Unikátní film je navěky ztracen. Nebyl ale určen k tomu, aby vydržel napořád

Unikátní film je navěky ztracen. Nebyl ale určen k tomu, aby vydržel napořád
The Afterlight | Loop
Filmař, kritik a multimediální umělec Charlie Shackleton totiž v roce 2021 natočil střihový film s názvem The Afterlight, v němž dal dohromady scény ze stovek starých titulů (včetně klasik jako Na opuštěném místě, Asfaltová džungle či Pozdní jaro), které spojuje jeden fakt: nikdo ze zúčastněných již nežije. Přidal k tomu i nově natočený černobílý materiál, na němž se podílel věhlasný kameraman Robbie Ryan, a unikátní dílo o pomíjivosti bylo na světě.
The Afterlight
The Afterlight
Na tom by v zásadě nebylo nic šokujícího a jednalo by se tak o „běžný experimentální film“, který se vyjadřuje ke kinematografii prostřednictvím juxtapozice starých a nových záběrů. Shackletonovi však šlo o něco jiného. Chtěl ukázat pomíjivost média, a tak se sestříhané dílo vyskytovalo pouze v jedné fyzické kopii na 35mm filmovém pásu. To znamená, že každé promítání pás trochu poškodilo, a tak se předpokládalo, že se celý film bude promítat při speciálních příležitostech do té doby, než dojde k nevratnému zničení filmu.
Navzdory očekávání se však stalo něco trochu jiného – respektive film podlehl jinému riziku spojenému s existencí pouze jedné fyzické kopie. Jak na sociální síti X zveřejnil sám Shackleton, během transportu mezi dvěma projekcemi, na cestě z anglického Leedsu to portugalského Lisabonu, se totiž pás s filmem ztratil. Je ironií osudu, že balík s filmem měla na starosti firma FedEx, která se před dvěma dekádami ve snímku Trosečník s Tomem Hanksem proslavila jako společnost, jejíž zaměstnanci svěřené balíčky dovezou adresátům za každou cenu. Inu, v tomto případě to zřejmě neplatí.
The Afterlight
The Afterlight
The Afterlight
The Afterlight
The Afterlight
Dosud film publikum mohlo vidět celkem 56krát a zdá se tedy, že další projekce už nepřibydou. Mezi vybranými šťastlivci byli minulý rok i čeští diváci a divačky, jelikož k ojedinělému promítání došlo i na tuzemském Marienbad Film Festivalu. Vše, na co se můžeme nyní podívat, je pět obrázků určených k propagaci snímku.
The Afterlight tedy už podle všechno neuvidíme, ale leccos zajímavého jistě najdete třeba v našem žebříčku nejlepších experimentálních filmů.
Zdroje: TheAfterlight.xyz, X, Wikipedia, Film Cred