Nejextrémnější horor míří do českých kin. Terrifier 3 představuje nechutné Vánoce

Nejextrémnější horor míří do českých kin. Terrifier 3 představuje nechutné Vánoce
Terrifier 3 | Cineverse
Leone si vzal z trochu nelichotivé popkulturní pověsti klaunů jen to nejhorší a Arta vymodeloval jako absurdně násilný přízrak, s nímž by se Freddy Krueger asi nevypořádal. Pro famózně úspěšný druhý díl, na který se před dvěma lety dlouhé týdny chodilo na základě stále virálnější šeptandy, se režisér inspiroval právě snovým popravčím teenagerů v pruhovaném svetru. V rozhovoru pro Variety konkrétně vyzdvihl Noční můru v Elm Street 3 s podtitulem Bojovníci ze sna. Arta, jenž v jedničce pobíhal ve skladišti jako obyčejný chlapík v masce a sem tam někoho od rozkroku nahoru rozřezal tupou pilou, Leone proměnil ve výsměšného fantoma Halloweenu, kdy lidé pro samé koledy zapomínají, co všechny ty strašidelné masky mohou symbolizovat.
Terrifier 3
Terrifier 3
AI
61%
Krví zmáčeného svátečního ducha tentokrát přenese do Vánoc a první trailer před osmi měsíci ukázal pouze malého chlapce, jenž v noci nedočkavě seběhne ke stromečku. U něj ale číhá rozšklebený klaun se sekerou v kostýmu Santy, jenž rozhodně nepřišel obdarovávat. Ani děti zřejmě nebudou ušetřené, Leonemu je ostatně máloco svaté. Podobně jako jeho záporákovi, jehož opět plánuje nastavit do zabijáckého módu Freddyho Kruegera z původní Noční můry v Elm Street. To znamená méně fantaskna a budování ujeté mytologie, víc poctivého gore a řezničiny hororových osmdesátek, kdy Vánoce dostaly na frak třeba v kultovním béčku Silent Night, Deadly Night.
Artovi se bude muset znovu postavit protagonistka druhého dílu Sienna (Lauren LaVera), která s mladším bratrem sdílí trauma z posledního střetnutí. Minutová upoutávka ji zachycuje v momentech čiré hrůzy a její zděšení prostřihává se záběry na zohyzděná chodící těla, která si v ničem nezadají s Cronenbergovou Mouchou. Klaun se vedle andělíčků v krvi bude divoce ohánět sekerou a odnese to mimo jiné milenecký pár ve sprše, z čehož nejspíš vzejde sekvence věnovaná patologickému studiu těla. Do toho samozřejmě hraje ikonická Tichá noc.
Terrifier 3: teaser trailer | Bloody Disgusting
I takto strohé záblesky by v rámci seznamovacího teaseru měly stačit. Internetem navíc kolují rozhovory, podle nichž při jedné zvlášť drastické scéně omdléval i Artův představitel Thornton. To samozřejmě k propagaci téhle nezávislé hororové senzace patří, ale se zkušenostmi s předchozími filmy nemůžeme čekat, že by Leone jen plýtval návodnými frázemi. Terrifier 3, který si bral inspiraci také z hororu Černé Vánoce nebo z podvratné sváteční dekonstrukce Santa je úchyl, v říjnu připraví obecenstvu zážitek, na jaký jsou částečně navyklí pouze otrlejší festivaloví diváci. Zkusíte ho?
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Variety, SlashFilm