Jednu z nejslavnějších hlášek z Hvězdných válek vymyslel Ford. Lucas nesouhlasil

Jednu z nejslavnějších hlášek z Hvězdných válek vymyslel Ford. Lucas nesouhlasil
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje | Lucasfilm Ltd.
Podle původního scénáře měl Solo jednoduše odpovědět „Já tě taky miluju“. Herec však v rozhovoru s Jonem Favreauem v souvislosti s premiérou akčního sci-fi Kovbojové a vetřelci (2011) přiznal, že se mu takové řešení situace nelíbilo.
Harrison Ford
Harrison Ford

Herec

8.1
„Přišlo mi to jako zmařená šance. Tahle postava se nikdy předtím nechovala takhle emocionálně a konvenčně a vy chcete, aby tvrďáci zůstali tvrďáky; aby umírali právě tak, jak žili. Tak jsem přemýšlel, co je ta poslední věc, kterou chce žena v takové chvíli slyšet,“ smál se Ford.
Přesto se nechal přesvědčit k tomu, aby scénu jednou natočil tak, jak Lucas zamýšlel, ten však následně prý sám uznal, že to nefunguje. Zároveň se ale bál, že Fordova verze bude působit nechtěně směšně, a tak herec musel vedle něj sedět na první z testovacích projekcí. A v sále se smích skutečně ozval, šlo však spíše o uznalé uchechtnutí, a tak se Lucas rozhodl Fordovu štiplavou odpověď ve výsledném sestřihu nechat.
sola-provazi-rada-pochyb-se-stran-fanousku-i-odborniku-pujde-o-totalni-propadak
Harrison Ford jako Han Solo v původní trilogii | Lucasfilm Ltd.
A dobře udělal. Vznikla tak nesmrtelná hláška, kterou lidé nejen mohou zábavně citovat v běžném životě, ale jež zároveň perfektně vystihuje podstatu Hana Sola. Arogantní floutek totiž všem život ohrožujícím situacím čelí s ironickým úšklebkem a vždy připravenou cynickou replikou, díky nimž i ty největší rány osudu zvládá snášet mnohem lépe.
Nečekanou odpověď si lze vykládat také jako Hanovo odmítnutí citového závazku, jež mu Leia nabízí. Možná totiž ještě není připraven něco takového říct a myslet to přitom vážně – ačkoli je v tu chvíli spoutaný a od zmrazení v karbonitu (a potenciální smrti) jej dělí jen sekundy.
Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje
Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho
Fanoušci se každopádně dočkali satisfakce vůči Leie o tři roky později v šesté epizodě Návrat Jediů. Nedlouho před jejím koncem, během vrcholu bitvy o měsíc Endor, se totiž zdá, že Leiu a Hana zajmou stormtroopeři, hrdinka se však vytasí se skrytou zbraní, díky níž se ze šlamastyky dostanou. Han, v tu chvíli již plně oddaný své partnerce, s upřímnou fascinací prohlásí, že ji miluje – na což Leia nemůže odpovědět jinak než „Já vím“.
Všechny epizody Star Wars si můžete přehrát na platformě Disney+. Podívejte se také na náš žebříček nejlepších epických filmů.
Zdroje: Collider, SYFY, Universal Pictures