Režisér V zajetí démonů se vrací k hororům. Chce oživit problémový kult z bažiny

Režisér V zajetí démonů se vrací k hororům. Chce oživit problémový kult z bažiny
V zajetí démonů (2013) | 20th Century Fox
James Wan udělal k překvapení všech v posledních letech úkrok k sympatickým, ale bezduchým blockbusterům v podobě Rychle a zběsile 7 a obou Aquamanů. Do té doby jsme ho znali jako režiséra, který zažehl hned tři úspěšné hororové série. Především Saw, které v roce 2004 vznikalo v poloamatérských podmínkách a stalo se v žánru největším fenoménem od Blair Witch.
James Wan
James Wan

Režisér, Výkonný producent

7.5
Počiny Insidious a V zajetí démonů už vnikaly jako profesionální produkce a dokázaly, že Wan neměl jen štěstí, ale disponuje opravdových čuchem na atraktivní materiál. Ten ho nyní podle filmového zpravodaje Daniela Richtmana táhne k dlouho opuštěné klasice Netvor z Černé laguny, jež se dočkala zdaleka nejméně reimaginací a remaků z Universal monster. Vždy, když si má producent vybrat nějaký atraktivní brand, se před ním zkrátka zjeví řada lepších kandidátů. Přesto se zdá, že Universal vždy bral jako věc cti, že se Netvor někdy vrátí, takže se vždy šuškalo o plánech. Bohužel z nich však nikdy nic nevzešlo. Snad až doposud.
Netvor z Černé laguny
Julie Adams
Netvor z Černé laguny
Netvor z Černé laguny
Netvor z Černé laguny
Wan se zřejmě zhlédl v temných slizkých příšerách číhajících z temných zákoutí, podle všeho připravuje i adaptaci The Call of Cthulhu podle kultovní klasiky kosmického hororu H. P. Lovecrafta z roku 1928. Podle všeho by ale rád natočil i komornější horor z Černé laguny. Příběh vypráví o skupině vědců, která našla v amazonské džungli humanoidní nestvůru, která se ale zamiluje do jedné z vědkyň a unese ji do svého doupěte.
Velekněz Imhotep ožil před 90 lety. První filmová Mumie vznikla v důsledku nalezení Tutanchamonovy hrobky
Recenze22. 12. 2022
Velekněz Imhotep ožil před 90 lety. První filmová Mumie vznikla v důsledku nalezení Tutanchamonovy hrobky
Asi nejblíž, co jsme se dostali k modernímu zpracování, byla oscarová romance Guillerma del Tora Tvář vody, jež se velmi zjevně dějově i designově inspirovala Universal klasikou, nešlo rozhodně však o adaptaci původního příběhu. Del Toro v mnoha ohledech čerpal z retro atmosféry a z vědomé zastaralosti námětu. Jakým způsobem by chtěl přenést Wan tento příběh do 21. století, se jen tak nedozvíme.
Za scénářem stojí režisérův oblíbenec Will Beall a Universal se nejspíš pokusí snímek zařadit do své další snahy o resuscitaci svého bohatého hororového dědictví. Po fatálním krachu Mumie Toma Cruise se naváže oproti plánům spíš na komorního Neviditelného muže. V plánu je i nový Vlkodlak.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: World of Reel, Daniel Richtman