Nová Zlatovláska je v traileru výpravná jako americké pohádky. Král Štěpánek předává žezlo mladším

Nová Zlatovláska je v traileru výpravná jako americké pohádky. Král Štěpánek předává žezlo mladším
Zlatovláska | Bioscop
Ve filmu uvidíme i zástup známých tváří včetně Jana Budaře, Martina Myšičky a samozřejmě Petra Štěpánka, jenž se po půlstoletí přesouvá do úlohy krále. Zkušeností na rozdávání má také Konášová, která je podepsaná i pod Ordinací v růžové zahradě a televizními filmy jako Nejlepší přítel či Anatomie zrady. Jinak se jedná o filmový projekt plný talentovaných nováčků v čele s režisérem Janem Těšitelem, jenž po absolvování FAMU v kinech uvedl pouze kvalitní psychologické drama David. Jinak se věnuje převážně dokumentární tvorbě a stojí za sériemi Krajinou vína nebo Bedekr.
Zlatovláska: teaser trailer | Bioscop
Zlatovláska dle oficiální synopse společnosti Bioscop, která film pošle do českých kin od 23. ledna příštího roku, udělá z Jiříka opět pohádkového Dr. Dollitla. „Královský panoš Jiřík ochutná sousto z magického hada a porozumí řeči zvířat. Proviní se tím však proti příkazu svého krále, a tak jej čeká buď trest smrti, nebo nejistá a nebezpečná cesta za Zlatovláskou, princeznou z tajemné říše uprostřed jezera. Vydá se proto na cestu v doprovodu Štěpána, se kterým vyrůstal od dětství, a malého psíka Štístka, jemuž Jiřík zachránil život. Jiříka čeká po cestě celá řada dobrodružství i překvapení. Netuší, že Štěpánem cloumá závist a není to tak upřímný kamarád, jakým se zdál být. Naštěstí má Jiřík statečné spojence, zvířátka, kterým pomohl."
Zlatovláska
Zlatovláska
AI
67%
Protagonistu bijícího se za srdce Zlatovlásky ztvárnil pětadvacetiletý Tomáš Weber známý z Vln nebo seriálu Dobré zprávy. Kumpán Štěpán dostal do vínku tvář Marka Lambory (Specialisté) a princeznu si zahrála Jasmína Houf, kterou si možná vybavíte z kritizované moderní pohádky Princezna na hrášku. „Prostředí filmu je pro mě nové a Marek Lambora mi tak hodně pomáhal. Radil mi tak, že to nebylo sebestředné, o našich dialozích jsme diskutovali, svěřovali jsme si své nápady. Když jsem byla hodně nervózní a něco se mi nepovedlo, tak mě vždycky podržel,“ chválila si dvacetiletá Houf svého kolegu.
Tomáš Weber kvitoval příležitost současně aktualizovat i respektovat tuzemskou tradici, v níž má Zlatovláska v režii Vlasty Janečkové pevné místo. „Je to pro mě velká pocta a vlastě to byla velká výzva, udělat klasiku nově a přitom respektovat českou pohádkovou tradici. Tento scénář je samozřejmě trochu jiný než tehdy a počítá s velkým množstvím zvířat, která navíc mluví. I tady si jde Jiřík pro Zlatovlásku, ale doprovází ho zvířátka.“
Zlatovláska
Zlatovláska
Zlatovláska
Zlatovláska
Zlatovláska
Ta se v traileru ještě tolik nepředvedou, mluvící Parson Russel teriér jménem Štístko zatím musí ustoupit sympaticky výpravnému vábení na projekt, který by nad štědrovečerními pohádkami České televize měl vyčnívat. Dobře střižená ukázka nešetří atraktivními lokacemi i akčními žánrovými prvky včetně šermování a rytířských turnajů, což mladý kameraman Vojtěch Dvořák snímá výrazným, často krásně nasvíceným stylem. Tohle opravdu vypadá jako snímek pro kina a romanticky motivované hrdinské skutky snad zase jednou dostanou kvalitní české zázemí.
Podívejte se na žebříček nejlepších českých pohádek podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Bioscop