„Chtěla jsem hrát v pohádce, kde jsou drogy a striptéři.“ Spin-off Fakjů pane učiteli tepe do fantasy

„Chtěla jsem hrát v pohádce, kde jsou drogy, sex a striptéři.“ Spin-off Fakjů pane učiteli tepe do fantasy
Fakjů princezny | CinemArt
Snaží se totiž prorazit jako influencerka, její instagramový obsah však téměř nikoho nezajímá. Společně s kamarádkou Zeynep (Gizem Emre) se však ocitne před kouzelným zrcadlem, které ji nečekaně vcucne a vypustí v kouzelném světě. Mísí se tu motivy z množství grimmovských pohádek v čele s Šípkovou Růženkou a Sněhurkou, rámcový děj evokuje i Alenku v říši divů, přičemž prim hrají i neustálé zmínky o sociálních sítích a moderních technologiích.
Fakjů princezny
Fakjů princezny
60%
Jde tedy o pěkně zběsilý mix vlivů, na což jsou ale fanoušci série vcelku zvyklí. A minimálně ti němečtí se jasně vyjádřili, že se jim takovýto přístup líbí – během prvního víkendu po březnovém uvedení v tamějších kinech na snímek vyrazilo 667 tisíc diváků, což u našich západních sousedů stačilo na nejsilnější start tohoto roku co se týče domácích snímků. Ba co víc, žádný německý titul se od začátku covidové pandemie nemohl pochlubit takhle suverénním útokem na kina a dodnes se Fakjů princezny drží na třetím místě německého žebříčku tržeb pro roku 2024 – předstihla ji pouze hitová pokračování V hlavě a Duny.
Fakjů princezny: trailer
U kritické obce se však snímek podobně vřelého přijetí nedočkal. V německých recenzích padly zmínky o unavených skečích naházených bez ladu a skladu na jednu hromadu, přičemž odkazy na fungování sociálních sítí prý budou velmi rychle zastaralé. Pomyslným lakmusovým papírkem pro potenciální publikum tak může být třeba hláška z traileru „Jestli začneš mluvit o sexu a rovnoprávnosti, obě nás tu zamordujou. Tohle není Instagram, je to Twitter!“ naznačující toxicitu prostředí, v němž se hrdinky ocitly.  A ani předvídatelné poselství, že moderní princezna si vystačí i bez prince, prý není natolik objevné či nápaditě podané, aby ospravedlnilo více než dvouhodinovou stopáž.
Smířlivé hlasy naopak hovořily o přiznané přímočarosti veškerého humoru, který si na nic nehraje a bez problémů dokáže správně naladěné publikum pobavit, či hereckých výkonech v čele s Jellou Haase, jež má příležitost naplno uplatnit svůj komediální potenciál. Jak je vidět v traileru, drsnými výrazy se opravdu nešetří, a tak si příznivci nesmlouvavé zábavy (kterým je více než 12 let) mohou přijít na své.
Fakjů princezny
Fakjů princezny
Fakjů princezny
Fakjů princezny
Fakjů princezny
Posunutí hrubozrnného humoru série Fakjů pane učiteli do fantasknějších a popkulturně zběsilejších vod se tedy neobešlo bez výtek, ale divácky vděčná zábava pokračuje i čtvrtým dílem. Můžete ji nyní vidět i v českých kinech a podívejte se také na náš žebříček nejlepších fantasy filmů poslední dekády.
Zdroje: CinemArt, Wikipedia, SpielFilm.de, Critic.de, Kino-Zeit.de