U šestého Bourneova dobrodružství nebude chybět ani Matt Damon. Známe i lákavý název

U šestého Bourneova dobrodružství nebude chybět ani Matt Damon. Známe i lákavý název
Jason Bourne (2016) | CinemArt
Loňské zprávy zahrnovaly jednak oficiální zahájení příprav šestého filmu, jednak ohlášení režiséra Edwarda Bergera. Rakousko-švýcarský režisér udělal předloni díru do světa s vyhrocenou adaptací slavného románu Na západní frontě klid, jež mimo jiné získalo i Oscara za nejlepší mezinárodní film.
Edward Berger
Edward Berger

Režisér

8.3
Už za týden bychom se v kinech měli dočkat jeho vatikánského thrilleru Konkláve, jehož obsazení vévodí Ralph Fiennes, a v napínavém žánru by měl zůstat i u dalšího plánovaného snímku, totiž mysteriózního Ria s Jakem Gyllenhaalem a Benedictem Cumberbatchem. Není tedy pochyb o tom, že Berger je po úspěších svého válečného šílenství v kurzu a o nabídky práce rozhodně nemá nouzi.
Jeho volba do čela nového bourneovského projektu ale přece jen může vzbuzovat rozpaky. Sérii totiž proslavila hlavně rychle stříhaná a fyzická akce, za níž stál Paul Greengrass. Ten ale (navzdory osobnímu orodování prince Williama, zdali by se k sérii nevrátil) režii další bourneovky odmítl s tím, že studio potřebuje někoho mladšího. Je tudíž otázkou, nakolik si příznivci akčních sekvencí přijdou na své i pod vedením Bergera – k určitým znatelným změnám totiž bezesporu dojde.
scenar-tretiho-bournea-byl-trapas-ktery-by-se-neprodal-ani-na-ebayi
Bourneovo ultimátum
matt-damon-odhalil-ze-nebyt-producenta-franka-marshalla-mozna-by-to-s-bournem-nedopadlo
Bourneův mýtus
Bourneův mýtus
Té potenciálně největší se však obávat nemusíme – Matt Damon se do jedné ze svých nejslavnějších rolí vrátí. Původně studio pracovalo s možností, že by hlavní roli ztvárnil i někdo jiný, vždyť totéž se už stalo v případě Bourneova odkazu (2012); pár dnů stará prohlášení však potvrdila, že si populární herec zahraje Bournea i tentokrát.
Odtajněn byl i název, kterým bude The Bourne Dilemma (tedy Bourneovo dilema). Jde tedy o návrat ke stylu pojmenování prvních čtyř snímků (jež navíc kopírovaly názvy knižních předloh), od této linie se odchýlil až zmiňovaný Jason Bourne z roku 2016. Bourneovo dilema však nekoresponduje s názvem žádné z knih, které nejdříve Robert Ludlum a později Eric Van Lustbader či Brian Freeman napsali, a tak o příběhu momentálně nemůžeme ani spekulovat. Vzhledem k obdobnému přístupu k názvu jako u (téměř všech) předchozích dílů však lze usuzovat, že tvůrci s Bergerem v čele se nebudou chtít vzepřít odkazu zbytku série.
Matt Damon
Matt Damon

Herec

8.1
Všechny dosavadní bourneovky vyjma Jasona Bournea (který se nachází na Netflixu a Amazon Prime Videu) můžete zhlédnout na platformě Canal+. Agenta bez minulosti a Bourneovo ultimátum si navíc můžete pustit i na Amazon Prime Video. Podívejte se též na náš žebříček nejlepších špionážních filmů, jemuž právě jedna bourneovka vládne.
Zdroje: The Times, ScreenCrush