Se Spartou opět poteče krev. Zack Snyder chce z 300: Bitvy u Thermopyl udělat seriál

Se Spartou opět poteče krev. Zack Snyder chce z 300: Bitvy u Thermopyl udělat seriál
300: Bitva u Thermopyl | Warner Bros.
300: Bitva u Thermopyl nebyla dokonalým filmem. Mnozí adaptaci kultovního komiksu od Franka Millera vyčítali, že se jedná o sled efektních, ale emočně zcela prázdných obrazů, které se nepodařilo převést do správně úderného celku. Asi všichni se však shodneme na tom, že i přes jistou odtažitost je 300 audiovizuálně opulentní podívanou, která přelomovým způsobem propojila komiksově přepálenou estetiku plnou krve a násilí s antickým dobrodružstvím a dokázala je prodat v drsném a správně chlapáckém celku. Právě ona estetika samozřejmě inspirovala různé následovníky a konkurenci, tou nejvýraznější z nich se stal seriálový Spartakus, který komiksovou brutalitu vizuální formy vyždímal asi do poslední možné kapky.
300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl
  • Netflix
  • O2 TV
  • Google Play
  • +2
78%
I tento vizuál se tedy začal publikum časem okoukávat a sequel 300: Vzestup říše s Evou Green přišel v tomto případě až příliš pozdě. Kvalitativně jedničce ostudu neudělal, o značku a výrazné krvavé cákance už však v kinech zase takový zájem nebyl. Jenže 10 let poté se značka 300 znovu hlásí o slovo a bude u toho tentokrát znovu i samotný Zack Snyder. Web Deadline uvedl, že televizní divize Warner Bros. aktivně pracuje na seriálu, o němž se zatím neví nic moc jiného, než že by se mělo jednat o prequel. Kam přesně by nás mohl zavést, je zatím záhadou.
Nabízí se ovšem logicky návrat do nemilosrdné Sparty, kde bychom mohli sledovat předchozí krvavé bitvy mladšího krále Leonida, tentokrát už pravděpodobně bez Butlerovy tváře. Ve hře však může být také inspirace Millerovým komiksem o Xerxovi, který ukazuje zrod i následné dobyvačné aktivity perského vládce. Tento komiks už byl sice částečně vytěžen ve Vzestupu říše, použitelný základ pro seriál by se zde ale jistě našel.
Gerard Butler jako král Leonidas v 300: Bitva u Thermopyl.
300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl
Na projektu by měl pracovat sám Zack Snyder se svou manželkou, producentkou Deborah, a oba se snaží dát dohromady původní produkční tým z jedničky. Zatím není jasné, zda se bude Snyder podílet na projektu pouze coby producent, nebo se vrátí i scenáristicky či dokonce režijně. Vzhledem k tomu, že Snyder na tom není se svou formou úplně nejlépe, druhé Rebel Moon na Netflixu vyhořelo a režisér se zpomalovaček ze 300, kde byly naposledy cool, dodnes nezbavil, by ovšem jeho comeback možná nebyl dobrý nápad. Co myslíte, má tato série ještě co nabídnout?
Podívejte se na žebříček nejlepších komiksových filmů podle Kinoboxu.
Zdroj: Deadline