Brendan Fraser míří do druhé světové války. Hvězda Mumie rozhodne o vylodění v Normandii

Brendan Fraser míří do druhé světové války. Hvězda Mumie rozhodne o vylodění v Normandii
Brendan Fraser – Mumie (1999) | Universal Pictures
Na přehlížený aspekt jinak dobře známé vojenské akce, jejíž úspěch začal nacisty ze západu zatlačovat do náruče předválečné německé říše (a vstříc z východu postupujícím Sovětům), si dosavadní filmové dramatizace Overlordu posvítily jen v náznacích. Slavný Nejdelší den z roku 1962 se nad předpovědí počasí krátce pozastavil, ale jen z pozice výsadkářů čekajících v Británii na povel. Vše bylo přichystáno a každá vteřina se vážila zlatem, pokud spojenci nechtěli dát německým rozvědkám šanci na odhalení své zásadní protiofenzivy.
Brendan Fraser
Brendan Fraser

Herec

7.1
Meteorolog James Stagg měl na bedrech rozhodující zodpovědnost a právě on musel Eisenhowera informovat, zda se k Normandii může v určený termín vyplout. Britské počasí je zvlášť nevyzpytatelné, přičemž Pressure teoreticky může jedno fatální rozhodnutí přetavit v obdobně infarktové charakterové drama s napojením na velkou historii, jaké loni zprostředkoval sedmioscarový šampion Oppenheimer. Stagg se samozřejmě zodpovídal celému spojeneckému vedení, které mělo vlastní hlavu a snášelo neúprosný časový tlak i bezprecedentní logistickou zátěž.
Konečné slovo měl Eisenhower, jenž byl v té době stejně starý jako pětapadesátiletý Fraser. Po válce stoupal v politickém žebříčku a v letech 1953 až 1961 odsloužil dvě prezidentská období, než jej vystřídal Kennedy. Také Fraser je kariérně na vzestupu poté, co zlaté časy Mumie odvály problémy v osobním životě či nesváry s mocenským zákulisím Hollywoodu. Herec upustil od image akčního hrdiny a zaměřil se na hodnotná dramata včetně Velryby, za níž dostal před dvěma lety Oscara. Na úlohu monstrózně obézního muže, jenž nemůže opustit vlastní byt, navázal spoluprací s Martinem Scorsesem. V epických Zabijácích rozkvetlého měsíce sice před kamerami moc nepobyl, ale jeho přítomnost publiku rozhodně utkvěla.
Zabijáci rozkvetlého měsíce
Brendan Fraser
Andrew Scott
All of Us Strangers
Zachraňte vojína Ryana
Pressure natočí talentovaný režisér Anthony Maras, jehož teroristická rekonstrukce Hotel Mumbai z roku 2018 by mohla sloužit jako mustr pro polodokumentární zachycení osobní i společenské tragédie. V tomto případě bude muset ukočírovat komplexní faktografický příběh z pera Davida Haiga, který vychází z autorovy oceňované divadelní hry. Film se podle webu Deadline bude koncentrovat na rozhodovací proces pod obrovským tlakem, který přiživovaly ještě odlišené předpovědi od dalších týmů, ale neopomene znázornit ani rozsah samotného vylodění.
Andrew Scott
Andrew Scott

Herec

7.7
Zachraňte vojína Ryana tedy očekávat nemůžeme, ale nové generace by měly plně porozumět význačnosti a kolosálnímu měřítku inkriminované operace. Projekt od koprodukujících studií Working Title a Studiocanal se začne v Británii natáčet v září a bude usilovat o globální uvedení v kinech, kam podobné příběhy ovlivňující chod historie určitě patří. Vzpomeňme také na dekádu starý Kód Enigmy o dekódování kritické nacistické šifry, který v kinech vydělal 233 milionů dolarů a obdržel osm oscarových nominací. Tady budou ambice hodně podobné a svědčí o tom rovněž obsazení Scotta, jenž si udělal jméno jako Moriarty v seriálovém Sherlockovi nebo v oceňované show Potvora.
Prohlédněte si také žebříček nejlepších herců dle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Deadline, Kinobox