Kdo má být dalším Freddym Kruegerem? Představitel hororové ikony má jasno

Kdo má být dalším Freddym Kruegerem? Představitel hororové ikony má jasno
Představitel Freddyho Kruegera Robert Englund | New Line Cinema
V rozhovoru pro magazín Variety přiznal, že ať udělá cokoli, nikdy nepřestane být pro veřejnost sociopatem s prsty prodlouženými čepelemi, jehož od dob prvního dílu v režii Wese Cravena z roku 1984 ztvárnil celkem osmkrát. „Vím, jak vypadá filmová ikona. Vím, že jí nejsem. Freddy Krueger možná ano, ale já ne. Já jsem jen herec vedlejších rolí. Herec, který je po ruce, ale jednou měl velké štěstí,“ prohlásil Englund.
Robert Englund
Robert Englund

Herec, Režisér

6.6
Skromný Američan vzpomíná i na své těžké začátky v sedmdesátých letech, kdy se marně ucházel o roli Hana Sola a poradil svému spolubydlícímu Marku Hamillovi, aby zkusil konkurz na obsazení Lukea Skywalkera. Jemu samotnému se však ne a ne poštěstit, připsal si jen pár štěků. Freddy Krueger byl pro něj zlomovou rolí, jež ho poprvé zapsala do dějin kinematografie.
Noční můra v Elm Street
Robert Englund v zákulisí Noční můry v Elm Street | Bloody Disgusting
Naposledy ztvárnil Kruegera před dlouhými dvěma dekádami v roce 2003 v crossoveru Freddy vs. Jason. Od té doby už se producenti pokusili Freddyho jednou oživit s tváří Jackieho Earla Haleye, jenž tou dobou získal pozornost po své roli ve Snyderových Watchmenech. Snímek vydělal relativně uspokojivé peníze, přijetí kritickou a předně fanouškovskou obcí však bylo natolik žalostné, že z plánu na pokračování sešlo.
„Jackie je vynikající herec, nešlo o jeho chybu,“ míní Englund. Problém podle něj spočívá jinde. „Ano, Freddy je sériový vrah dětí, oni z něj nicméně udělali sexuálního predátora. A tenhle další krok už byl přes čáru. Tím, že se posunuli na tak temné místo, znemožnili této postavě využít její plnou škálu,“ vysvětlil. Jednou z předností Freddyho je totiž podle Englunda jeho smysl pro humor, ale u remaku už se mu nebylo možné smát.
Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story
Hollywood Dreams & Nightmares: The Robert Englund Story
77%
Máme se tedy těšit, že pětasedmdesátiletý herec sérii na stará kolena zachrání? Kdepak. „Jsem už moc starý a tlustý, abych ještě hrál Freddyho. Akční scény bych musel hrát záběr po záběru, bolí mě krk, záda, mám artritidu v pravém zápěstí. Fedoru už jsem tedy musel pověsit na hřebík. Užil bych si ale cameo roli,“ usmívá se herec.
Možná nečekaně neváhal říct, koho by si uměl představit jako svého nástupce. Englund za něj označil Kevina Bacona. Tento nápad před ním jednou zmínil fanoušek a Robert ho posvěcuje: „Vím, že respektuje žánr, navíc je extrémně fyzickým hercem. Umí hrát beze slov a má na to pohyby, byl by zajímavou volbou,“ dodal. Bacon je v americké popkultuře populární figurou, na svědomí má mnoho áčkových i béčkových rolí. Už mu je však čtyřiašedesát let, na tenhle případný experiment tedy nezbývá mnoho času.

Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného
Ostatní28. 5. 2023
Kinolog: Malá mořská víla si rasistický povyk nezaslouží. Kritizovat ji musíme za něco jiného