Návrat k ryzímu hororu. Efekty nového Vetřelce oslňují, i když si budete zakrývat oči

Návrat k ryzímu hororu. Efekty nového Vetřelce oslňují, i když si budete zakrývat oči
Vetřelec: Romulus | 20th Century Studios
Romulus ponoří tuzemská kina do mimozemského teroru od 15. srpna, přičemž nostalgičtí příznivci série by u toho neměli chybět. Sigourney Weaver sice žádné digitální technologie neomladí, ale talentovaná nástupkyně Cailee Spaeny zaskočí za Ripleyovou na palubě lodi Romulus, z jejíchž ocelových zákrutů se vyrojí zákeřný parazitický organismus. A to v časoprostoru, který dle Spaeny „vklouzne přesně mezi události Vetřelce a Vetřelců.“
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
78%
Alvarez si takto vysnil „návrat ke kořenům“ a natočil „čistokrevný hororový film“, jímž se ohlíží za poetikou úvodních příspěvků od Scotta a Jamese Camerona. Příběh nás zavede mezi posádku mladých kolonistů, kteří vyrostli na cizí planetě s výměníkem atmosféry. Uniknou možná masakru, jehož následky Ripley odkrývá s týmem mariňáků v Cameronově dvojce, ale ocitnou se v tísnivé situaci nepodobné tomu, čím si prošly postavy v klaustrofobním originálu.
Tam bude Alvarez ve svém živlu, kariéru si ostatně vystavěl na hororech včetně remaku Lesního ducha nebo psychopatického Smrt ve tmě, v nichž se nešetřilo krví a úchylnými, občas velmi očividnými metaforami. Do vesmírného korábu zasadil s pravidelným spoluscenáristou Rodo Sayaguesem „spoustu tajemství a věcí, o nichž hrdinové nemají ani ponětí a které je přijdou draho.“ Primárně to samozřejmě budou pověstní „facehuggeři“, jimiž se to v dosavadních trailerech hemžilo a jejichž smrtelný polibek lidem do těla vpraví fatální monstrózní zárodek.
Vetřelec: Romulus: ukázka | 20th Century Studios
A pak jsou tu samotní Xenomorphové, kyselinová slintající monstra designovaná H. R. Gigerem, k nimž Alvarez přistupoval pěkně postaru. Jakožto letitý fanoušek a obdivovatel všech dílů seznal, že efektivita tkví v syrovém a technicky přízemním provedení. Omezil tudíž úlohu zelených pláten a „každou stvůru nechal skutečně sestavit.“ Ve videu si tak můžeme krátce všimnout lidí navlečených do detailně vyvedených prostetik, kteří přítomné herce děsili v přímém přenosu. Už dříve se na síti X objevila nahrávka, na níž Alvarez operuje také s robotickým facehuggerem. Láska k praktickým efektům, na nichž se podíleli i veteráni z původních filmů, tak náleží k největším lákadlům největší srpnové premiéry.
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
Vetřelec: Romulus
Dějové inovace zůstávají velkou neznámou, režisér ujišťoval, že se snažil zohlednit individuální přínos každého z šesti dosavadních filmů. Pokud ale v kině dostaneme ohlašovaný ryzí horor, jehož napětí bude mít magnetický účinek a současně nás přiměje zakrývat si v nejintenzivnějších momentech oči, pak mise z vesmírných končin, kde vás nikdo neuslyší křičet, bude považovaná za splněnou. Zatím sbíráme jen důvody ke vzrušujícímu očekávání.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle Kinoboxu.
Zdroje: SlashFilm, Kinobox, 20th Century Studios