Jakýpak Pixar. Studio zodpovědné za Shreka se loučí s údajně geniálním animákem Rozzum v divočině

Jakýpak Pixar. Studio zodpovědné za Shreka se loučí s údajně geniálním animákem Rozzum v divočině
Rozzum v divočině | CinemArt
Pixar máme samozřejmě všichni rádi a svými projekty v čele s letošním V hlavě 2 drží nad vodou kina, stále náchylnější k ochromujícímu nalokání. Jenže tvorba DreamWorks Animation je od přelomu tisíciletí zkrátka srdcovkou. Počínaje Princem egyptským a hlavně Shrekem vzniklo animované impérium schopné podobnou měrou oslovit děti i dospělé. Kung Fu Panda nebo Croodsovi možná apelovali hlavně fyzičtějším humorem, ale série Jak vycvičit draka se na úžasné hudbě Johna Powella a silném imaginativním příběhu svezla až k oscarovým nominacím.
Rozzum v divočině
Rozzum v divočině
AI
81%
Před dvěma lety studio pozitivně šokovalo pokračováním Kocoura v botách s podtitulem Poslední přání, v němž animace inspirovaná východním anime a jeho reflexí v hitovce Spider-Man: Paralelní světy pomohla stvořit jeden z nejlepších a nejemotivnějších filmů roku. Totéž si nyní opatrně slibujeme od Rozzuma v divočině, který přichází v době, kdy se lidstvo stále reálněji obává, že podlehne hypotetické vládě umělé inteligence.
V příběhu robota ROZZUM jednotky 7134, vyhoštěného jako vyřazený kus plechu na neobydlený ostrov, pro jistotu nefigurují žádné lidské postavy. V celovečerní adaptaci první knihy z neukončené série Petera Browna se osamělý trosečník s hlasem Lupity Nyong'o adaptuje krásnému i divokému prostředí s pomocí tamní fauny a stává se přítelem i opatrovníkem zvěře, což obnáší povznést se nad číselné vzorce, jimiž jej naprogramovali.
Rozzum v divočině: finální trailer | DreamWorks
Upoutávka předkládá sérii nádherných obrazů a díky citacím recenze z magazínu The Wrap, která snímek pasuje na jeden z vůbec nejlepších filmů historie, vyvolává osvobozující pocit ze sledování čehosi oduševnělého, environmentálního a hluboce lidského. Když se i stroje mohou naučit empatii a navozovat láskyplná pouta tváří v tvář vlastnímu bestiálnímu druhu, proč bychom to nesvedli také my?
Základní emoční premisa přítomná už v Železném obrovi tu údajně není vytěžená až takovým průkopnickým stylem, ale Rozzum v divočině si prý citlivého diváka omotá kolem prstu. A to i přesto, že na rozdíl od pixarovky VALL-I méně spoléhá na kontemplativní čtení emocí a víc na dabérský projev. Už v traileru se nicméně může opřít o expresionistické prostředí, které dle pozitivní recenze webu Variety skutečně bere dech, především pak v souhře s dynamicky plovoucí kamerou.
Rozzum v divočině tak pro cinefily může být paradoxním zážitkem, jelikož podle všeho geniální snímek se skvělou počítačem generovanou animací uzavře autonomii jednoho oblíbeného studia. Samostatnou výrobní linkou na poli celovečerních animáků odteď v Hollywoodu zůstanou jen společnosti Pixar a Walt Disney Animation Studios. Zajdete se na labutí píseň animačních kouzelníků podívat?
Zdroje: Film Stories, Variety, The Wrap
Prohlédněte si žebříček nejlepších animovaných filmů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.