Papež je mrtvý. Ralph Fiennes vybírá hlavu církve ve strhující ukázce thrilleru Conclave

Papež je mrtvý. Ralph Fiennes vybírá hlavu církve ve strhující ukázce thrilleru Conclave
Conclave (2024) | Focus Features
Bergerova novinka nemohla být odlišnější od adaptace Remarqova prvoválečného románu, již před dvěma lety uvedl Netflix a zámořská Akademie ji ověnčila hned čtyřmi Oscary včetně ceny za nejlepší cizojazyčný film. Německý režisér přitom cítil úlevu, že Conclave stihl dotočit už před losangeleským ceremoniálem a další projekt nemusel vybírat pod drtivým oscarovým nátlakem. „Vyhledávám nové výzvy a obvykle mě to táhne k filmům, které jsou protipólem k tomu poslednímu,“ prozradil v rozhovoru pro Vanity Fair, který absolvoval přes Zoom z Číny, kde už pracuje na dalším projektu. „Toužil jsem uniknout z chaosu bitevní vřavy do něčeho koncentrovaného,“ dodává.
Konkláve
Konkláve
AI
74%
Vizuální harmonii a striktní řád fikčního světa nalezl ve vatikánské konkláve, Harrisův román konkrétně rozvádí fiktivní události po náhlém úmrtí papeže, které vede k odhalování znepokojivých tajemství. Mezi uchazeči figurují konzervativní Tedesco (Sergio Castellito), potenciálně zkorumpovaný Tremblay (Lithgow), liberální Bellini (Tucci) či novic Benitez (Carlos Diehz). Kardinál v podání Ralpha Fiennese se ocitne před náročnou volbou jakožto tichý pobožný muž, jenž prochází krizí víry v obklopení mužů lačnících po moci. Vypjatou situaci ještě zamotá série nepředvídatelných zvratů.
Konkláve: trailer | Focus Features
Z pohledu scénáře bychom se neměli o kvalitu obávat, i když Straughan s oceňovanými předlohami není stoprocentní. Špionážní perla Jeden musí z kola ven splňuje požadavky intelektuální podívané pro náročné publikum, zatímco Sněhulák podle Jo Nesbøa skončil bezmála katastrofou, což ale režisér Tomas Alfredson omlouval stlačeným rozvrhem a nucenými zásahy do sestřihu, kvůli nimž příběh ztratil soudržnost.
Conclave naopak vypadá jako dialogová skládačka ze staré školy, kde všechno zapadne na správné místo. Postavy, jejichž významný ženský aspekt zastoupí věhlasná Isabella Rossellini, obstarají hutný charakterový aspekt, přičemž Berger už v traileru vizuálně odkazuje na proslulého malíře mizanscény Bernarda Bertolucciho (Poslední císař). V rámci příprav nicméně několikrát sledoval Kmotra a tón vyprávění připodobňuje k mysterióznímu Zabití posvátného jelena od osobitého Yorgose Lanthimose.
Conclave
Conclave (2024)
Conclave (2024)
Conclave (2024)
Přestože tedy látka sama o sobě nemá velký komerční potenciál, pokud špičkový tvůrčí tým na nadcházející festivaly doručí opravdu kvalitní film, může se opakovat globální nadšení ve stylu Na západní frontě klid nebo loňské Anatomie pádu, která ryze konverzační námět přetavila do nejnavštěvovanějšího evropského filmu roku.
Podívejte se na žebříček nejlepších thrillerů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Focus Features