Pavouci z kultovního hororu se museli účastnit konkurzu. Hlavním pomocníkem filmařů byl fén

Pavouci z kultovního hororu se museli účastnit konkurzu. Hlavním pomocníkem filmařů byl fén
Arachnofobie | Amblin Entertainment
Snímek byl debutem Franka Marshalla, jenž později natočil třeba thriller Přežít, rodinné dobrodružství Osm statečných nebo aktuální dokument The Beach Boys o slavné kalifornské kapele, jenž je k přehrání na platformě Disney+. Žádným dalším dílem však svou prvotinu, u níž vycházel i z Hitchcockových Ptáků, nepřekonal. To mu však nemusí až tak vadit, jelikož se do dějin kinematografie zapsal hlavně jako producent a společně se svou manželkou Kathleen Kenedy (nyní ředitelkou Lucasfilmu) a Stevenem Spielbergem založil věhlasnou společnost Amblin, produkující většinu Spielbergových hitů.
Arachnofobie
Arachnofobie
66%

Pavoučí olympiáda

Obsazení Arachnofobie vévodili Jeff Daniels jako strachem z pavouků stižený venkovský lékař a John Goodman, zjevně si vychutnávající odlehčenou roli nekompromisního deratizátora. Tito známí herci však nebyli jediní, kdo se musel o účast ve snímku ucházet – castingem totiž procházeli i pavouci, jichž je ve filmu opravdu požehnaně.
Až na finálního superpavouka však nejde o animatronické loutky ani počítačové triky, nýbrž o skutečné arachnidy. O jejich vzhledu Marshall dlouze přemýšlel, jelikož si dobře uvědomoval, že pavouci hlavně musejí vypadat nebezpečně a děsivě. Primárně tudíž vsadil na zástupce druhu delena cancerides, vyskytující se v Austrálii a na Novém Zélandu. Ve skutečnosti tento druh není člověku nebezpečný, ovšem díky dlouhým nohám a velké obratnosti působí skutečně znepokojivým dojmem.
Arachnofobie
Arachnofobie | Amblin Entertainment
Marshall společně s entomologem Stevem Kutcherem připravil castingové zkoušky, jimž říkal „pavoučí olympiáda“. Posuzoval nejen jejich vizuální děsivost, ale i schopnost lézt po skle a ochotu k pohybu, čemuž napomáhal proudem vzduchu z fénu. Nakonec se mu podařilo dát dohromady různé skupiny pavouků, jež se hodily do odlišných scén.

Fény, spreje a ochotní pavouci

Například rychlého vylézání spousty pavouků z odtoku umyvadlo bylo dosaženo právě pomocí horkého vzduchu z fénu, který filmaři foukali zespodu umyvadla. Změny teplot obecně fungovaly k tomu, aby pavouci dělali to, co tvůrci chtěli, jinak je ale samozřejmě nešlo nijak cvičit či přemlouvat. Kutcher ještě zjistil, že pavouci nemají rádi leštící sprej s citronovou vůní, takže pokud jej filmaři někam nastříkali, tito členovci se od něj snažili dostat co nejdál. Sluší se dodat, že Kutcher se také staral o to, aby během natáčení nebylo žádnému pavoukovi ublíženo. To je dnes standardem, před pár dekádami však o takovou samozřejmost nešlo.
Arachnofobie
Arachnofobie
Arachnofobie
Arachnofobie
Arachnofobie
Pomocí spreje a fénů také filmaři navedli jednoho obzvláště schopného pavouka ve známé sprchové scéně. V lehkém odkazu na Psycho pavouk nejdříve vylezl po sprchovém závěsu a následně měl skočit na krk herečky Cori Wellins. Osminohý herec však dopadl přímo na její obličej. Wellins však zachovala klid a podle vzpomínek odborníka na speciální efekty Jamieho Hynemana v časopis Popular Mechanics jí bylo jasné, že záběr bude vypadat dobře. S hraním vyděšeného křiku tedy počkala do chvíle, než pavouk slezl po jejím obličeji a dekoltu a výsledkem je pro každého arachnofobika jen těžko zapomenutelná scéna.
Pokud byste se chtěli ve svém strachu z pavouků pořádně porochnit, můžete dát šanci obdobnému hororu Království pavouků (1977) s Williamem Shatnerem a stovkami sklípkanů. V amerických kinech se letos objevil i další pavoučí horor Sting a fanoušci subžánru jistě dobře znají i vyloženě komediální šílenost Pavoučí teror z roku 2002, kde lze vidět i Davida Arquetteho a mladičkou Scarlett Johansson. Případně se můžete mrknout i na dokument o vzniku výše zmíněné klasiky s názvem Thrills, Chills & Spiders: The Making of Arachnophobia.
Podívat se můžete i na náš žebříček nejlepších hororů.
Zdroje: Collider, Popular Mechanics