ve schopnějších tvůrčích rukou by přitom mohly být i tyto sekvence daleko přirozenější.
Tvrdá odplata
Tvrdá odplata
Tvrdá odplata
Tvrdá odplata
Tvrdá odplata
Scénář i režie se snaží samozřejmě snaží zaměřit na trápení a vyšetřování hlavní hrdinky, jenže ani to se nedaří. Ústřední postava je nezajímavá, divák se jí vůbec nedostane pod kůži a Jessica Alba bohužel znovu prokazuje, že i přes veškerou snahu žádnou velkou herečkou není a emotivní scény jí člověk příliš nevěří. Herečka zamakala dle všeho v posilovně a poctivý trénink je znát. Stejně tak musí divák aspoň trochu ocenit snahu o nápaditou choreografii, v níž si postavy pomáhají nářadím či motorovou pilou. Jenže k čemu to je, když akční scény působí uměle, strojeně a člověk se při nich nemůže zbavit dojmu, že se tu jen naučeně čeká na každý další úder.
Tvrdá odplata je zkrátka velmi laciným, béčkovým a odfláknutým pokusem, u něhož se nedá příliš chválit ani jeho přímočarost a jistý „old school nádech“. Bohužel se nejedná ani o titul tak špatný, až je nechtěně zábavný. Je to prostě jen k uzoufání nudný počin, v němž prakticky nic nefunguje, všechno jste tu viděli již stokrát lépe natočené a jako na výplň Netflixu se na film brzy zapomene.
Podívejte se na žebříček nejlepších akčních filmů podle Kinoboxu, kde si můžete vybrat z daleko zajímavějších kousků.
30%
Tvrdá odplata s Jessicou Alba není novým Johnem Wickem, ale spíše béčkovou seagalovkou, která zaspala dobu a před 15 lety by skončila rovnou na DVD. Nyní ale podobně nedopečené a laciné pokusy evidentně končí na Netflixu. Bývalé herecké hvězdě to sice docela kope, v tomto líném tvůrčím zázemí a s hereckými kolegy, jež snad přišli na plac z argentinské telenovely, však mohla na dobrý výsledek už dopředu zapomenout.
Milan Rozšafný
Milan Rozšafný