Princezna ze mlejna je i po 30 letech vzpourou Zdeňka Trošky proti krvavému Hollywoodu

Princezna ze mlejna je i po 30 letech vzpourou Zdeňka Trošky proti krvavému Hollywoodu
Princezna ze mlejna | Bontonfilm
Už její více než stominutová stopáž prozrazuje, jak se Troška s Markem postavili k tradičnímu problému filmových pohádek – totiž nedostatečné délce jejich literárních předloh. Zatímco v 50. letech vznikla řada pohádek, co měly kolem 70 minut, v tvorbě pro kina se v posledních dekádách stalo zvykem stopáž trochu natáhnout, snad aby platící publikum dostalo za své peníze co nejvíce zábavy. A o zábavu se Zdeněk Troška vždy pokoušel až na prvním místě.
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna
66%
Na jedné straně tak sledujeme přehlídku poměrně tradičních postav – chudá, leč dobromyslná a krásná mlynářova dcera, jež se na konci musí vdát za odvážného mládence, který si postupem času uvědomí, co je v životě skutečně důležité. V Radku Valentovi a Andree Černé v úlohách Jindřicha a Elišky navíc Troška našel mladé a neokoukané tváře, jež jeho vyprávění dobře posloužily.

Legrace, pitvoření, zpívání

U vedlejších rolí už můžeme pozorovat odklon od tradičních pohádkových vzorců o mladých lidech hledajících lásku. Čert, vodník i knížepán jakožto další Eliščini nápadníci totiž dílo žánrově posouvají směrem ke komedii sázející na pitvoření a fyzické gagy. Skřehotání Yvetty Blanarovičové v úloze čerta se stalo natolik ikonickým, že herečce dokonce vyneslo nominaci na Českého lva. Umírněnější projevy zasněného vodníka Jakuba Zindulky a choulostivého knížepána Oty Ševčíka (včetně věrného sluhy Žána s tváří Ladislava Županiče) pak čertovu excentričnost jen podtrhují.
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna
Už groteskní úvod, v němž Lucie Bílá jakožto důsledně namaskovaná čarodějnice nekoordinovaně vletí do své stromové chýše, jasně naznačí, že pohádkové prostředí je spíše výchozím rámcem pro slapstickové taškařice, kterým Troška už dříve holdoval v sérii Slunce, seno a později se k nim vrátil v Babovřeskách.
„Bydlí tam panenka, oči má jak pomněnka, jinou už na tom světě nehledám…,“ zpívá Jindřich píseň, kterou definitivně získá srdce své vyvolené. Právě písničky jsou vedle groteskních frků a občasného kochání se jihočeskou krajinou dalším způsobem, jímž lze stopáž natáhnout. A že je to rozhodně potřeba – vždyť příběh o snaze mlynáře provdat svou dceru by sám o sobě vydal na nikam nespěchající krátkometrážní snímek.
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna | Bontonfilm

Absence zla i hodnot

Banalita příběhu a důraz na humor jsou typickými atributy Troškovy tvorby, podle jeho vlastních vyjádření stojící v rozporu s přehnaně násilnou a dramatickou hollywoodskou kinematografií. I proto v této pohádce v podstatě neexistuje zlo. Mlynář (Alois Švehlík) činí ukvapená rozhodnutí kvůli tomu, že chce pro svou dceru to nejlepší; knížepán je do sebe zahleděný, ale v zásadě neškodný; čert i vodník jsou nešťastně zamilovaní a dětinští, i oni ale mají dobré srdce. Po všech stránkách dokonalá Eliška vývojem projít ani nemusí, a tak jí pouze zbývá čekat, kdy své postoje přehodnotí Jindřich, většinu stopáže blouznící o dobývání princezen.
Z hlediska předávání hodnot jakožto důležité součásti pohádkových vyprávění se však Princezna ze mlejna nemůže rovnat vrstevnatějším dílům, které u nás vznikaly hlavně v 50. letech. Navzdory nutným dobovým ústupkům totiž tradičnější pohádky smysluplněji označovaly dobro a zlo, nesnažily se pouze o plytce oddychovou zábavu, nýbrž i o předání určitých poselství dětskému publiku. S takovými ambicemi ale Princezna ze mlejna zjevně nevznikala.
Zdeněk Troška
Zdeněk Troška

Režisér, Scenárista

5.3
Pomalejší tempo, odlehčenost a nízká míra dramatičnosti se totiž ukázaly jako tvůrčí přístup, jemuž holduje velká část publika. Půl roku po úspěšném uvedení v kinech, kde film vidělo téměř čtvrt milionu lidí, se Princezna ze mlejna vysílala v televizi jako štědrovečerní pohádka. Ještě většího ohlasu se dočkala Princezna ze mlejna 2, která v roce 2000 přilákala do kin bezmála půl milionu diváků a divaček zvědavých hlavně na další čertovské skopičiny.
Oba snímky se též dočkaly rozstříhání do šestidílných seriálových verzí. Lásku Jindřicha a Elišky, neurotické skotačení čerta s vodníkem a bezzubé úklady knížepána tedy Troška zúročil v kinech i televizi a tato díla dodnes patří k nejtypičtějším pohádkám 90. let, na nichž vyrostla celá jedna generace.
Princezna ze mlejna
Princezna ze mlejna | Bontonfilm
Oslavenkyně Princezna ze mlejna na žádné streamovací službě momentálně není, druhý díl však můžete zhlédnout na Netflixu či YouTube kanálu Filmy česky. Podívejte se taky na náš žebříček nejlepších českých pohádek, kde ale jedničku najdete.
Zdroje: Filmový přehled, Kinomaniak