Najít v sobě naději. Český Rok vdovy zobrazí pocity ženy po tragické ztrátě

Najít v sobě naději. Český Rok vdovy zobrazí pocity ženy po tragické ztrátě
Rok vdovy | CinemArt
„Chtěli jsme, aby Rok vdovy přinesl na plátna kin silný realistický příběh ze současnosti, který bude citlivě hovořit o věcech, na které naše společnosti raději nemyslí. Příběh je nejen o ztrátě životního partnera a truchlení, ale hlavně o novém začátku a síle žít svůj život sám či sama za sebe. A také o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým,“ přibližuje snímek režisérka Veronika Lišková.
Rok vdovy
Rok vdovy
AI
67%
Tu jsme dosud znali hlavně jako dokumentaristku stojící za chválenými snímky Danielův svět a Návštěvníci, přičemž druhý z nich se dočkal i Zvláštního uznání na předloňském festivalu v Jihlavě. Z reálného příběhu vychází i tentokrát – její mapování trudného vdovského osudu totiž vychází z deníků Zuzany Pokorné, které postupně vycházely v časopisu Respekt.
V hlavní roli se představí Pavla Beretová, dále uvidíme i Julii Šoucovou, Zuzanu Kronerovou, Tomáše Bambuška či Lucii Žáčkovou. S některými hereckými představiteli, filmaři i odborníky na dané téma se vedle pláten kin budete moci setkat i po vybraných projekcích, po nichž bude následovat beseda v rámci osvětové kampaně s názvem #vaspribehnekonci. Jejím cílem je zvýšit povědomí ohledně toho, jak se vyrovnat se ztrátou blízkého, a to jak z hlediska truchlení a přijetí ztráty, tak i z ryze praktických hledisek.
Rok vdovy: trailer | CinemArt
Do kin jeden z nejzajímavějších tuzemských projektů zbytku roku dorazí 10. října. Oba nejvýraznější dokumenty Veroniky Liškové si můžete přehrát na platformě Dafilms, zatím se můžete podívat taky na náš žebříček nejočekávanějších snímků dalších měsíců.
Zdroj: CinemArt