Nová dimenze strachu. Modla afroamerické tvorby představuje unikátní horor Hříšníci

Nová dimenze strachu. Modla afroamerické tvorby představuje unikátní horor Hříšníci
Hříšníci | Warner Bros.
Teprve osmatřicetiletý Coogler je od premiéry Creeda roku 2015 hojně debatovaným filmařem, ačkoli od té doby natočil pouze kulturně specificky lokalizované marvelovky Black Panther a Black Panther: Wakanda nechť žije. Tentokrát se pustil do ryze autorského projektu po vzoru afroamerického kolegy Jordana Peela (Uteč) a od 6. března 2025 se ukáže, zda v tomto směru obstojí.
Hříšníci
Hříšníci
AI
71%
Předpoklady k tomu viditelně má a navrch se znovu může opřít o hvězdnou auru Michaela B. Jordana, hrdiny z Creeda a darebáka z Black Panthera, jenž si střihl bratrskou dvojroli. Oba sourozenci v jeho podání se po letech strastiplných cest vrací do rodného zapadákova, kde hodlají léčit šrámy z minulosti. Místo toho jim pravděpodobně přibydou nové, když místní komunitu postihne dosud neznámé zlo.
Hříšníci: trailer | Vertical Entertainment
Delší dobu se špitá o upírském hororu, což přitom intenzivní trailer nepotvrzuje. Warner Bros. si zjevně šetří trumfy a spoléhá na Cooglerovu extrémní popularitu zejména u afroamerického publika, které pomohlo Black Panthera vystřelit k miliardovým tržbám i třem Oscarům ze sedmi nominací. Prostředí jako z netflixovského Ďábla tu konfrontují prvky „hillbilly hororů“ s neodbytností Noci oživlých mrtvol a mysteriózní šlupkou jako od Peela, jehož těžko zařaditelná díla včetně Nene mají v současnosti příliš velký kulturní význam, aby je Coogler ignoroval (nebo se jim nezkoušel vymezit).
V zajetí zla, které dle trailerových popisků zaručí novou dimenzi strachu, se navíc ocitnou i další schopní herci a herečky v čele s Hailee Steinfeld (Hawkeye), Delroyem Lindem (Bratrstvo pěti) či Jackem O'Connellem (Ferrari). O hudbu se znovu postará dvojnásobný výherce Oscara Ludwig Göransson (Oppenheimer) a je jasné, že v záplavě nenákladných hororů by se Hříšníci měli vyjímat. Ne každý talentovaný režisér zvládne přechod k temnému žánru, ale s tímhle materiálem nás Coogler minimálně naláká do kina. Nebo snad ne?
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Film Stories