Marvel vládne komiksům 85 let. Představuje novou éru filmových Avengers i červeného Hulka

Marvel vládne komiksům 85 let. Představuje novou éru filmových Avengers i červeného Hulka
Thunderbolts | Marvel Studios
Marvel se poprvé prodral na pulty poslední srpnový den roku 1939 ještě pod štítkem Timely Comics. Od té doby pohnul světem populární kultury s razancí, jaké se vedle konkurenční stáje DC vyrovnají leda Star Wars a v tomto století ještě Harry Potter. Marvelovskou filmovou éru předeslal roku 2002 velký finanční i kritický úspěch Spider-Mana od Sama Raimiho, jenž o dvě dekády později režíroval také druhého Doctora Strange. Tedy součást už čtvrté fáze filmové franšízy známé jako Marvel Cinematic Universe (MCU), kterou rozběhl Downeyho Iron Man z roku 2008.
85 let Marvelu | Marvel Studios
Dnes tahle série čítá 34 filmů, jejichž tržby dosáhly 31 miliard dolarů a spadá mezi ně také fenomenální milník Avengers: Endgame, bez započtení inflace druhý nejvýdělečnější film všech dob za Avatarem. Završila se jím třetí fáze MCU a na řadu přišla tematika mnohovesmírů, která mimo jiné umožňuje flexibilně tvarovat obsáhlý kánon, na nějž ve filmové branži dohlíží studio Disney, pohlcující stále víc menších společností a tím i větší množství autorských práv na přidružené marvelovské postavy. V budoucnu tak bude stále více zapojovat hrdiny z kolekce X-Menů, jež od roku 2000 na stříbrná plátna převádělo studio 20th Century Fox, dnes 20th Century Studios pod palcem Disneyho.
Avengerům v čele s Tonym Starkem a Stevem Rogersem (Chris Evans) tak možná odzvonilo, ale s oporou ofiko nepropuštěných stálic včetně Thora (Chris Hemsworth) a Hulka (Mark Ruffalo) se do bitvy s Doomem pustí čerstvá várka hrdinů. Sam Wilson v podání Anthonyho Mackieho přebere ikonický štít po Rogersovi v trháku Captain America: Nový svět (Captain America: Brave New World), který v kinech po sérii přetáček a jednom zveřejněném traileru uvidíme od 13. února 2025. Video k marvelovskému výročí přitom odhaluje první detailní pohled na Harrisona Forda alias prezidenta Thunderbolta Rosse ve stádiu Red Hulka. Legendární herec předstíral monstrózní transformaci před publikem na letošním Comic-Conu a také jeho účast naznačuje, že Marvel to po sérii nepřívětivě recenzovaných a kasovně nepřesvědčivých celovečeráků nehodlá zabalit.
Captain America: Nový svět
Harrison Ford jako Red Hulk - Captain America: Nový svět | Marvel Studios
Prapor MCU momentálně drží mládeži nepřístupný crossover Deadpool & Wolverine, který se rychle stal vůbec nejvýdělečnějším filmem ve své kategorii a připomněl také zánik studia Fox, což pro Marvel znamená mutantí hody a příval nových možností. Než se plně realizují, publikum se stačí seznámit s drsnější verzí Avengers v podobě Thunderbolts, kteří do kin zamíří od 1. května 2025. Duo z Black Widow ve složení Yeleny Belova (Florence Pugh) a Alexei Shostakov/Red Guardian (David Harbour) v nich doplní starý známý Bucky Burnes/Winter Soldier (Sebastian Stan) a také U.S. Agent John Walker (Wyatt Russell) s Avou Star (Hannah John-Kamen). Diváci na Comic-Conu a Disneyho panelu už viděli první záběry, ale až nyní ve videu dostává krátkou charakterovou ochutnávku také široká veřejnost.
MCU se současně dál formuje také prostřednictvím seriálových projektů na Disney+, přičemž k těm nejočekávanějším se řadí návrat Daredevila s podtitulem Born Again, v němž si své role zopakují Charlie Cox , Vincent D'Onofrio či Jon Bernthal . Detail na masku slepého bijce Matta Murdocka nám zatím musí postačit a příliš věcí nad rámec náznakového škádlení neskýtá ani materiál ze seriálu Ironheart, který se příští rok zaměří na ženskou nástupkyni Iron Mana v podání Dominique Thorne . Ta se představila už v celovečeráku Black Panther: Wakanda nechť žije , přičemž šestidílná série zmapuje původ její postavy Riri Williams stejně jako důsledky jejích činů ve zmíněném snímku. Několik záběrů ze seriálu můžete vidět kolem druhé minuty videa.
Daredevil: Born Again
Black Widow
Captain America: Nový svět
Captain America
Robert Downey jr.
Kromě těchto staronových tváří se MCU rozšíří také o Fantastickou čtyřku , jejíž origin v kinech odstartuje příští červenec. Herecké obsazení tvořené Pedrem Pascalem , Vanessou Kirby , Josephem Quinnem a Ebonem Moss-Bachrachem bude mít zásadní podíl na průběhu a vyvrcholení páté fáze, jejíž týmové klimaxy Doomsday a Secret Wars natočí režiséři Avengers: Endgame Joe Russo a Anthony Russo . Materiálu bylo, je a bude dost na to, abychom s popcornem v rukách v kině u titulní chytlavé znělky dřepěli ještě za padesát let. Ne-li víc.
Podívejte se na žebříček nejlepších komiksových filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Entertainment Weekly