Denis Villeneuve se nechal přesvědčit a vrhá se na třetí Dunu. Kdy se jí tedy dočkáme?

Denis Villeneuve se nechal přesvědčit a vrhá se na třetí Dunu. Kdy se jí tedy dočkáme?
Duna: Část druhá | Vertical Entertainment
„Vrátím se za kameru dříve, než jsem si myslel,“ přiznal v rozhovoru pro web Deadline. Pauza, kterou si po náročných přípravách druhé Duny naordinoval, je tedy u konce, a velebený filmař momentálně píše scénář ke Spasitelovi Duny, o němž však úzkostlivě nehovoří jako o „Duně 3“. Jednička a dvojka jsou totiž pro něj jednou entitou: „Je to jeden film rozdělený na dvě části. Je dokončený, hotový.“
Duna: Část druhá "Co bylo v knize jinak" | Kinobox
Přesto cítí puzení se k látce ještě vrátit. „Stejně jako Herbertovi, i mně přišlo jako skvělý nápad se Spasitelem Duny udělat něco úplně jiného. Příběh se bude odehrávat zhruba dvanáct let od konce druhého dílu. Cesta postav bude tentokrát jiná, a proto ačkoli se odehraje ve stejném světě, jde o nový film s novými okolnostmi,“ přiblížil Villeneuve, jenž nalákal i na uzavření příběhového oblouku Paula Atreida.
Do této role se vrátí Timothée Chalamet a objeví se i další klíčové figury – tedy Zendaya coby Chani, Florence Pugh jako princezna Irulán a plnohodnotně se dočkáme i Anyi Taylor-Joy v úloze Paulovy sestry Alie, jež se ve dvojce pouze mihla. Téměř určitě se vrátí i většina dalších postav, vždyť kdo by si tuto příležitost nechal ujít? Ale podle Villeneuvea bude mít právě tento kvartet nejvíce prostoru.
Duna: Část druhá
Duna: část druhá
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
Duna: Část druhá
Natáčení by mělo probíhat roku 2026, což je o trochu později, než jsme si ještě před pár měsíci mysleli; ale stále výrazně dříve, než kdyby si Villeneuve skutečně vydupal realizaci ještě nějakého bočního projektu. Podle insidera Jordana Ruimyho z webu World of Reel má na příští rok plný diář hlavně Zendaya, jež bude natáčet nové díly Euforie i čtvrtého Spider-Mana. Uvedení tedy (i kvůli nezbytně náročné postprodukci) zřejmě bude vycházet na rok 2027.
První i druhou Dunu si můžete připomenout na platformě Max a podívejte se také na náš žebříček nejlepších blockbusterů poslední dekády, jemuž druhý díl dokonce vévodí.
Zdroje: Deadline, World of Reel