Rosemary čeká další děťátko. Prequel slavného hororu na prvních fotkách s hvězdnými herci

Rosemary čeká další děťátko. Prequel slavného hororu na prvních fotkách s hvězdnými herci
Rosemary má děťátko (1968) | Paramount Pictures
Polanski pod legendárním producentem a béčkovým fantomem Williamem Castlem památně zfilmoval stejnojmennou knižní předlohu Iry Levina a úspěch filmu z něj učinil americkou celebritu. „No to mě po*er,“ povzdechne si Rick Dalton v podání Leonarda DiCapria v Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu, když poprvé spatří své nové sousedy Romana Polanskiho a Sharon Tate. „To byl Polanski! Režisér po*ranýho Rosemary má děťátko, nejžádanější režisér ve městě, možná i na světě,“ pokračuje Dalton v nevěřícném komentáři, který je součástí zpola realistické rekapitulace tehdejší hollywoodské situace.
Apartment 7A
Apartment 7A
AI
67%
Rosemary má děťátko vydělala v USA přes 30 milionů dolarů a kritici nad ní jásali, přičemž Tarantino v tomto ohledu rozhodně nic nepřifukoval. Kalibr hororového odkazu ještě ztěžknul, když těhotnou Sharon Tate následný rok zavraždili stoupenci satanistického hippie kultu Charlese Mansona. Film ostatně pojednává o mladém manželském páru (Mia Farrow a John Cassavetes), který se přistěhuje do manhattanské bytovky s temnou minulostí a seznámí se s naoko bodrými postaršími sousedy. Žena za podivných okolností otěhotní a Polanski podává alegorické svědectví o útlaku žen a běsu, který probublává ve velkoměstských honosných apartmánech.
Rosemary má děťátko (1968)
Rosemary má děťátko (1968) | Paramount Pictures
Postavu Terry vidíme jen krátce, zato Minnie Castavet nás s manželem Romanem (Sidney Blackmer) pořádně vynervují. Romana si v nadcházejícím prequelu od režisérky Natalie Eriky James zahraje Kevin McNally, jehož známe hlavně jako pana Gibbse ze série Piráti z Karibiku. Také jeho zahlédneme na prvních fotografiích, jež spolu se zákulisní reportáží vypustil magazín Vanity Fair. Apartment 7A poputuje v období Halloweenu na službu Paramount+, jejíž tituly se u nás objevují na platformě SkyShowtime. Podle režisérky, která před čtyřmi lety zaujala hororovým debutem Relikvie, nás provede složitým psychologickým rozhraním tanečnice Terry, jejíž konečný osud už fanoušci původního snímku znají.
„Vyprávíme o její schopnosti pracovat s vlastním tělem ve svém oboru stejně jako o tom, jak jej lze použít proti ní,“ popisovala James ozvěny sexuálního útoku, po kterém se Terry ve vlastním těle necítí dobře. Zatímco Rosemary ale byla takřka bezbrannou obětí vydanou napospas rozhodnutím svého manžela, přičemž postupně odkrývala záhadné spiknutí, Terry je ve faustovské dohodě dvojím agentem. „Kolem ní bují širší konspirace, ale současně z ní dělají komplice vlastního poškození, což je svým způsobem ještě děsivější,“ vysvětlila.
Apartment 7A
Apartment 7A
Apartment 7A
Apartment 7A
Apartment 7A
Na projektu James lákalo „pískoviště“, jež Ira Levin ve svém románu rozprostřela a na němž si mohla pohrávat s načrtnutými postavami. Zdráhala se navázat na takovou klasiku, ale spatřila možnost odlišné emoční rezonance a ohnutí žánrových zvyklostí, o což se pokoušela i v Relikvii, rovněž zasazené výhradně do prostorů jediného domu. A pochopitelně si mnula ruce nad možností pracovat s Dianne Wiest, která v 76 letech herecky nepolevuje. Že umí být pořádně znepokojivá, dokázala například v přehlížené fantaskní sérii Desáté království. Zde přejímá neopakovatelně všetečnou a cílevědomou postavu, jejíž výstřednost se James snažila zachovat. Inspirací tentokrát byla také dabérka Mae Questel, která propůjčila hlas slavné animované postavičce Betty Boop.
Není to přitom poprvé, co filmaři Polanskiho veledílo aktualizují. Roku 1976 vzniklo mizerné televizní pokračování Rosemary má děťátko 2, kde si ale znovu zahrála Ruth Gordon (známá též z klasiky Harold a Maude), a roku 2014 natočila přímý remake ve formě minisérie se Zoe Saldanou polská režisérka Agnieszka Holland. Ani ten se ale úrovni originálu nepřiblížil. Apartment 7A se alespoň vydává vlastní cestou a přítomnost skvělých herců včetně Jima Sturgesse (Atlas mraků) slibuje, že tohle satanské poupě nevzejde na svět marnotratně.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Vanity Fair