Costnerův velkofilm je za dveřmi. Slibuje rozdrtit stereotypy líných westernů

Costnerův velkofilm je za dveřmi. Slibuje rozdrtit stereotypy líných westernů
Horizont: Americká sága | Warner Bros.
Herec se i kvůli osobním závazkům k vysněnému projektu nehrnul před kamery páté a závěrečné řady seriálu Yellowstone, v němž od roku 2018 železnou rukou vládne největšímu dobytčímu ranči ve Spojených státech. Nedávno definitivně potvrdil, že několik posledních epizod se objede bez jeho účasti, v čemž má vedle jistých kreativních rozkolů prsty především série Horizont. „Jen jsem vám chtěl dát vědět, že poslední rok a půl zařizuji vše potřebné pro Horizont a současně přemýšlím o Yellowstoneu, milované sérii, již jsem si oblíbil stejně jako vy,“ uvedl na svém Instagramu. „Uvědomil jsem si, že nebudu schopný pokračovat ani s pátou řadou, ani jindy v budoucnu.“
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
74%
Western, kvůli němuž Costner zastavil vlastní dům (respektive jeden z nich), je hercovým prvním režisérským počinem po jednadvaceti letech. Tehdy se rozloučil s Krajinou střelců, již si žánroví fandové vysoce považují. Nemluvě o dřívějším Tanci s vlky, který tehdy debutujícímu režisérovi zajistil Oscara a s ním obrovský komerční vliv. Costner jej nezužitkoval a výpravné projekty v čele s Poslem budoucnosti nedopadly dobře, i když užší sorta publika se je naučila milovat.
V něco podobného Costner doufá i v případě Horizontu, od něhož se neočekávají tržební rekordy. Ty v současnosti láme pixarovka V hlavě 2, vedle níž si blížícího okénka do osidlování amerického západu všímá málokdo. Režisér, scenárista, herec a producent v jedné osobě přitom doufá, že povýší dlouhodobě upadající westernový žánr. Dříve esenciální hollywoodská zábava s morálním rozborem podle něj trpí přesyceností triviálními náměty, v nichž jsou přestřelky a touha po pomstě jedinou doménou, upozaďující i psychologický vývoj postav.
„Není snadné natočit dobrý western,“ přiznal Costner podcastu Jake's Takes. „Když lidé nastaví líný přístup, pak jsou ty filmy prostě jen špinavé, nebo v nich někdo zemře v první minutě, takže hrdina musí ve zbytku zabít někoho jiného. Když se to provede dobře, může být zábava. Události jsou ovšem v rukách příliš velkého množství postav. Není tedy divu, že lidé odmítají westerny. Nespatřují v nich sami sebe. Síla Horizontu ale tkví v ženách. Vystupuje v něm sedm žen a neuvěříte, čím si projdou,“ rozvádí své postoje, jimiž klade důraz na autenticitu a dobovost.
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Horizont: Americká sága
Tanec s vlky
Krajina střelců
„Tehdy to ženy opravdu neměly lehké. Ve filmu máme přestřelky a všechnu tu akci, která má ryzí charakter. Vyznívá velmi autenticky. Mezitím se ovšem zabývám záležitostmi jako ženská koupel. Postava si připadá zašpiněná jen z toho, jak musí žít, a každá žena z publika okamžitě pochopí, jak se ve vodě cítí. Vzápětí se jevištní záběr změní a odehraje se něco jiného. Tímhle bych rád western naočkoval. Věcmi, jaké si s tímto žánrem obvykle nespojujeme,“ pokračoval Costner, jehož rozjímající dílo se postaví těžké konkurenci v podobě hororu Tiché místo: První den. Horizont 2 pak docválá v srpnu a Costner věří, že mu zbyde dost motivace a prostředků k dokončení zbylých dvou částí.
To není vůbec jisté, i když hollywoodské legendě očividně nejde o peníze podobně jako Francisu Fordu Coppolovi, jenž dvaapadesát let po premiéře Kmotra objíždí festivaly s těžce prosazovanou s soukromě financovanou sci-fi Megalopolis. I ta v Cannes s publikem různě rezonovala jakožto odvážné dílo počaté mimo Hollywood, které chce nabídnout vzdor žánrovým konvencím. Horizont tímto směrem kráčí až tříhodinovou délkou a zmiňovanými scénami, v nichž rutinní úkony a neokázalé prosazování feminity nahrazují očekávanější westernové propriety. Takové filmy bývají s odstupem času ceněné a Costner už párkrát dokázal, že Divokým západem se coby rozený rančer umí přesvědčivě pohybovat. Snad na světě zbyli lidé, které to v kině bude zajímat.
Podívejte se na žebříček nejlepších westernů podle Kinoboxu.
Zdroje: Movieweb, CNN