Bezradnost Disneyho pokračuje. Pixar zvažuje reboot Úžasňáků a Nema

Bezradnost Disneyho pokračuje. Pixar zvažuje reboot Úžasňáků a Nema
Úžasňákovi (2004) | Disney
Snad si ještě pamatujete doby, kdy platil Pixar za nechybující brand, jehož filmy byly dětmi i dospělými vyhlíženy automaticky jako události roku. Přestože různí lidé určí jako konec této éry jiné okamžiky, na jednom se jistě shodneme: Tahle důvěra je dávno pryč.
Hledá se Nemo
Hledá se Nemo
  • Disney+
  • O2 TV
  • Google Play
  • +2
84%
Hned několik chystaných pixarovek se potýká s odsuny a s výjimkou V hlavě 2 je víra v jejich komerční úspěch poměrně vratká. Obzvlášť smutné to je u Elia, jenž se jeví být jako poslední naděje na originalitu u Pixaru. Mateřský konglomerát Disney ale potřebuje víc než naději, obzvlášť po poslední velmi tristní sezóně, kdy si studio Mickeyho Mouse připsalo hned několik obřích neúspěchů.
Podle Bloombergu zvažuje ředitel Pixaru Jim Morris radikální revitalizaci značky. Pokud předpokládáte, že to znamená řadu originálních svěžích snímků, jimiž studio před lety proslulo, tak jste na omylu. Zdá se, že vedení Pixaru si ze svého selhání odneslo, jak to tak v Hollywoodu bývá, ty nejhorší lekce a místo návratu k silným autorským příběhů chce udělat úkrok výhradně k těžení již existujících sérií.
Hledá se Nemo
Hledá se Nemo | Disney+
Součástí této strategie mají být i „rebooty“ sérií Hledá se Nemo a Úžasňákovi, což absurditu celé anabáze posouvá ještě dál. Disney/Pixar už je tak moc bezradný, že už nechce ani v rámci zavedených sérií vymýšlet nové zápletky, chce už jen opakovat své úspěšné filmy.
Mateřský Disney stejnou zbabělost maskuje alespoň posunem formy. Své staré analogové animáky uvádí předělané digitální technologií. Stejný princip „recyklace s přidanou hodnotou“ využíval Hollywood odnepaměti. Jak má tenhle posun ale vypadat u Pixaru, který z principu nemůže opustit počítačově generovanou animaci? Není přece žádný umělecký důvod rebootovat milované animáky o patnáct let později v rámci stejné technologie.
trailer-buzze-raketaka-ceka-zcela-nove-filmove-dobrodruzstvi
Úžasňákovi 2
Úžasňákovi 2
Úžasňákovi 2
Úžasňákovi 2
Důvod neúspěchu Pixaru není snadné vysvětlit. Jako možné vysvětlení se ale jeví, že náměty jeho posledních filmů jsou nevýrazné a nečitelné, což je u rodinné podívané problém. A samozřejmě jsme tu měli menší událost jménem covid, která zasáhla do distribuce hned několika filmů, ale ovlivnila i divácké uvažování. Zvlášť vhledem ke konkurenci na streamu.
Trochu jsme doufali, že Pixar příště zvolí výraznější zápletky a nápaditější  prezentaci, aby nové snímky nevypadaly tak zaměnitelně. Zvlášť když si je třeba uvědomit, že páteří publika tu jsou rodiny s dětmi, jejichž rozhodnutí vyrazit do multiplexu není při současných cenách rozhodně samozřejmostí. Pixar ale volí právě opačný postup, tedy přestat usilovat o jakoukoliv originalitu a soustředit se výhradně na již existující série. Je to smutné a nám nezbývá než doufat v promptní selhání této taktiky. Příští pixarovka V hlavě 2 zatím pořád patří ke kasovním favoritům, od kterého se čeká zlomení komerční kletby, což producentům jistě jejich plán jedině stvrdí. Hodně ukáže i Elio, u nějž nyní hrozí, že bude na nějakou dobu poslední originální pixarovkou.
Zatím se podívejte se na žebříček nejočekávanějších filmů podle databáze Kinoboxu.
Zdroj: Bloomberg